Săptămâna 10 de protest față de proiectul Roșia Montană: Incident în Piața Unirii. LIVE TEXT

Publicat: 03/11/2013, 22:44
Actualizat: 21/03/2019, 05:41

Protestatarii care se opun proiectului minier de la Roșia Montană au ieșit din nou în stradă, duminică, pentru cea de-a zecea săptămână de manifestații. Ei și-au dat întâlnire la ora 17:00, în Piața Universității, de unde au pornit în marș spre Palatul Cotroceni. De acolo, protestul s-a mutat în zona complexului studențesc Grozăvești-Regie.

Proteste similare au loc și la Cluj, Alba Iulia și Cîmpeni.

gândul transmite LIVE TEXT de la eveniment.

UPDATE 22:40 Cei 100-150 de protestatari care au mai rămas la Universitate își fac poze la statui și au format din mai multe hârtii cuvântul „București”.

UPDATE 22:15 Protestatarii încep să ajungă la Universitate, unde sunt așteptați de cordoane de jandarmi și de mașini de intervenții. Jandarmii îi îndeamnă pe oameni să treacă de pe carosabil pe trotuar și îi îndrumă spre statui, prin spatele Muzeului de Istorie al Bucureștiului. În zona Universității se circulă normal.

UPDATE 22:05 Un protestatar se ceartă cu un negociator și susține că polițiștii sub acoperire i-au pulverizat spray lacrimogen în gură.

UPDATE 22:00 Confruntare între un grup de manifestanți și jandarmi. Un bărbat a fost luat de jandarmi cu duba. Protestatarii au încercat fără succes să oprească mașina jandarmilor. Oamenii strigă „indignați, nu manipulați” și se regrupează, pentru a merge spre punctul de plecare, respectiv Universitate.

UPDATE 21:50 Protestatarii au ajuns în Piața Unirii și strigă: „Nu plecăm, nu capitulăm!”. Traficul este blocat pe toate benzile în fața centrului comercial Unirea. Oamenii au aprins torțe în mijlocul intersecției și strigă „fără violență”.

UPDATE 21:35 Manifestanții se îndreaptă spre Parlament, pe Bd. Libertății. La unul dintre protestele trecute, protestatarii au format un lanț uman în jurul Casei Poporului.

FOTO: Octav Ganea/Mediafax

UPDATE 21:20 Oamenii au trecut de Parcul Izvor. Traficul este blocat pe sensul către Piața Unirii.

UPDATE 21:10 Protestatarii se îndreaptă spre Izvor.

UPDATE 20:50 Manifestanții strigă: „Ale, ale, vă rugăm să ne scuzați, nu suntem intimidați” și „Jandarmeria apără hoția”. Tot sensul de mers spre Piața Eroilor este blocat.

UPDATE 20:45 Un cordon de jandarmi îi conduce pe protestatari pe două benzi din cele trei de sens, pentru a lăsa o bandă traficului rutier.

UPDATE 20:30 Protestatarii au ieșit din complexul Regie și merg pe Splaiul Independenței, spre Grozăvești. Traficul este blocat pe acest sens de mers.

UPDATE 20:10 Ajunși în fața Clubului Maxx, protestatarii le cer studenților să iasă din cămine. Studenții se uită pe geam din camera de cămin, dar nu se alătură manifestației.

UPDATE 19.45 Grupul de protestatari se îndreptă spre Regie. Stundeții au ieșit la ferestre. Se scandează „Solidaritate!” și „Veniți cu noi!”.

UPDATE 19.37 Protestatarii au ajuns în dreptul căminelor studențești din Grozăvești. Se scandează „Veniți cu noi! Ieșiți din cămine, ca să fie bine!” și „Ce vrem noi e și pentru voi!”

UPDATE 19.29 Manifestanții au ajuns pe Splaiul Independenței, în apropiere de Academia Națională de Educație Fizică și Sport. Traficul este blocat doar pe sensul de mers spre Grozăvești-Regie.

UPDATE 19.21 Negociatorii s-au depărtat de cordonul de jandarmi și se plimbă printre protestatari. Grupul merge acum pe lângă gardul Cotroceniului. Un protestatar îi spune unui negociator: „Să îi transmiteți din partea noastră La mulți ani! cu executare!”. În dreptul Grădinii Botanice, jandarmii au blocat trecerea manifestanților, astfel că aceștia merg acum spre Eroilor.

UPDATE 19:18 Manifestanții au ajuns la poarta principală a Palatului Cotroceni, unde se află și un cordon de jandarmi. Se scandează „Demisia!” și „Jos Băsescu, Ponta și Antonescu!”. De asemenea, protestatarii strigă „Ieși afară, javră ordinară! și „Uniți salvăm Roșia Montană!”.

UPDATE 18:50 Primii protestatari ajung lângă Facultatea de Drept. Alte trei troleibuze și două autobuze sunt blocate pe traseu. Se scandează: „Nu plecăm, nu capitulăm”.

UPDATE 18:40 Protestul este condus de un grup de bicicliști. Se scandează: „trădarea de țară în aur se măsoară” și „ce vrem noi e și pentru voi”. Până acum, sunt patru troleibuze blocate, de pe liniile 61, 66, 69 și 91.

UPDATE 18:30 Mai multe troleibuze au rămas blocate pe Bd. Elisabeta, pe traseul protestului.

UPDATE 18:20 Banner: „Mii de caschete și bulane păzesc la proteste. Hoții fură din păduri, vamă, guvern și parlament. Incompetență? Nu, trădare”. Protestatarii au pornit pe Bd. Elisabeta spre Cișmigiu. Scandează: „Roșia și Pungești, două inimi românești”.

UPDATE 18:00 Sfatul unuia dintre organizatori, rostit la megafon: „Haideți să fim pașnici, așa cum am fost de la bun început”. Potrivit jandarmilor, sunt aproximativ 800 de protestatari, aflați încă la Universitate.

UPDATE 17:50 Protestatarii au bannere și pancarte cu mesaje ecologiste și anti-RMGC. Oamenii scandează împotriva întregii clase politice.

UPDATE 17:30 La fel ca în cazul celorlalte proteste de până acum, oamenii scandează „uniți salvăm toată România”, „uniți salvăm Roșia Montană” și „nu corporația face legislația”. Numărul protestatarilor e în creștere.

UPDATE 17:00 La Universitate sunt acum aproximativ 100-150 de persoane, care nu scandează și nici nu au pancarte. Unele persoane au tricolorul la ele.. Câțiva jandarmi îi urmăresc de la distanță.

UPDATE 16:20 Deocamdată, în zona de întâlnire a protestatarilor sunt până la 30 de persoane. Totuși, există o desfășurare semnificativă a forțelor de ordine. Sunt mai multe dube ale Jandarmeriei, precum și patru negociatori care așteaptă protestul.

Persoanele care vor participa la acest marș vor interzicerea mineritului pe bază de cianură în România, respingerea acordului de mediu, demisia și anchetarea lui Victor Ponta, Dan Șova, Rovana Plumb, Daniel Barbu și lui Gheorghe Duțu și înscrierea localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO.

Manifestări similare au avut loc în ultimele două săptămâni și în alte orașe din țară, precum Cluj și Pitești.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?