ROMÂNIA TREBUIE SĂ ÎȘI DESCHIDĂ O LINIE DE CREDIT LA FMI DE 10 MILIARDE DE EURO – EXCLUSIV

ROMÂNIA TREBUIE SĂ ÎȘI DESCHIDĂ O LINIE DE CREDIT LA FMI DE 10 MILIARDE DE EURO – EXCLUSIV
Soluția a fost propusă de fostul ministru de Finanțe, Sebastian Vlădescu, care susține că până în momentul în care a fost dat afară din Guvern nu au existat discuții în acest sens nici cu FMI sau CE, nici în cadrul coaliției sau al Guvernului

România are nevoie de un nou acord, de 10 miliarde de euro,pentru a face față crizei economice până în 2013.

Noul aranjament, care ar putea fi semnat după finalizarea celuide acum, în martie anul viitor, ar putea fi unul de tip „polonez”,respectiv sub forma unei linii de credit deschisă, la care Româniasă poată apela în cazul în care va fi nevoie.

Soluția a fost propusă de fostul ministru de Finanțe, SebastianVlădescu, care susține că până în momentul în care a fost dat afarădin Guvern nu au existat discuții în acest sens nici cu FMI sau CE,nici în cadrul coaliției sau al Guvernului.

„Eu, personal, cred că trebuie să avem în continuare un programcu organismele internaționale, dar de altă natură, după modelulpolonez, respectiv un program în care să avem o potențială linie decredit deschisă, pe care să o folosim numai și numai în cazul încare piețele ar fi extrem de puțin deschise față de România”, adeclarat pentru Gândul fostul șefal Finanțelor Publice.

„Să-i folosim ca să ne finanțăm în momentul în care ieșim pepiețe, de exemplu ca să luăm un miliard și jumătate pe cinci ani șini se cere un cupon de 10%. În momentul ăla, zicem nu și ne ducemla Fondul Monetar”, a explicat Vlădescu. Deschiderea unei linii decredit ar permite României să ia bani de la Fond pentru a alimentarezerva valutară a BNR, care, la rândul ei, va da băncilor, prinreducerea rezervelor minime obligatorii, mai mulți bani pentru a leîncuraja să crediteze mai ieftin statul. Actualul acord, de 20 demiliarde de euro, se va finaliza în martie anul viitor.

Premierul nu a vrut să își asume tăierile

Invitat la emisiunea „După 20 de ani”, care a fost difuzată dePro TV duminică, fostul șef al Finanțelor a recunoscut că în Guvernse știa de la începutul acestui an că trebuie luate măsuri dureprivind cheltuielile și că anunțul a fost amânat până în mai dinmotive politice. „Ministrul Finanțelor din ianuarie 2010 (SebastianVlădescu, n.r.) știa din ianuarie 2010”, a declarat Vlădescu.

Întrebat de ce a fost nevoie de atât de mult timp pentruanunțarea acestor măsuri, fostul șef al Finanțelor Publice a lăsatde înțeles că premierul Emil Boc este cel care a evitat să îșiasume tăierile, motiv pentru care, de altfel, reducerea pensiilorși a salariilor a fost anunțată de șeful statului și nu de șefulExecutivului.

„Este o decizie extrem de greu de asumat din punctul de vedereal unui prim-ministru care este președintele unui partid. Esteextrem de greu de asumat de către un partid aflat la conducere”, aadăugat fostul ministru de Finanțe.

La începutul lunii mai, președintele Traian Băsescu a anunțat căeste nevoie de tăierea pensiilor cu 15% și a salariilor bugetarilorcu 25%, începând cu 1 iunie, pentru ca România să se încadreze îndeficitul bugetar de 6,8% din PIB impus de FMI.

Cele două măsuri, aplicate timp de șapte luni (din iunie până lafinele anului), ar fi urmat să aducă o economie totală de circa 2,7miliarde de euro, din care 1,7 miliarde de euro prin tăierealefu­rilor. Dacă Guvernul ar fi decis să taie sala­riilebugetarilor din ianuarie, ar fi putut să le scadă cu circa 13% înloc de 25%, pentru că măsura ar fi fost aplicată un an întreg.

O altă variantă ar fi fost redu­cerea tot cu un sfert asalariilor, dar de la începutul lui 2010, măsură care ar fi adus oeconomie de trei miliarde de euro, sumă suficient de mare pentru caGuvernul să nu fie nevoit să majoreze TVA-ul, chiar dacă tăie­reapensiilor a fost declarată neconstituțională de CurteaConstituțională. În ceea ce privește nivelul taxei pe valoareadăugată, Vlădescu susține că, indiferent cine ar fi la guvernare,ea nu are cum să scadă în viitorul apropiat. „Indiferent cine vaguverna România în următorii trei ani, nu cred că va putea săreducă TVA-ul”, a spus Vlădescu.

CITEȘTE ȘISEBASTIAN VLĂDESCU: EMIL BOCARE O „ÎNTELEGERE LIMITATĂ” A ECONOMIEI. PLUS: ȘTIAM DIN IANUARIEDE REDUCERILE BUGETARE. Află de ce au fost anunțate abia înmai

Inchide