Românii au devenit a doua minoritate în Marea Britanie

Redactor:
Silvana Chiujdea
Românii au devenit a doua minoritate în Marea Britanie
Românii au devenit a doua minoritate în Marea Britanie
Astfel, persoanele cu naționalitate română au devenit a doua cea mai comună populație non-britanică din Marea Britanie, scrie BBC.
 
La 1 ianuarie 2014 toate televiziunile britanice pândeau aeroporturile Heathrow și Luton din Londra în așteptarea „invaziei”. Marea Britanie nu mai putuse amâna regulile europene și trebuise să accepte deschiderea pieței muncii pentru români. Fusese, vreme de un an, o campanie furibundă în presa britanică împotriva românilor care se pregăteau să invadeze Regatul, după deschiderea pieței muncii. Când o cursă București – Londra a ajuns la destinație, pe Luton, din avion a coborât un singur român, ajuns celebru și mort, între timp.

Victor Spirescu era atunci întâmpinat de jurnaliști și s-a întreținut cu deputatul laburist Keith Vaz, președintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor. De atunci, au trecut ani, interesul presei britanice față de subiect a scăzut, dar datele statistice arată că temerea nu era chiar nejustificată.

Din populația de aproximativ 65 de milioane de  locuitori a Marii Britanii, 6,2 milioane nu erau de naționalitate britanică. Numărul persoanelor care locuiesc în Marea Britanie, însă care nu s-au născut acolo, a crescut cu  3% din 2016.

Polonezii rămân cea mai numeroasă naționalitate non-britanică, cu un număr estimat de 1 milion de oameni. După naționalitatea română, următoarea clasată este cea irlandeză. Aproximativ 350.00 de irlandezi locuiesc în Marea Britanie.

CITEȘTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI

Inchide