Românii sunt chemați vineri la un „sfat” european. EUROSFAT, „un mic antidot contra indiferenței și deziluziei românilor față de UE”

Redactor:
Sorina Ionașc
România, deși este membră a Uniunii Europene din 2007, nu a reușit să aplice și să dezvoltă politicile europene așa cum trebuie, cel puțin asta susțin organizatorii Eurosfat, o întâlnire dintre politicieni, diplomați și experți români și străini, care va avea loc vineri, 15 martie, la Parlament. Evenimentul este organizat de asociația Europuls.

România, deși este membră a Uniunii Europene din 2007, nu a reușit să aplice și să dezvolte politicile europene așa cum ar fi tebuit – cel puțin asta susțin organizatorii Eurosfat, o întâlnire dintre politicieni, diplomați și experți români și străini. Evenimentul, care va avea loc vineri, 15 martie, la Palatul Parlamentului, este organizat de asociația Europuls.

Reprezentanții Europuls și-au propus să invite opinia publică „la sfat” pe teme europene, Eurosfat fiind la prima ediție. Evenimentul, care este susținut atât de MAE, cât și de Comisia Europeană în cadrul Anului European al Cetățenilor 2013, va fi compus din dezbarteri libere și ateliere de lucru.

„Eurosfat este, până la urmă, un mic antidot contra indiferenței și deziluziei românilor față de UE, deziluzie care a venit pe fondul așteptărilor nerealiste de dinainte de aderare. Eurosfatul are și rolul de a apropia cetățenii și de a le trezi interesul față de Europa, de a le da o voce prin care să-și manifeste opiniile despre ce vor ei de la Europa, cum percep ei Europa astfel încât, sperăm noi, să își dea seama și de ce pot fi mândri că sunt europeni”, a declarat Alin Mituța, director Europuls, pentru gândul.

Pe lista invitaților care și-au confirmat participarea se numără și Dacian Cioloș, comisar european pentru Agricultură, invitat în seara dinaintea evenimentului la Gândul LIVE. De asemenea, printre participanți se numără Valeriu zgonea, președintele Camerei Deputaților, europarlamentarii Cristian Preda, Norica Nicolai, Vasile Pușcaș și ambasadorul Irlandei (țara care asigură președinția Consiliului UE) în România, Oliver Grogan.

Întrebat de ce problema politicilor europene nu este atât de dezbătută la noi în țară și de ce România încă se străduiește să fie un membru ca toate celelalte, directorul Europuls consideră că așteptările românilor au fost prea mari, iar nivelul de implicare prea mic.

„După 2007, ne-am așteptat să curgă lapte și miere, iar acest lucru evident că nu s-a întâmplat. Aderarea asigura doar accesul la o mare de oportunități. Ce nu face UE este să ne bage banii în sac și să ne lase să-i cheltuim cum vrem, iar asta a fost și este greu de înțeles și acum în România. Depinde de noi dacă vom reusi sa atragem acele fonduri europene, daca vom reusi sa ne facem respectati si ascultati la masa negocierilor. Pana acum e evident ca nu prea am reusit toate aceste lucruri”, a mai spus Alin Mituța.

 

Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
EXCLUSIV. Bărbatul celebru de pe lista neagră a SPP-ului. Ce se întâmplă cu el la...
Rezultate parţiale BEC de la ALEGERI LOCALE 2020 | Primăria Sectorului 1 se joacă la...
Secția de votare cu prezență de 0% la urne
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
În timpul unei SCUFUNDĂRI, o tânără a făcut o descoperire ȘOCANTĂ pe fundul mării. „Cum...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Ultima oră: Nicușor Dan, procente în scădere. Mai are vreo șansă Firea?
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide