Samsung își avertizează clienții: Televizoarele inteligente ascultă discuțiile personale

Samsung își avertizează clienții: Televizoarele inteligente ascultă discuțiile personale
Publicat: 10/02/2015, 21:44

Activiștii pentru protejarea vieții private spun că tehnologia amintește perfect de ecranele din romanul „1984” al lui George Orwell, care spionau cetățenii, informează bbc.com.

Avertismentul Samsung a ieșit la lumină prin intermediul unui articol publicat de site-ul Daily Beast, care conținea un extras din textul privind politica de confidențialitate aferentă televizoarelor inteligente care se conctează la internet, produse de compania sud-coreeană.

Textul respectiv explică faptul că televizorul va asculta oamenii din camera în care se află pentru a încerca să detecteze când sunt transmise comenzi sau termeni de căutare. „Dacă ceea ce spuneți conține informații personale sau secrete, acele informații pot fi incluse în datele capturate și transmise unei terțe părți”, potrivit textului politicii de confidențialitate a Samsung.

Corynne McSherry, avocată specializată în proprietate intelectuală în cadrul Electronic Frontier Foundation (EFF), fundație implicată în dezbaterile privind problemele legate de drepturile digitale, a declarat pentru The Daily Beast că terța parte la care face referire textul este probabil compania care furnizează serviciul de conversie a vorbirii în text (speech-to-text) pentru Samsung.

„Dacă eu aș fi clientul, aș vrea să știu cine este terța parte și în mod sigur aș vrea să știu dacă cuvintele mele sunt transmise într-o formă securizată”, a mai spus Corynne McSherry.

La puțin timp de la publicarea articolului pe site-ul amintit, EFF a distribuit pe platforma online Twitter textul extras din politica de confidențialitate a Samsung, comparându-l cu descrierea ecranelor din romanul „1984” al lui George Orwell, care ascultau ce vorbeau oamenii în intimitatea căminului.

Ca răspuns la distribuirea masivă a declarației privind politica de confidențialitate, Samsung a dat publicității un mesaj pentru a clarifica cum funcționează opțiunea de activare vocală. Declarația companiei subliniază faptul că funcția de recunoaștere vocală poate fi activată folosind telecomanda televizorului.

Compania a mai spus că politica sa de confidențialitate a fost o încercare de a fi transparentă față de utilizatori, pentru a-i ajuta să facă alegeri în cunoștință de cauză referitor la utilizarea sau nu a unor funcții cu care sunt dotate unele dintre televizoarele sale inteligente (smart TV), adăugând că ia „foarte în serios” intimitatea clienților săi.

„Dacă un client consimte și utilizează funcția de recunoaștere vocală, datele vocale sunt furnizate unei terțe părți în timpul unei cereri de efectuare a unei căutări vocale. În acel moment, datele vocale sunt trimise unui server, care caută conținutul cerut și afișează apoi acel conținut pe ecranul televizorului”, se spune în declarația Samsung.

Compania a precizat că nu păstrează și nu vinde datele audio captate. Utilizatorii de televizoare inteligente sunt informați dacă funcția de activare vocală funcționează într-un moment anume printr-un simbol asemănător unui microfon, care este afișat pe ecranul televizorului în acel moment.

Terța parte care se ocupă de conversia din voce în text (speech-to-text) este o companie numită Nuance, care este specializată în recunoaștere vocală, a confirmat Samsung pentru BBC.

Compania Samsung nu este primul producător de televizoare inteligente conectate la internet care întâmpină probleme legat de datele pe care le colectează. În 2013, un consultant în domeniul tehnologiei informației (IT) din Marea Britanie a descoperit că televizorul său, produs de LG, colecta informații despre obiceiurile sale legate de conținutul urmărit la televizor.

Dezbaterea iscată a forțat LG să creeze o actualizare a programului informatic (software update) folosit de televizoarele sale care permite utilizatorilor să dezactiveze opțiunea de partajare a informațiilor privind obiceiurile de utilizare a aparatului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping