Șapte primari și viceprimari, găsiți în incompatibilitate de ANI

Șapte primari și viceprimari, găsiți în incompatibilitate de ANI
Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat că șapte primari și viceprimari din Bihor, Argeș, Alba, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Vâlcea și Constanța au fost în incompatibilitate, întrucât au reprezentat primăriile în societăți comerciale de interes local sau au fost administratori de firme.
Publicat: 23/09/2013, 11:10
Actualizat: 08/08/2014, 03:11

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat că șapte primari și viceprimari din Bihor, Argeș, Alba, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Vâlcea și Constanța au fost în incompatibilitate, întrucât au reprezentat primăriile în societăți comerciale de interes local sau au fost administratori de firme.

Potrivit ANI, Ovidiu Teodor Crețu – primar al municipiului Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, Constantin Cornel Ionică – viceprimar al municipiului Pitești, județul Argeș, Ioan Fofiu – viceprimar al comunei Lazuri de Beiuș, județul Bihor, Vasile Marin Jurj – primar al comunei Arieșeni, județul Alba, Costinel Ciubotariu – primar al comunei Sulița, județul Botoșani, Vasile Pîrvu Boeangiu – primar al comunei Alunu, județul Vâlcea și Lucian Chitic – primar al comunei Tortoman, județul Constanța au fost în incompatibilitate întrucât au exercitat simultan mai multe funcții și calități.

Primarul municipiului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Teodor Crețu, s-a aflat în incompatibilitate, potrivit ANI, în perioada 1 octombrie 2012 – 21 ianuarie 2013, întrucât a fost și reprezentant asociat persoană juridică în cadrul SC Business Park Bistrița Sud SRL.

Viceprimarul Constantin Cornel Ionică a reprezentat municipiului Pitești în Adunarea Generale a Acționarilor SC Apă-Canal 2000 SA, în perioada 26 noiembrie 2009 – 30 august 2012. Acesta nu a respectat dispozițiile articolului 87, alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003, potrivit cărora funcția de viceprimar este incompatibilă cu cea de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local, arată, luni, ANI într-un comunicat de presă.

Viceprimarul Ioan Fofiu a fost în incompatibilitate în perioada 31 iulie 2009 – 20 iunie 2012, întrucât a fost și administrator al SC Hinch Risa Com SRL. Acesta a încălcat dispozițiile Legii 161/2003, potrivit cărora funcția de viceprimar este incompatibilă cu cea de administrator la societățile comerciale.

În cazul primarului Vasile Marin Jurj, ANI a constatat că a fost în incompatibilitate începând din 13 august 2010, întrucât a avut și calitatea de reprezentant asociat persoană juridică din partea Consiliului Local Arieșeni în cadrul SC Salubritatea Apuseni SRL, a mai arătat ANI.

Primarul Costinel Ciubotariu a fost în incompatibilitate în perioada 30 iulie 2009 – 16 noiembrie 2009, acesta având simultan și calitatea de reprezentant al unității administrativ-teritoriale Sulița în cadrul Adunării Generale a Acționarilor la SC Nova Apaserv SA Botoșani.

Potrivit ANI, Jurj, Crețu și Ciubotariu nu au respectat dispozițiile articolului 87, alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003.

De asemenea, ANI a mai constatat că primarul Vasile Pîrvu Boeangiu este în incompatibilitate începând din 4 iunie 2008, întrucât „desfășoară activități remunerate în cadrul Cabinetului Medical Dr. Boeangiu Vasile-Pîrvu”. Potrivit dispozițiilor articolului 87, alineatul 1, litera k) din Legea 161/2003, funcția de primar este incompatibilă cu orice alte activități remunerate.

În cazul primarului Lucian Chitic, ANI a constatat că în perioada 15 iunie 2008 – 17 mai 2010 a avut simultan și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Chitic Lucian P.F, încălcând dispozițiile articolului 87, alineatul 1, litera g) din Legea 161/2003.

ANI a precizat că cei șapte primari și viceprimari au fost informați despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de a fi asistați sau reprezentați de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare.

„Cu excepția lui Fofiu Ioan, toate persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, potrivit ANI.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective. Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului, potrivit prevederilor legale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă. Ce se întâmplă cu marele actor în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Ungaria A RECUNOSCUT, în sfârșit. Vestea cea mare a venit direct de la Budapesta: DIN...
Alimentele care ne pot strica vacanța. Vedeta zilei pune viața în pericol
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Oamenii de știință au creat o celulă cerebrală funcțională din sare și apă