Rompetrol și-a cerut insolvența în instanță

Rompetrol și-a cerut insolvența în instanță
Publicat: 05/06/2015, 10:38

Solicitarea companiei urmează să fie analizată de judecătorii de la Tribunalul Capitalei în 8 iunie.

Potrivit unui comunicat al companiei cererea de insolvență a fost depusă astfel încât societatea să-și poată continua activitatea în condițiile în care, anul trecut, Curtea de Apel București a obligat-o la plata sumei de 58,5 milioane USD, la care se adaugă dobanda legală calculata incepand cu data de 05.01.2001.

„Aspectele avute în vedere de Curtea de Apel Bucuresti privesc fapte săvârșite în perioada 1999 – 2001, cu mult înainte de anul 2007 cand KazMunayGas a devenit actionarul majoritar al grupului de societăți din care face parte si Rompetrol SA. După pronunțarea deciziei respective, societatea și-a arătat toată deschiderea în cursul procedurilor legale demarate de autoritățile fiscale pentru identificarea și evaluarea activelor sale, acestea instituind un sechestru asiguratoriu asupra bunurilor sale. Punerea în executare a deciziei respective, inclusiv a dobânzilor legale, care în opinia autorităților fiscale reprezintă o suma de trei ori mai mare decât debitul principal, creează un dezechilibru financiar major pentru societate, având efecte imediate în activitățile sale curente – întreruperea operațiunilor de profil, a contractelor în derulare, a investițiilor și implicit asupra angajaților săi”, se arată în comunicatul Rompetrol. .

Potrivit portalului instanțelor de judecată, cererea de intrare în insolvență a fost înaintată în baza articolului 66 din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

Articolul de lege invocat arată că: „supravegherea exercitată de administratorul judiciar, în condițiile în care nu s-a ridicat dreptul de administrare al debitorului, constă în analiza permanentă a activității acestuia și avizarea prealabilă atât a măsurilor care implică patrimonial debitorul, cât și a celor menite să conducă la restructurarea/reorganizarea acesteia; avizarea se efectuează având la bază o raportare întocmită de către administratorul special, care menționează și faptul că au fost verificate și că sunt îndeplinite condițiile privind realitatea și oportunitatea operațiunilor juridice supuse avizării”.

Compania Rompetrol SA face parte din Grupul Rompetrol, care este controlat de compania petrolieră kazahă de stat KazMunayGas.

Guvernul a aprobat în ianuarie 2014 un memorandum în baza căruia KazMunaiGaz, acționarul majoritar al grupului Rompetrol, va plăti 200 milioane de dolari din datoria istorică de 688 milioane de dolari, în schimbul unei participații de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia.

Potrivit unui comunicat de presă remis la vremea respectivă prin hotărârea de aprobare a memorandumului se sting, pe cale amiabilă și reciproc avantajos, litigiile aflate pe rolul instanțelor de judecată dintre Ministerul Finanțelor și The Rompetrol Group. De asemenea, The Rompetrol Group se angajează ferm să achiziționeze un număr de acțiuni emise de Rompetrol Rafinare Constanța, reprezentând 26,6959 % din capitalul social, în schimbul a 200 milioane dolari, și obligația corelativă a părții române de a oferi spre vânzare aceste acțiuni.

Totodată, sunt reglementate principiile referitoare la înființarea, organizarea și funcționarea unui fond de investiții în sectorul energetic sub forma unei societăți pe acțiuni la care aportul The Rompetrol Group va fi de 150 milioane dolari și o cotă de participare la capital de 80%, statul român urmând să dețină o participație de 20%.

„În fine, există obligația statului român de a păstra pe o perioadă de 3 ani o participație nediluată de 18% din capitalul social al Rompetrol Rafinare Constanța, respectiv diferența dintre întreg pachetul de acțiuni deținut de statul român și pachetul de 26,6959 % din capitalul social care urmează să facă obiectul unei proceduri de privatizare la care să participe The Rompetrol Group”, se arata în comunicat.

În decembrie 2014, Traian Băsescu declara că până la acel moment nu s-a încasat datoria de 200 de milioane de dolari de la Rompetrol și nici nu s-a constituit fondul de investiții de un miliard de euro, el precizând că premierul Ponta este resonsabil, mai ales că l-a avertizat.

Fostul președinte a ținut să facă o remarcă, în contextul problemei construcției bugetului pe 2015, precizând că a fost interesat să știe dacă, în urma acceptului premierului Victor Ponta de a se încasa doar 200 de milioane de dolari de la Rompetrol, din datoria de 680 de milioane, s-a întâmplat ceva, cu atât mai mult cu cât se stabilise și formarea unui fond de investiții, de un miliard de euro, din care 80% să fie contribuția kazahilor.

„Nu numai că nu s-a format fondul de investiții de un miliard de euro, dar nici măcar cei 200 de milioane de dolari nu s-au încasat până la momentul la care eu fac declarații. Aici, domnul premier Ponta trebuie să își asume toată responsabilitatea, pentru că l-am prevenit înainte de a face acest lucru”, a spus Traian Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”