Românul din Burkina Faso, răpit de un presupus membru Al-Qaida apropiat al fostului președinte

Românul din Burkina Faso, răpit de un presupus membru Al-Qaida apropiat al fostului președinte
Publicat: 15/04/2015, 15:51

Întrebat, într-un interviu acordat cotidianului local Le Pays, ce părere are despre răpirea unui cetățean român pe 4 aprilie, Etienne Traore, președintele interimar al Partidului pentru Democrație și Socialism / Partidul Constructorilor (PDS/Metba) din Burkina Faso, a declarat: „Cred că vor urma și alte răpiri. Îl suspectez pe Moustafa Ould Chafi, care dispune de rețele tuarege, că încearcă să destabilizeze situația din Burkina Faso pentru a-i face pe plac prietenului său, (fostul președinte) Blaise Compaoré, care mizează acum pe o politică a stigmatizării”.

„Blaise Compaoré are atât de multă ură încât nu poate sta în Coasta de Fildeș urmărind cum este guvernată țara lui fără el. Nu poate suporta faptul că foștii săi colaboratori i-au luat locul. Am fi prea naivi să credem că acest domn stă liniștit acolo. Are în mână două pârghii: cea a destabilizării sociale și a destabilizării militare”, adaugă Etienne Traore.

Moustafa Ould Chafi este un disident din Mauritania considerat insurgent și acuzat că ar fi un membru influent al organizației teroriste Al-Qaida Maghrebul Islamic (AQMI). Unul dintre principalii adversari ai președintelui mauritan Mohamed Ould Abdel Aziz, Moustapha Ould Chafi s-a implicat cu succes, în ultimii ani, în eliberarea unor occidentali răpiți de AQMI.

Controversatul disident mauritan este un apropiat al lui Blaise Compaoré, fostul președinte din Burkina Faso înlăturat de la putere în octombrie 2014, după proteste violente, și refugiat în Coasta de Fildeș.

Persoane înarmate au răpit, pe 4 aprilie, un cetățean român, la o mină de mangan din Burkina Faso. Agentul de securitate român a fost răpit de cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea minei de mangan din Tambao. Mina, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali și Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timiș Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiș. Un jandarm și un șofer au fost răniți în atac. Surse din cadrul serviciilor de securitate din Burkina Faso și Mali au declarat că românul, responsabil cu securitatea minei de mangan din nordul Burkina Faso, a fost răpit și dus în statul vecin Mali. Potrivit unor surse citate de BBC, răpitorii ar face parte dintr-o grupare care are legături cu Mișcarea pentru Unicitate și Jihad în Africa de Vest (MUJAO), activă în Mali, sau din Al-Qaida în Maghrebul Islamic. Nicio organizație teroristă nu a revendicat răpirea cetățeanului român.

Potrivit unor surse militare, ostaticul român a fost dus în nordul statului Mali, fiind căutat în mod activ. Unitatea antiterorism a Regimentului de securitate prezidențială din Burkina Faso a fost trimisă în nordul Mali, unde sunt și alte forțe speciale africane, în cadrul Operațiunii Barkhane. Acțiunile de căutare se derulează în Burkina Faso, Mali și Niger, în cadrul Operațiunii antiteroriste Barkhane, lansată în iulie 2014, cu asistența Franței. La Operațiunea Barkhane participă forțe din Franța, Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania și Niger.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Tragedie în sport. Fotbalist ucis la doar 21 de ani, în Hunedoara
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste