Românii, printre cei mai optimiști din Europa în ceea ce privește redresarea economică

Românii, printre cei mai optimiști din Europa în ceea ce privește redresarea economică
Românii, alături de germani și austrieci, sunt cei mai optimiști din Europa în ceea ce privește redresarea economică a statelor în care locuiesc în perioada următoare, la polul opus situându-se portughezii, francezii și grecii, se arată într-un studiu al GfK realizat pentru primul trimestru.
Publicat: 26/04/2013, 12:25
Actualizat: 27/06/2013, 12:27

Românii, alături de germani și austrieci, sunt cei mai optimiști din Europa în ceea ce privește redresarea economică a statelor în care locuiesc în perioada următoare, la polul opus situându-se portughezii, francezii și grecii, se arată într-un studiu al GfK realizat pentru primul trimestru.

„Prognoza consumatorilor, când vine vorba despre modul în care economia țării lor va evolua în lunile care urmează, variază foarte mult în Europa. Deși speranțele într-o redresare economică au crescut în mod destul de perceptibil în unele țări, în altele acestea au stagnat sau au dispărut”, se arată în studiul GfK Climatul de consum în Europa și SUA.

Potrivit sursei citate, cele mai ridicate valori ale indicatorului privnd încrederea în economie le prezintă Germania și Austria (ambele 0,6 puncte), urmate de România (-13,6 puncte), iar cele mai pesimiste prognoze cu privire la redresarea economică s-au înregistrat în Portugalia (-43,4 puncte), Franța (-41,6 puncte) și Grecia (-36,9 puncte).

„Românii sunt în general optimiști în ceea ce privește viitorul. Creșterea economică continuă, în timp ce șomajul este în scădere. (…) Un număr mai mare de locuri de muncă determină o creștere a veniturilor populației. Acest lucru este reflectat în mod clar de indicatorul așteptărilor privind veniturile, care în prezent se situează la -5,36 puncte. O comparație cu valoarea de anul trecut (-22,7 puncte) arată în mod clar că, în ultimele 12 luni, situația de pe piața muncii s-a schimbat în mod considerabil”, conform GfK.

Printre statele în care consumatorii sunt încrezători că veniturile vor rămâne stabile sau vor crește se numără Germania (29,4 puncte), Austria (7,6 puncte) și Cehia (-3,3 puncte). Pesimiștii sunt consumatorii francezi (-57,9 puncte), italieni (-51 puncte) și portughezi (-50,8 puncte), care anticipează cu toții alte reduceri salariale, precum și creșteri ale impozitelor și contribuțiilor.

În ceea ce privește dorința de cumpărare, cetățenii din majoritatea țărilor europene a trebuit să își strângă cu strictețe baierele pungilor și să își reducă bugetele. Însă, germanii (36,2 puncte), austriecii (18,2 puncte) și bulgarii (10,9 puncte) continuă să fie destul de dornici să cheltuiască bani. Prin contrast, portughezii (-44,7 puncte), italienii (-44,4 puncte) și francezii (-36,2 puncte) sunt mult mai precauți.

În cazul românilor indicatorul este de -18,3 puncte, care îi plasează între cei care vor să cheltuiască și cei care sunt mai precauți privind cheltuielile.

„În următoarele câteva luni însă, inflația ar putea deveni o problemă (în România – n.r.). Conform Comisiei Europene, aceasta se situează în prezent la 3,8%, însă experții anticipează o creștere de până la 4,6% în cursul acestui an. Prețurile produselor alimentare îndeosebi vor determina o creștere a prețurilor în prima jumătate a anului. Prețurile la energie urmează și ele să crească și mai mult în lunile și anii care urmează, ca urmare a dereglementării pieței energiei”, se arată în studiu.

Potrivit GfK, țările care se îndreaptă spre redresare economică sunt situate în principal în nordul și estul Europei, pentru cele din sud și vest va fi în continuare un an dificil.

Studiul a fost realizat în rândul consumatorilor din 12 țări europene și din SUA.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?