Scandal la Cluj: Lanț uman în jurul unei biserici reformate, oamenii cerând stoparea lucrărilor la sediul Inspectoratului Școlar Județean

Scandal la Cluj: Lanț uman în jurul unei biserici reformate, oamenii cerând stoparea lucrărilor la sediul Inspectoratului Școlar Județean
Publicat: 26/05/2013, 20:35
Actualizat: 28/09/2018, 02:19

Peste 500 de persoane au format, duminică seară, un lanț uman în jurul Bisericii Reformate cu două turnuri din Cluj-Napoca, în semn de protest față de lucrările la noul sediu al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj care au loc în vecinătate, cerând stoparea acestora.

Participanții la protest s-au adunat duminică seară în curtea Bisericii Reformate cu două turnuri din Cluj-Napoca, având bannere cu mesaje pe care scria „Nu/ Nem – Nu vrem Cathedral Plaza 2”, „Existența valorilor cultural-religioase nu se discută, se protejează”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ei au asistat la rugăciuni rostite de preoții mai multor culte maghiare prezenți în curtea bisericii, după care au format un lanț uman în jurul lăcașului de cult, ținându-se de mâini.

Episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, Kato Bela, a spus că protestul a fost inițiat întrucât mai sunt șanse ca proiectul sediului ISJ Cluj să fie modificat.

„Noi am protestat printr-un lanț uman în jurul Bisericii Reformate cu două turnuri pentru apărarea lăcașului de cult și împotriva lucrărilor de construire la sediul ISJ Cluj, aflat în vecinătate. Credem că mai sunt șanse ca proiectul să fie modificat. În urma acestui proiect va fi alterată nu numai împrejmuirea bisericii, ci și structura acesteia. Suntem îngrijorați deoarece după începerea lucrărilor a ieșit la iveală faptul că garajul subteran al clădirii influențează calea izvoarelor și apelor subterane, periclitând, astfel, stabilitatea bisericii”, a spus Kato.

Șeful Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) Cluj, Virgil Pop, a declarat, la rândul său, că pentru construirea sediului ISJ „s-au încălcat legi și au fost făcute gafe de către Ministerul Culturii și de către Primărie”.

„Este o construcție stupidă. Am dat aviz negativ construcției sediului ISJ din partea Comisiei în septembrie 2010, considerând că intervenția în această zonă din vecinătatea bisericii este interzisă de mai multe acte normative, după cum este intezisă și funcțiunea de birouri. Cu toate acestea, tot s-a dat aviz de la București pentru construcție”, a spus Pop.

La protest au mai fost prezenți, printre alții, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Horvath Anna, și mai mulți consilieri locali UDMR.

Șeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că protestul nu este îndreptățit și că prin acțiunea desfășurată s-a dovedit „lipsă de respect față de învățământul clujean”.

„Protestul nu este îndreptățit pentru că noi avem toate avizele încă din 2009. Este o acțiune a unora care nu doresc să se construiască nimic în centrul Clujului. În ceea ce privește temerile că ar fi periclitată structura bisericii, pot să afirm că nu este adevărat. Au fost făcute studii geo, au fost date avize, dacă va apărea o problemă tehnică aceasta va fi rezolvată”, a spus Cuibus.

Inspectoratul Școlar Județean Cluj a început, în 2009, lucrările de construire la noul sediu, pe strada Argeș, pe un teren de aproape 5.000 de metri pătrați aflat în proprietatea statului român, respectiv a Clubului Sportiv Școlar „Viitorul”, investiția fiind estimată la 8 milioane de lei. Proiectul include și un sediu pentru clubul sportiv, care va cuprinde un bazin de înot și săli de sport, valoarea lucrărilor ridicându-se la 16 milioane de lei.

Lucrările au fost sistate o perioadă mai lungă de timp după ce, cu ocazia săpăturilor arheologice de descărcare istorică, în zonă s-au descoperit mai multe vestigii din epoca romană și din cea medievală, respectiv un zid roman, fragmente de ceramică romană și piese medievale din secolele XIII-XIV. Specialiștii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca au considerat că nu se impune păstrarea vestigiilor în sit, acestea fiind scoase și depozitate la muzeu.

Lucrările au fost reluate în septembrie 2012, fiind realizată fundația viitorului imobil, iar stadiul construcției depășește în prezent 10 la sută.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Valentin Cuibus, a explicat că era nevoie de un nou sediu pentru instituția pe care o conduce, în condițiile în care inspectoratul funcționează în clădrea Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar (SLIPC), unde plătește o chirie lunară de 15.000 de lei.

Biserica Reformată cu două turnuri din Cluj-Napoca este monument istoric, datând din anul 1851.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cu ce se ocupă fiul lui Radu Mazăre, de fapt. Răducu are o afacere care...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Locul de poveste din România de care italienii sunt fermecați: 'Unic în lume!'
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine: "Evit, pentru că sunt mult...
EXCLUSIV VIDEO El e Daniel, tânărul înecat în bazin, în Timișoara. Luna trecută ar fi...
Acest exercițiu de matematică a pus pe jar internetul! Sigur nu vei putea găsi logica...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Cât stele Euro NCAP a primit VW Tiguan, cel mai căutat SUV de familie?
Sursă iraniană: Iranul pune la dispoziţia rebelilor Houthi o rachetă lansată pe mare
Descoperire EPOCALĂ la marginea Sistemului Solar! Arată că de fapt suntem...
Îți CONFISCĂ mașina pe loc. Românii ce au INTERZIS să intre sau să iasă din...
Robert Moscalu, cu ochii în lacrimi după eliminarea de la Survivor All Stars. Mesaj pentru...
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Adrian Minune, mărturisiri dureroase despre momentul în care soția sa, Cati, a avut probleme de...
Legătura dintre femeia care se arunca în fața mașinilor în București și Mirela Vaida. Femeia...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Momentul ratat de francezi în care puteau respinge atacul lui Hitler din Ardeni
×