SCHIMBĂRI. O țară vrea pedeapsa cu închisoare pe viață pentru violatorii și ucigașii de minori, în timp ce în România o adolescentă e incendiată de un criminal!

SCHIMBĂRI. O țară vrea pedeapsa cu închisoare pe viață pentru violatorii și ucigașii de minori, în timp ce în România o adolescentă e incendiată de un criminal!
Tânăr de 19 ani, arestat după ce a violat-o pe sora de 12 ani a unui prieten (FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ)

O țară vrea să introducă pedeapsa cu închisoare pe viață pentru violatorii și ucigașii de minori în timp ce în România o adelscentă în vârstă de 17 ani este incendiată de un criminal eliberat din închisoare pe numele căruia depusese plângere pentru agresiune și viol.

Parlamentul columbian a adoptat un amendament constituțional care prevede închisoarea pe viață pentru violatorii și ucigașii care săvârșesc astfel de fapte asupra minoril cu vârsta de până în 14 ani, relatează AFP.

În mod excepțional, când un copil sau un adoelescent va fi victima unei crime cu intenție, a unor raporturi sexuale cu violență sau în incapacitatea de a opune rezistență, se va putea aplica o pedeapsă mergând până la închisoarea pe viață”, se precizează în amendament.

Pedeapsa cu închisoare pe viață pentru violatorii și ucigașii de minori, votată

Amendamentul constituțional a fost votat cu 75 de voturi „pentru” și niciunul împotrivă, deși 30 de senatori au părăsit sala înainte să înceapă votul. Camera Deputaților din Columbia a aprobat deja textul amendamentului care urmează să fie promulgat de președintele Iván Duque Márquez.
Președintele Columbiei, aflat la putere din august 2018, a făcut di naceastă cauza una ditnre temele sale de campanie electorală și a promovat intens discutarea ei în Parlament.

„Astăăzi, Columbia are un mare motiv de bucurie. Astăzi, Congresul Republicii a adoptat această mare feromă pe car eo așteptau atâtea familii, pe care o speram cu toții”, a declarat Iván Duque Márquez pe canalele oficiale.

Ce măsuri se iau în România după tragedia adolescentei incendiate

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, 17 iunie, în unanimitate, un proiect de lege care prevede că nu beneficiază de liberare condiţionată condamnaţii care execută pedepse pentru omor, viol, corupere sexuală a minorilor, tâlhărie calificată sau exploatarea cerşetoriei. Reamintim cazul recent al adolescentei de 17 ani incendiate de un criminal eliberat condiționat, care a deschis o dezbatere aprinsă în mass media din România cu privire la modul facil în care persoanele condamnate pentru infracțiuni extrem de violente reușesc să obțină reducerea pedepsei.

„Nu beneficiază de liberare condiţionată condamnatul aflat în executarea unei pedepse pentru săvârşirea uneia sau mai multe dintre faptele prevăzute la art.188, 189, 214 – 216, 218 – 221, 234 sau 236”, se arată în proiectul care modifică Codul penal.

Aceste articole se referă la omor, omor calificat, viol, coruperea sexuală a minorilor, tâlhăria calificată, tâlhăria sau pirateria urmată de moartea victimei, folosirea serviciilor unei persoane exploatate, exploatarea cerşetoriei.

Adoptarea acestui proiect de lege de către Parlament vine în contextul cazului șocant din Hunedoara, unde o fată de 17 ani a fost incendiată de un bărbat cu cinci crime la activ, condamnat pe viață

În cursul serii de vineri, 13 iune, o tânără în vârstă de 17 ani din Drobeta Turnu Severin a fost incendiată de un bărbat care fusese condamnat pentru crimă și eliberat înainte de termen. În prezent, adolescenta se află internată în spital în stare critică, având arsuri pe 80-90% din suprafața corpului.

Inchide