Românii, chemați la ceremonii în memoria militarilor căzuți. În Afganistan, tricolorul este în bernă

Publicat: 08/05/2016, 18:13

Colegii celor doi militari români împușcați în timpul unui atac din timpul unei misiuni de instrucție a poliției afgane, plutonierul Dumitrescu Iulian și sergentul Vizireanu Adrian, au coborât drapelul în bernă, în baza aeriană din Kandahar, Afganistan și au organizat o ceremonie de comemorare, precum și slujbe religioase.

Duminică seară, românii care vor să aprindă o lumânare la Monumentul Eroilor militari căzuți în misiune, din Parcul Tineretului, sunt așteptați între orele 19 și 20, lângă Palatul Copiilor. Inițiativa a aparținut plutonierului adjutant principal Florea Sas.

„Vă așteptăm alături de noi în această seară, între orele 19.00 – 20.00, la Monumentul Eroilor militari căzuți în misiune în teatrele de operații și pe teritoriul României, din Parcul Tineretului, răspunzând invitației colegului nostru, plutonierul adjutant principal Florea Sas, subofițerul de comandă al Statului Major General, de a aprinde o lumânare pentru eroii noștri căzuți la datorie, de a ne ruga împreună pentru ei și pentru familiile atât de greu încercate”, scrie MApN pe contul de Facebook.

Ceremonii similare vor avea loc în mai multe locuri din țară. „Inițiativa a fost preluată și de alți camarazi din orașele Brad – Monumentul Eroilor din oraș, Craiova – Catedrala Sfântul Dumitru, Brașov – Monumentul Eroilor din Piața Prefecturii, Predeal – Monumentul Eroului din Piața Gării, Sfântul Gheorghe – Monumentul Soldatului Necunoscut, Timișoara – Monumentul Eroilor din Parcul Central”, arată MApN.

MApN a transmis astăzi primele constatări în cazul morții celor doi militari români în Afganistan și rănirea celui de-al treilea, confirmând informațiile misiunii NATO că românii din Forțele Speciale au fost uciși de afgani îmbrăcați în uniforma forțelor de securitate afgane, în timp ce îi instruiau pe polițiștii afgani.

„Militarii români îi instruiau, într-o bază de pregătire din apropierea localității Kandahar, pe polițiștii afgani, când s-a deschis focul asupra lor de către persoane purtând uniforma forțelor de securitate afgane. Militarii români au acționat conform procedurilor din teatrul de operații: au ripostat cu foc, ucigându-i pe agresori și au asigurat zona. În schimbul de focuri, care a durat 3-4 minute, trei militari români au fost răniți. După primirea primului ajutor, răniții au fost evacuați la cel mai apropiat spital. Din nefericite, doi dintre ei au decedat”, informează duminică MApN, într-un comunicat de presă.

Al treilea militar român a fost evacuat duminică, de la ora 10.30, la un spital militar american din Germania și se află în stare stabilă, mai arată MApN.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase