Școala de la distanță, ținta hackerilor! Elevii și profesorii din Capitală trebuie să-și schimbe „urgent” parolele, după o „imixtiune” în platformele de învățare

Redactor:
Mihai Georgescu
Școala de la distanță, ținta hackerilor! Elevii și profesorii din Capitală trebuie să-și schimbe „urgent” parolele, după o „imixtiune” în platformele de învățare
Conducerea Universității Carol Davila a suspendat-o pe profesoara care îi obliga pe studenți să o numească „doamna doctor” (FOTO - caracter ilustrativ: Pixabay.com)

Toți elevii și profesorii din Capitală trebuie să-și schimbe „URGENT” parolele de la platformele de învățare online, potrivit unei adrese trimise directorilor de școli din București de către ISMB.

Documentul citat de edupedu.ro arată că măsura este necesară deoarece „persoane necunoscute au accesat ilegal conturile de acces la aplicații”.

„Imixtiuni” în orele online

Adresa semnalează „imixtiuni” în orele online. Persoane necunoscute au postat diferite mesaje, au înregistrat profesorii care predau la cursurile respective și chiar au restricționat accesul cadrelor didactice la aplicația școlii online, arată ISMB.

“Având în vedere faptul că în ultima perioadă mai multe unități școlare au sesizat imixtiuni în activitățile de predare realizate în sistemul online, constând în aceea că persoane necunoscute au accesat ilegal codurile de acces la aplicațiile utilizate, postând diferite mesaje, înregistrând prelegerile profesorilor sau chiar restricționat accesul acestora la aplicație, solicităm a fi adoptate urgent următoarele măsuri:

Profesorii și elevii trebuie să-și schimbe parolele

Veți solicita cadrelor didactice și elevilor schimbarea parolei de acces pentru platformele online pe care le utilizează, pentru a evita accesare a conturilor de către persoane neautorizate care au avut acces la contul generat inițial de personalul IT;

Cadrele didactice vor informa elevii și părinții cu privire la riscurile la care se supun în condițiile în care furnizează persoanelor neautorizate, datele conturilor de acces la platformele online pe care le utilizează. Acesul egal la un sistem informatic constituie infracțiune și se pedepsește conform legii.

Orice imixtiune în procesul de învățământ, va fi semnalată în cel mai scurt timp atât Inspectoratului școlar al Municipiului București cât și poliției”, se mai arată în adresa trimisă de ISMB tuturor școlilor din București.

Cum alegi o parolă sigură – tot ce trebuie să ştii despre parole!

Din lipsă de experienţă, nepăsare sau naivitate, cei mai mulţi utilizatori îşi aleg parole uşor de spart, scrie go4it.ro. Majoritatea utilizatorilor preferă parole formate din cuvinte scurte şi uşor de reţinut. Acestea sunt şi foarte uşor de spart.

Spargerea unei parole se face, de regulă, prin două metode. Una este simpla „ghicire”. O persoană care te cunoaşte şi vrea să intre pe unul din conturile tale va încerca prima oară cuvinte sau date care înseamnă ceva pentru tine.

A doua metodă este atacul brut. Se folosesc în acest scop aplicaţii care încearcă, pe rând, toate combinaţiile posibile.

Experţi în securitate informatică: multe dintre cerinţele de pe site-uri pentru parole sunt idioate

Practic, Ion3scu#1 este o parolă greu de memorat şi nu oferă beneficii semnificative comparativ cu una mai simplă, exemplifică go4it.ro. NIST le recomandă site-urilor să accepte orice parolă care are mai mult de 8 caractere, dar cu o condiţie. Combinaţia aleasă trebuie comparată cu o listă de parole comune, întocmită din listele cu cele mai comune parole care au apărut pe internet de-a lungul timpului. Mai simplu, să nu fie permise combinaţii de genul 12345678 sau password.

Bombă în Liga 1. O echipă care se bate la titlu şi care este rivala...
Daniel Mitu s-a stins! Ce tragedie: Eşti eroul nostru şi cel mai puternic înger
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
ȘOCANT! Ceaușescu, fost KGB-ist!? Cine a aruncat BOMBA. Asta schimbă tot ce știam până acum
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Viscol maraton în cel mai toxic oraș din lume. Localnicii se luptă cu munți de...
Daniel Mitu s-a stins! Ce tragedie: Eşti eroul nostru şi cel mai puternic înger
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Gata, Rafila aruncă BOMBA! A spus ce se va întâmpla după alegeri. Nu scăpăm....
Vremea rea vine cu o veste dezastruoasă pentru toți cei cu centrale termice de apartament....
Tradiţii de Moş Nicolae 2020: Cele mai frumoase obiceiuri româneşti
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Ana-Maria Mocanu o ia pe urmele Oanei Zăvoranu! Vedeta le-a atacat pe cele care-și editează...
Inchide