Scandalul din Casa Regală continuă. Fostul Principe Nicolae dezvăluie ultima discuție cu Regele Mihai. „Nici măcar nu știa că eu fusesem nevoit să părăsesc țara”

Publicat: 18/11/2017, 15:45

„După îndepărtarea mea din Casa Regală, singura dată când am mai avut acces la bunicul meu a fost la Aubonne, în 2015, cu ocazia zilei de naștere a bunicii mele. Am vorbit despre pasiunile noastre comune. M-a întrebat la un moment dat cum îmi este în România și ce proiecte mai am acolo. În acel moment am înțeles că Regele nici măcar nu știa că eu fusesem nevoit să părăsesc țara. Menționez că aceasta a fost o discuție privată, între mine și bunicul meu, așadar absolut nimeni în afară de noi doi nu are cum să pretindă că ar ști ce am discutat atunci. S-a avut grijă să fie și ultima”, a dezvăluit fostul principe Nicolae printr-un comunicat de presă.

Acesta a transmis că dorește să facă publice informații pe care opinia publică nu le cunoaște, din respect pentru bunicul său, a cărui imagine este lezată de persoane care au „mai multă sau mai puțină legătură” cu Casa Regală: „Urmăresc de două săptămâni cu uimire, dar și cu tristețe, declarațiile și informațiile date presei de către persoane care au mai multă sau mai puțină legătură cu ceea ce înseamnă, în prezent, Casa Regală a României. Cele scrise mai jos sunt detalii încă neștiute pe care am ales să le păstrez pentru mine din respect pentru bunicul meu și pentru condiția precară de sănătate în care s-a aflat și se află în ultima vreme. Acum, tot din respect pentru bunicul meu, Regele Mihai, trebuie să le fac cunoscute. Majoritatea informațiilor lansate către presă în ultima vreme de aceste persoane au ajuns să lezeze nedrept și crud imaginea bunicului meu și ceea ce reprezintă el pentru istoria acestui popor”.

La peste doi ani după ce a fost exclus din Casa Regală, acesta dezvăluie că declarația referitoare la retragerea titlului monarhic care îi fusese acordat în 2010 nu a fost scrisă de el, că a fost obligat să o accepte, dar aceasta este și în acest moment nesemnată oficial, explicând că niciodată nu a existat niciun fel de înțelegere potrivit căreia acesta ar fi fost obligat să plece definitiv din România și să nu se mai întoarcă, întrucât nu ar fi permis să-i fie impus un „exil” de acest fel. Fostul principe mai spune și că, după aceste evenimente, i-a fost acordat un „modest sprijin financiar” care, realizează acum, a fost nu un ajutor, ci prețul tăcerii și îndepărtării sale.

„După ce am informat-o pe mătușa mea Margareta că am ajuns la București pentru a rezolva o serie de probleme personale, inclusiv situația presupusului copil, invitând-o cu prietenie să ne vedem, am primit în schimb un e-mail foarte neplăcut în care eram acuzat că nesocotesc o așa-zisă dorință a Regelui. Drept urmare, Casa Regală a considerat de cuviință să sisteze acel modest ajutor financiar la care am făcut referire mai sus. Ulterior am primit și o scrisoare de la Rege, redactată pe calculator, în rândurile căreia nu l-am recunoscut deloc pe bunicul meu; mi se comunica rece că îmi este interzis ca de la acel moment înainte să trăiesc sau să muncesc în România. Cunoscându-l bine și petrecând lângă el atâția ani, am convingerea că bunicul meu, Regele Mihai, el însuși un exilat, nu mi-ar fi cerut să părăsesc definitiv România”, mai spune Nicolae.

Fostul principe îi acuză pe membrii Familiei Regale că nu vor să lămurească speculațiile pe marginea stării de sănătate a Regelui, spunând că familia unui pacient are dreptul de a face publice astfel de informații. „Probabil gândul apariției mele în public ar fi deschis ochii oamenilor asupra unor jocuri de culise care trebuiau să rămână secrete. Iată că, de câteva săptămâni încoace, au început să iasă la lumină”.