S-a tras linie la sfârșit de an: PREȚUL GRÂULUI, în ușoară scădere pe bursă. Rapița ia avânt, nu însă și porumbul

Redactor:
Ionel Vaduva
S-a tras linie la sfârșit de an: PREȚUL GRÂULUI, în ușoară scădere pe bursă. Rapița ia avânt, nu însă și porumbul
În ultima zi a lui 2019, Bursa pan-europeană cu sediul la Paris a închis în scădere în ceea ce privește cotațiile anuale la grâu, în ciuda revirimentului înregistrat în ultima perioadă, domolit însă de diminuarea prețurilor generate de o producție în revenire înregistrată la nivel european.

Potrivit informării Reuters din 31 decembrie 2019, de la orele amiezii, în scurta ședință de tranzacționare din aceeași zi, grâul de panificație cu livrare în martie 2020 – cel mai activ dintre cele listate pe piața Euronext N.V. – s-a confruntat cu o scădere de 0,25 euro sau 0,1 la sută și s-a stabilizat la un nivel de 188,75 euro tona metrică (EUR/TM) sau 212,08 dolari tona metrică (USD/TM).

Contractul s-a stabilizat în scădere față de nivelul înregistrat în 30 decembrie 2019, atunci când se contabiliza cel mai ridicat nivel al prețurilor din ultimele șase luni, și anume 189,75 EUR/TM. Vârful înregistrat pe 30 decembrie 2019 survine în urma unei adevărate curse a prețurilor înregistrată pe piața mondială a grâului legată de acordul comercial SUA-China, cât și de cererea constantă la export, respectiv de temerile privind recolta totală.

De-a lungul anului, prețurile Euronext înregistrate la contractele futures, incluzând aici și contractul cu livrare în martie a.c., au relevat o majorare negativă de 7,1% față de nivelul de 203,25 EUR/TM înregistrat la sfârșitul lui 2018.

Statisticile arată că producția de grâu a blocului comunitar (UE28) s-a majorat cu 14,5% în 2019, față de recolta din 2018 puternic lovită de secetă, conform datelor agregate de Comisia Europeană (CE).

Cu toate acestea, cursa internațională a prețurilor la grâu, cât și o cerere serioasă și de ultimă oră la export, respectiv o diminuare a suprafețelor însămânțate în toamnă în Franța, Germania și Marea Britanie au susținut revirimentul pieței europene a grâului la final de an.

În altă ordine de idei, piața grâului este atentă la grevele transportatorilor din Franța, în ceea ce privește reforma sistemului de pensii, fapt ar putea bloca mișcarea unor cantități importante de materie primă cu destinația Maroc.

În ceea ce privește contractele futures la rapiță, listate pe Euronext, acestea au terminat anul în forță, cu reveniri semnificative. Situația reflectă impactul celei mai slabe producții la nivel UE din ultimii 13 ani, dar și o cursă a majorărilor de preț înregistrată pe piețele internaționale ale oleaginoaselor.

Tot în ședința de tranzacționare de marți, 31 decembrie 2019, contractul pentru rapiță cu livrare în februarie 2020 a cunoscut o ușoară scădere de 0,3 la sută, până la un nivel de 411,50 EUR/TM.

Era practic o stabilizare de preț față de maximumul de luni, 30 decembrie 2019, atunci când prețul contractului futures la rapiță cu livrare în februarie 2020 atinsese un nivel de 414,75 EUR/TM, cel mai înalt înregistrat din aprilie 2017.

Per total, anul trecut, prețul rapiței s-a majorat cu nu mai puțin de 13 procente.

Piața nu atât de semnificativă a porumbului listat pe Euronext a relevat la rândul său o mișorare a prețurilor spot, la nivel anual, de 5,6 la sută. Astfel, la final de an, prețul s-a stabilizat la un nivel de 168,50 EUR/TM.

Euronext este o bursă pan-europeană cu sediul la Paris și care deține subsidiare în Olanda, Belgia, Franța, Portugalia și Anglia. Bursa a fuzionat în 2006 cu New York Stock Exchange, formând cel mai mare grup bursier, NYSE Euronext, cu o capitalizare totală a companiilor listate depășind 20,6 miliarde $. Aceasta și-a reluat activitatea joi, 2 ianuarie 2020.

 

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Condamnat pentru proxenetism, candidat la alegerile parlamentare. Lua fete de la discoteca din sat
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Ungurii nu se lasă și nu renunță la Ardeal! Au dat deja sute de milioane...
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest nume....
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Motivele reale pentru care divorțează Analia Selis. Vedeta spune tot!
×
Inchide