Scandal la CNA. Consiliul a decis să interzică transmiterea în direct a ședințelor sale

Scandal la CNA. Consiliul a decis să interzică transmiterea în direct a ședințelor sale
Publicat: 19/06/2014, 19:26
Actualizat: 29/07/2014, 17:35

Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) a votat, în ședința de joi, modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare (ROF) al instituției.

Modificarea a fost adoptată cu opt voturi „pentru” (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea), în timp ce trei membri ai CNA (Narcisa Iorga, Valentin Jucan și Florin Gabrea) nu au dorit să voteze.

Narcisa Iorga a făcut o propunere (introducerea în ROF a unui articol potrivit căruia ședințele publice ale CNA să fie transmise online live pe site-ul CNA), care nu a fost suspusă la vot imediat ce a fost făcută de Iorga, ci după ce au fost votate alte articole propuse în ROF. „Nu am votat pentru că nu se respectă niciun fel de regulă”, a spus Iorga, precizând că modul în care se votează este o abatere de la regulile CNA.
Astfel, cu opt voturi „pentru” a fost decis ca ședințele publice ale CNA să fie înregistrate audio și video prin sistemul propriu al instituției.

Înregistrările pot fi consultate, la cerere, dar nu pot fi copiate sau reproduse.

De asemenea, este interzisă transmiterea în direct a ședințelor Consiliului, fără acordul prealabil al CNA. Acordul se dă prin vot, în situații speciale, cu respectarea prevederilor articolului 15, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „În îndeplinirea funcțiilor și a atribuțiilor ce îi revin potrivit prezentei legi, Consiliul emite decizii, instrucțiuni și recomandări, în prezența a cel puțin 8 membri și cu votul a cel puțin 6 membri”.

Pe de altă parte, CNA a decis că jurnaliștii care vor să participe la ședințele Consiliului trebuie să solicite o acreditare, care este valabilă pentru o ședință, o perioadă determinată sau permanent. Persoanele private (publicul) pot participa în limita locurilor disponibile după o solicitare, în acest sens, adresată Biroului Comunicare și Relații cu publicul din CNA.

Noile dispoziții ale ROF al CNA vor intra în vigoare vineri, 20 iunie.
Pe de altă parte, propunerea Narcisei Iorga – ca ședințele publice ale CNA să fie transmise online live pe site-ul cna.ro – a fost votată doar de cinci membri ai Consiliului (Narcisa Iorga, Florin Gabea, Valentin Jucan, Lorand Turos și Monica Gubernat), în timp ce „împotrivă” au votat Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea. O decizie poate fi adoptată în CNA cu minimum șase voturi „pentru”.
După vot, Valentin Jucan a declarat că nu se va opri să transmită ședința CNA live pe pagina sa de Facebook.

„Aștept să primesc plângerea penală pe care mi-ați promis-o, pentru că eu nu mă opresc. În continuare o să transmit. Puteți să mai faceți încă zece ROF-uri. Faceți-mi plângerea penală, ne vedem în instanță”, a spus Jucan. Acesta a mai spus că potrivit legii audiovizualului ședintele CNA sunt publice și nimic nu îl impiedică să le transmită online.
Ședința CNA de joi a debutat într-o notă foarte tensionată. Situația tensionată a fost cauzată de neînțelegerile dintre cei 11 membri ai Consiliului privind filmarea și transmiterea online în direct a ședinței pe pagina privată de Facebook a membrului Valentin Jucan, dar și pe fondul faptului că președintele CNA, Laura Georgescu, a demarat testele pentru difuzarea online a ședinței pe site-ul oficial cna.ro.

Monica Gubernat a atras atenția că pe pagina web pe care este ridicat semnalul filmat în sala de ședință a CNA de Valentin Jucan, prin intermediul unei camere montate pe laptopul său, sunt promovate diferite spoturi comerciale, inclusiv unul la o firmă de autoturisme de lux. Jucan a explicat că respectivele spoturi comerciale sunt promovate de către respectiva pagină web, nefiind el responsabil de acest lucru.
Pe de altă parte, pentru testele în vederea difuzării online a ședințelor CNA pe site-ul cna.ro, Laura Georgescu a spus că a apelat la compania RCS&RDS și la un cameraman privat (o femeie, a cărei identitate nu a fost precizată).

„Pentru legarea sistemului live online, pentru transmiterea live online pe site-ul instituției, am apelat pe partea de cablistică la RCS. Camera era a unei persoane fizice, pe care am chemat-o eu”, a spus Laura Georgescu, răspunzând unor întrebări adresate de Narcisa Iorga.
Iorga a pus aceste întrebări după ce a constatat că pe site-ul CNA au apărut în locul înregistrărilor din ședința CNA imagini de la televiziunea Digi Sport, care este deținută de RCS&RDS.
Pe de altă parte, Laura Georgescu a mai declarat că ar fi votat pentru difuzarea online a ședințelor CNA, pe site-ul cna.ro, dacă nu ar fi apărut incidentul observat de Monica Gubernat privind spoturile comerciale care sunt inserate pe transmisiile difuzate live din ședințele CNA de către Jucan, pe pagina sa de Facebook.
„Ați folosit imaginea Consiliului în scopuri comerciale”, i-a spus Laura Georgescu lui Valentin Jucan.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Horoscop 18 septembrie 2021. Zodia care are probleme grave cu banii
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
S-a mobilizat armata! Cutremur total în Europa: "De aceea ne-am deplasat trupele"
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...