ROMATSA vrea să intre în grevă generală din 1 septembrie: problemele noastre sunt de viață și de moarte

ROMATSA vrea să intre în grevă generală din 1 septembrie: problemele noastre sunt de viață și de moarte
Publicat: 24/08/2015, 15:11

Controlorii de trafic aerian ROMATSA vor intra în grevă generală din 1 septembrie, dacă cele 14 revendicări pe care le au nu vor fi soluționate, ei susținând că problemele lor sunt „de viață și de moarte” și privesc siguranța călătorilor.

Gabriel Tudorache, unul dintre liderii sindicaliștilor din Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian, a anunțat, luni, că a fost trimisă la ministrul Transporturilor, Iulian Matache, la Consiliul de Administrație și la conducerea ROMATSA notificare privind declararea grevei generale în toate unitățile ROMATSA, începând cu 1 septembrie, ora 11.00.

„Vom proceda la declanșarea grevei, dacă până în acel moment organele statului abilitate nu vor reuși să revolve problemele pe care le avem la ROMATSA. Și pot să vă spun că sunt probleme de viață și de moarte de la ROMATSA, deci nu este vorba de bani, nu e vorba de absolut nimic, ci chiar de viață și de moarte, de siguranța pasagerilor, de siguranța salariaților ROMATSA”, a spus Tudorache.

Liderul sindical a subliniat că dacă se ajunge la grevă generală la ROMATSA, impactul va fi „catastrofal”, petnru că nu va fi pentru două ore, ci va fi generală și se va opri total activitatea controlorilor de trafic aerian din toate unitățile.

„Dacă până în acel moment nu se găsesc soluțiile și organele statului nu iau absolut nicio măsură, cum nu au făcut până azi, deși avem numeroase plângeri făcute atât la DNA, atât la Parlament, la Senat, la președinte, la Camera Deputaților, deci nimeni nu ne ia în seamă, la Curtea de Conturi și așa mai departe. Avem un număr de peste 20 de procese pe care le-am intentat acestei conduceri ilegale. În mod cert, dacă până atunci nu se rezolvă lucrurile, vom declanșa greva generală, impactul va fi, din punctul nostru de vedere, catastrofal, având în vedere faptul că nu o să dureze doar două ore, ci este o grevă generală totală”, a mai spus Gabriel Tudorache.

Liderul sindical a afirmat că, în jurul orelor 14.00, ministrul Transporturilor, Iulian Matache, îi așteaptă pe reprezentanții sindicaliștilor ROMATSA.

„Trebuie să intrăm în legalitate. Un contract colectiv de muncă, așa cum încearcă de luni de zile să îl semnăm, nu îl vom semna niciodată. Nu cred că cineva în țara asta își riscă propria libertate pentru a semna niște documente ilegale”, a completat Tudorache.

El a reiterat că directorul Aurel Stanciu a fost numit în mod ilegal la conducerea ROMATSA.

„Directorul a fost numit total ilegal, nu a dat niciun concurs. A fost un examen el cu el. Au fost și alți directori din ROMATSA care și-au depus dosarele, dar au fost făcuți să și le retragă. La fel s-a întâmplat și cu acel domn general Stoicescu. Ei ne spun că suntem indivizi comunistoizi, păi noi nici n-am apucat să fim comuniști, în timp ce toate gradele și le-au luat numai cu sprijinul comuniștilor și al securiștilor. El a ajuns director de căutare și salvare. Una dintre saricinile pe care le-a avut a fost modernizarea acestui sistem de căutare și salvare după evenimentele din Apuseni. Puteți vedea că nu s-a făcut nimic, în afara unei direcții. Au angajat purtător de cuvânt pentru aceste evenimente, dar l-ați văzut undeva pe post cu ocazia tragicului eveniment cu planorul?”, a mai spus Tudorache.

La rândul său, un alt reprezentant al sindicaliștilor din ROMATSA, Alecu Florin Diaconu, susține că o eventuală grevă nu are legătură cu salariile din sistem.

„Suntem terorizați psihic de acest domn director, înconjurat de conducerea care îl ajută să încalce legile, să facă abuzuri de nouă luni încoace. Greva generală este strict pentru cele 14 revendicări. Faptul că astăzi un grup de peste 300 de colegi l-a așteptat și i-a cerut demisia este pentru modul abuziv în care a continuat după greva de avertisment. Au trecut peste 30 de zile de atunci, iar domnul director încearcă să aducă acest conflict acolo unde noi nu ne dorim. Nu ne dorim grevă generală”, a subliniat Diaconu.

Angajații ROMATSA îl acuză pe directorul Aurel Stanciu că nu a respectat nimic din ceea ce sindicaliștii au stabilit, în scris, cu Ministerul Transporturilor și sunt nemulțumiți de faptul că nici ministrul Iulian Matache nu reacționează.

Liderul sindical Gabriel Tudorache anunța, săptămâna trecută, că ar putea fi declanșată greva generală la ROMATSA, el declarând atunci, pentru MEDIAFAX că tuturor reprezentanților sindicatului le-a fost diminuat salariul cu o treime, în mod abuziv.

Negocieri ale sindicatelor cu reprezentanții ROMATSA și cu cei ai Ministerului Transporturilor au avut loc în luna iulie, la discuții fiind prezent atunci și ministrul Transporturilor, Iulian Matache.

În 15 iulie, sindicaliștii ROMATSA au fost în grevă de avertisment, timp de două ore, perioadă în care a fost asigurat doar 33,3% din traficul aerian al unei zile obișnuite.

Aceștia au 14 revendicări pe care le solicită în noul contract colectiv de muncă. Printre altele, ei cer pensionarea la 55 de ani și introducerea unui articol prin care, după această vârstă, un controlor de trafic să aibă posibilitatea să fie trecut pe un alt post în ROMATSA pe măsura pregătirii lui, în speță la o direcție operațională sau de siguranță.

Directorul general al ROMATSA, Aurel Stanciu, spunea atunci că sindicatele au avut o poziție inflexibilă privind solicitările angajaților și că unele dintre acestea „exced prevederile legale”.

ROMATSA – Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian are în prezent 1.530 de angajați. Între 2.500 și 3.000 de aeronave tranzitează, în fiecare zi, teritoriul României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Schimbare istorică în Sănătate. Ce opțiuni vor avea românii
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
"Atunci o bag pe nevastă-mea la înaintare". Ce nu le poate refuza niciodată Alex Velea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine