Scandalul colindului antisemit difuzat de TVR 3: Directorul Centrului de Cultură Cluj a demisionat

Scandalul colindului antisemit difuzat de TVR 3: Directorul Centrului de Cultură Cluj a demisionat
Publicat: 13/12/2013, 19:00
Actualizat: 02/02/2019, 01:27

Tiberiu Groza a demisionat, vineri, din funcția de director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, precum și din cea de director artistic al ansambulului folcloric „Dor Transilvan”, ca urmare a difuzării colindului antisemit pe TVR 3.

Într-un comunicat transmis vineri, Tiberiu Groza spune că își asumă în totalitate responsabilitatea pentru selecția colindelor care au fost difuzate în 6 decembrie într-o emisiune la TVR3 și TVR Cluj și că, pentru „stingerea acestui scandal”, demisionează din funcția de manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

„Asumându-mi în totalitate responsabilitatea pentru selecția colindelor de pe albumul editat, precum și pentru neinspirata propunere de colind la TVR Cluj, pentru stingerea acestui scandal, am luat decizia de a-mi prezenta demisia de onoare din funcția de manager al CJCPCT Cluj. Pentru a nu lăsa oprobiul public asupra ansamblului «Dor Transilvan» și a tinerilor nevinovați care-l compun, am decis să demisionez și din funcția onorifică de director artistic al ansamblului. Am prezentat președintelui Consiliului Județean Cluj demisia mea din funcție și am anunțat conducerii sindicatului RATUC demisia mea de la ansamblul folcoric. Doresc ca demisia mea să dea satisfacție tuturor celor lezați de nefericitul incident”, a arătat Groza.

El a subliniat că „în urma escaladării scandalului privitor la difuzarea pe postul TVR Cluj a colindului ansamblului folcloric „Dor Transilvan”, din dorința de a stinge cât mai repede și cât mai onorabil incidentul”, a dorit să precizeze faptul că în anul 2009 a realizat pentru ansamblul respectiv un album cu colinde culese din localitatea Bârlea, județul Cluj, care cuprinde 26 de colinde tradiționale a căror vechime este mai mare de 100 de ani.

„Din nefericire, colinda interpretată pe postul de televiziune TVR Cluj și aflată pe acest album conține versuri care fac referire la neamul evreiesc, fapt pentru care ea este considerată de comunitatea evreiască din Romania ca fiind o colindă antisemită. Îmi susțin în continuare punctul de vedere privitor la faptul că nu există colinde antisemite. Colindătorii când colindă nu instigă la discriminarea etniei evreiești. Nici colindătorii și nici cei colindați nu își asumă o atitudine ostilă față de evrei. Din acest motiv, nu pot considera colindele ca fiind antisemite. Las specialiștilor etnologi ultimul cuvânt în a interpreta corect dacă există colinde antisemite sau nu”, a menționat Groza.

Acesta s-a declarat convins că cercetările începute de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării vor duce la aflarea adevărului deplin în acest caz și speră ca, „odată aflat adevărul, comunitatea evreiască din România să-și spulbere temerile privind posibile manifestări antisemite ale românilor”.

„Ironia vieții face ca un creștin și un evreu să răspundă pentru un incident considerat antisemit. Eu, pentru că am recomandat colindul, iar el pentru că l-a difuzat”, mai spune Tiberiu Groza.

La rându său, președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a arătat, vineri, într-un comunicat, că el a fost cel care i-a solicitat demisia lui Groza, „pentru ca incidentul iscat de colindul antisemit interpretat de ansamblul «Dor Transilvan», pe care îl coordonează și care funcționează pe lângă RATUC, regie aparținând Primăriei Cluj-Napoca, să nu impieteze asupra imaginii instituției pe care o conduce și care se află sub autoritatea Consiliului Județean Cluj”.

„Acuzele de antisemitism au afectat imaginea Centrului și cea a Consiliului Județean Cluj, instituții care nu au avut nicio implicare în organizarea și desfășurarea acestei emisiuni. Pe de altă parte, consider că, în acest moment, domnia sa nu mai poate conduce centrul. Domnul Groza a dat curs solicitării mele și și-a depus demisia, eu am aprobat-o și a devenit efectivă”, a precizat Uioreanu.

Până la organizarea concursului pentru postul de manager al CJCPCT Cluj, interimatul funcției va fi asigurat de Mircea Câmpeanu, șeful Biroului cercetare, conservare și arhivare cultură și arte tradiționale.

Grupul pentru Dialog Social (GDS) și Revista 22 au anunțat, marți, că au reclamat la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) televiziunea publică TVR 3, din cauză că a difuzat, vineri, 6 decembrie, în cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind antisemit.

Grupul de colindători Ansamblul „Dor transilvan” a cântat, în cadrul emisiunii, un colind în care este folosit de mai multe ori termenul „jidov”, în mesaje antisemite. „A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă șfară [= fum] în drum”, potrivit unui fragment din colind, publicat de Revista 22.

Președintele Federației Comunității Evreiești Cluj, Robert Schwartz, a solicitat TVR să ceară scuze publice evreilor din România pentru colindul antisemit difuzat într-o emisiune la TVR 3, spunând că așteaptă ca Poliția și Parchetul să se autosesizeze.

De asemenea, ambasada Statului Israel se declara, miercuri, profund îngrijorată de colindul interpretat de Ansamblul „Dor transilvan” și difuzat de TVR3 în 6 decembrie, exprimându-și speranța că autoritățile române vor lua măsuri pentru ca astfel de incidente regretabile să nu mai aibă loc.

Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Tiberiu Groza, a cerut scuze, joi, comunității evreiești din România și „celor care s-au simțit ofensați” de versurile colindului difuzat la TVR3, susținând că a fost „o greșeală”.

La rândul său, ministrul de Externe, Titus Corlățean, spunea că a luat act „cu îngrijorare și indignare” de emisiunea difuzată pe postul TVR3, la 6 decembrie, precizând că este inacceptabil ca antisemitismul să continue să se manifeste în secolul XXI.

El a subliniat că România are „un cadru legislativ bine pus la punct” în ceea ce privește combaterea antisemitismului, negarea Holocaustului și promovarea personalității unor persoane vinovate de crime de război.

De asemenea, Corlățean și-a exprimat public „așteptarea legitimă că instituțiile abilitate, CNA, CNCD, Parchetul General, precum și Comisiile parlamentare de specialitate vor lua măsurile care se impun pentru a investiga, sancționa și respectiv a preveni astfel de situații întru totul reprobabile”.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis, în ședința de joi, să amendeze cu 50.000 de lei Societatea Română de Televiziune (SRTv), din cauză că pe TVR 3 și TVR Cluj a fost difuzat, îm 6 decembrie, un colind antisemit, care a încălcat legislația audiovizualului.

Sancțiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 3, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Prin difuzarea și retransmisia serviciilor de programe se realizează și se asigură pluralismul politic și social, diversitatea culturală, lingvistică și religioasă, informarea, educarea și divertismentul publicului, cu respectarea libertăților și a drepturilor fundamentale ale omului”, și a articolului 47, alineatul 1 din Codul de reglementare a conținutului audiovizualului, potrivit căruia „Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări antisemite sau xenofobe”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață