Romsilva: Este nevoie de plantarea a 19.000 ha de perdele forestiere pentru protecția drumurilor. În ce termen s-ar putea realiza proiectul

Romsilva: Este nevoie de plantarea a 19.000 ha de perdele forestiere pentru protecția drumurilor. În ce termen s-ar putea realiza proiectul
Publicat: 04/02/2014, 14:37
Actualizat: 04/02/2014, 15:18

Directorul Romsilva Adam Crăciunescu a declarat, marți, că este nevoie de plantarea a aproximativ 19.000 de hectare de perdele forestiere pentru protecția drumurilor, ceea ce s-ar putea realiza, cu un program coerent, în 10 ani.

Crăciunescu a susținut, marți, o conferință de presă, în care a abordat subiectul perdelelor forestiere ce ar trebui realizate pentru protecția drumurilor în cadrul unui program național, conform unei ordonanțe de urgență a Guvernului din 23 decembrie.

Potrivit acestuia, necesarul de perdele forestiere pentru protecția căilor de comunicație ar fi de aproximativ 19.000 de hectare, dintre care au fost deja realizate 740 de hectare pe terenurile în administrarea Romsilva și 1.300 de hectare pe alte proprietăți.

Cea mai mare parte din terenurile pe care ar trebui plantate perdelele forestiere sunt în proprietate privată, a precizat Crăciunescu, făcând un apel către proprietari să facă parte din program și să permită plantarea, rămânând astfel în posesia terenului și primind o rentă (de 10 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior) până la închiderea stării de masiv (realizarea independenței biologice a plantației), adică timp de cinci – șase ani.

Dacă proprietarii nu sunt de acord, Romsilva va face exproprieri pentru utilitate publică.

De altfel, Romsilva nu se va ocupa decât de exproprieri în cadrul acestui program de realizare a pădurilor forestiere, a mai arătat Crăciunescu. De realizarea perdelelor se vor ocupa firme specializate în îmbunătățiri funciare, desemnate prin licitație. Romsilva mai poate acorda asistență tehnică și are disponibili spre vânzare peste 15 milioane de puieți pentru realizarea perdelelor forestiere.

„Într-un program coerent, de 10 ani, putem realiza aceste perdele”, a mai spus Crăciunescu în cadrul conferinței, subliniind că ideea nu este nouă, însă, pentru prima oară din 2002, de când s-a dat Legea 289 privind perdelele forestiere de protecție, a fost alocat și un buget, care anul acesta este de 30 de milioane de lei și care ar trebui dublat din 2015.

Programul național de realizare a perdelelor forestiere pentru protecția autostrăzilor și drumurilor naționale a fost aprobat prin OUG în 23 decembrie 2013.

În România necesarul de perdele forestiere de protecție de-a lungul autostrăzilor și drumurilor naționale este de 1.720 km, în prezent nefiind realizată nicio perdea forestieră de protecție de acest tip, se arată în textul OUG.

Programul urmează să fie implementat de consiliile județene, cu finanțare de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice – Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură și din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale ale consiliilor județene, potrivit actului normativ.

Pentru anul acesta, Departamentul pentru Ape și Păduri are alocat un buget de 30 de milioane de lei pentru programul de realizare a perdelelor forestiere, sumă obținută din vânzarea de certificate verzi, după cum a precizat pentru MEDIAFAX ministrul petru Ape și Păduri Lucia Varga.

Aceste fonduri ar trebui să acopere realizarea de perdele forestiere pe 870 de kilometri de-a lungul autostrăzilor și drumurilor naționale, pentru care au fost întocmite documentațiile tehnico – economice, a mai precizat Varga.

Ministrul a mai arătat că proprietarii care sunt de acord cu realizarea perdelelor forestiere pe terenurile lor ar urma să primească aproximativ 1.000 de lei pe hectar anual.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Nemții nu mai sunt harnici. Ei muncesc puțin și se îmbolnăvesc des
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Marsilia se pregătește să primească flacăra olimpică