Rusia vrea să pedepsească Finlanda pentru că va adera la NATO. Politicieni finlandezi, avertizați că rușii vor întrerupe vineri furnizarea de gaz

Rusia vrea să pedepsească Finlanda pentru că va adera la NATO. Politicieni finlandezi, avertizați că rușii vor întrerupe vineri furnizarea de gaz
Sursă Foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 13/05/2022, 08:58

Mai multți politicieni finlandezi cu funcții înalte au fost avertizaţi că Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea gazului către Finlanda, scrie Reuters, care citează presa finlandeză.

Ziarul nu a precizat de unde ar fi venit avertismentul şi Reuters a precizat că nu a putut verifica independent informaţia. În mare, gazul utilizat în Finlanda vine din Rusia, dar reprezintă doar circa 5% din consumul energetic anual al ţării, datorită gradului avansat de civilizație al țării.

Amenințarea vine după ce, joi, preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat joi că Finlanda va depune cerere de aderare la NATO „fără întârziere”.

Dacă Rusia taie gazul, atunci ar însemna că giganţi ca Neste şi Metsa, dar şi alte companii mari din domeniile forestier, chimic şi alimentar, vor avea nevoie de surse alternative de energie sau vor trebui să-şi adapteze producţia.

De altfe, pe 5 mai, guvernul finlandez a anunţat că este pregătit pentru posibilitatea ca Rusia să oprească furnizarea de gaz la sfârşitul lui mai drept răspuns la refuzul Finlandei de a plăti în ruble pentru gaz.

Finlanda și țările baltice se bazează mai mult pe gazul rusesc decât alte state europene, fiind mai apropiate geografic de Rusia.