Sanctuar pentru păsări: Povestea tinerei care a salvat sute de zburătoare rănite. Cum a început totul – FOTO

Publicat: 30/06/2019, 11:18

Adăpostul a fost realizat de către Silvia Moldovan, o absolventă a Facultății de Arte din Timișoara, în urmă cu zece ani. Tânăra a declarat, corespondentului Mediafax, că în total peste 700 de păsări bolnave sunt îngrijite în cadrul adăpostului. Este vorba de porumbei, ciori, coțofane, gaițe, grauri, vrăbii, mierle sau păsări de curte.

„Totul a început acum zece ani, când am început să găsesc păsări bolnave pe stradă și nu aveam cui să le dau, nu avea cine să facă ce fac eu acum. Și pur și simplu știu că a trebuit să mă descurc cu ele. Am adunat păsări cu handicap, am început să am experiență, am început să învăț singură lucruri și așa am ajuns dintr-una în alta. Nu am vrut să fac asta și nici nu mi-aș fi dorit. A venit de la sine, forțat și nu am avut încotro. Adică nu era ceva de la care să pot să dau înapoi, pentru că aceste păsări depind de mine”, a afirmat Silvia Moldovan.

sanctuar pentru păsări

Tânăra a precizat că majoritatea păsărilor pe care le are în cadrul sanctuarului Sepale sunt cu probleme, adunate din oraș, majoritatea fiind fără stăpân.

„Eu am grijă de acest adăpost și primesc păsările aduse de oameni. S-a aflat în timp de ce fac eu, colaborez cu mai multe cabinete veterinare din oraș. Sunt păsări rănite, bolnave, mai sunt cuiburi căzute cu tot cu păsări în urma furtunilor, mai sunt cuiburi stricate de oameni, așa cum sunt cele ale șoimilor, oamenii le mai dau jos cu coada de mătură”, a detaliat Silvia Moldovan.

Astfel, toate păsările rănite sunt îngrijite de către tânăra de 35 de ani din Timișoara în cadrul adăpostului, apoi intră într-o perioadă de recuperare. În cazul păsărilor sălbatice, acestea au nevoie și de o perioadă de reabilitare, iar de abia apoi sunt eliberate. Peste 500 din cele 700 de păsări care se află în sanctuarul Sepale al Silviei Moldovan sunt porumbei. Aceștia nu sunt eliberați chiar dacă s-au vindecat, pentru că tânăra nu vrea să suprapopuleze orașul.

„Porumbeii rămân la mine pentru că ideea nu este să suprapopulăm orașul, ci să se reducă numărul lor în oraș, ca să se asigure o populație mai sănătoasă. Rămân la mine pentru că eu pot să le controlez înmulțirea, le pun ouă false și îi îngrijesc. Cum sunt mulți porumbei slăbiți, nu este în regulă să-i duci înapoi pentru că se vor îmbolnăvi la loc”, spune Silvia Moldovan.

Timișoreanca este singura care se ocupă de adăpostul pentru păsările bolnave, aflat în zona Calea Urseni. Însă, săptămânal primește un sprijin important de la numeroși voluntari care o ajută la curățenie, și nu numai. De asemenea, persoanele care aduc păsările bolnave oferă, deseori, diferite donații. Cu toate acestea, nevoile sunt uriașe, fiind vorba de peste 700 de păsări rănite.

sanctuar pentru păsări

„Mă chinui, dar reușim să supraviețuim. Am reușit să mă mut de la fabrică, unde am avut adăpostul patru ani de zile, și este mai ușor. Acum sunt pe câmp, ele sunt în natură și se mai întrețin și singure. Ideea proiectului tocmai aceasta este, de a deveni cât mai eficienți și sustenabili. Eu vreau să fac și livezi, plantații de pomi, plantații de arbuști și tot felul de pomi care le și oferă hrană, viță de vie multă, să-mi fie și mie mai ușor”, a afirmat tânăra din Timișoara.

Silvia Moldovan speră să înființeze un parc mai mare, care să se întindă pe cel puțin trei hectare, unde să mute păsările pe care le salvează. Deja a stat de vorbă cu reprezentanții a două primării aflate lângă Timișoara, însă nu a fost găsit un teren. Astfel, Silvia a mutat păsările pe terenul pe care-l are în Calea Urseni, unde vrea să realizeze un parc mai mic, cu scopul de a le demonstra autorităților că se poate amenaja și unul mai mare.

Pentru a reuși să primească un teren pentru a realiza parcul păsărilor bolnave, Silvia Moldovan a înființat, în urmă cu doi ani, Asociația Culturală și Ecologică Sepale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Beckham vs Wahlberg în instanță. De ce au ajuns cei doi foști prieteni la război
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?