Școala de la distanță, ținta hackerilor! Elevii și profesorii din Capitală trebuie să-și schimbe „urgent” parolele, după o „imixtiune” în platformele de învățare

Școala de la distanță, ținta hackerilor! Elevii și profesorii din Capitală trebuie să-și schimbe „urgent” parolele, după o „imixtiune” în platformele de învățare
Conducerea Universității Carol Davila a suspendat-o pe profesoara care îi obliga pe studenți să o numească „doamna doctor” (FOTO - caracter ilustrativ: Pixabay.com)
Publicat: 23/10/2020, 10:05

Toți elevii și profesorii din Capitală trebuie să-și schimbe „URGENT” parolele de la platformele de învățare online, potrivit unei adrese trimise directorilor de școli din București de către ISMB.

Documentul citat de edupedu.ro arată că măsura este necesară deoarece „persoane necunoscute au accesat ilegal conturile de acces la aplicații”.

„Imixtiuni” în orele online

Adresa semnalează „imixtiuni” în orele online. Persoane necunoscute au postat diferite mesaje, au înregistrat profesorii care predau la cursurile respective și chiar au restricționat accesul cadrelor didactice la aplicația școlii online, arată ISMB.

“Având în vedere faptul că în ultima perioadă mai multe unități școlare au sesizat imixtiuni în activitățile de predare realizate în sistemul online, constând în aceea că persoane necunoscute au accesat ilegal codurile de acces la aplicațiile utilizate, postând diferite mesaje, înregistrând prelegerile profesorilor sau chiar restricționat accesul acestora la aplicație, solicităm a fi adoptate urgent următoarele măsuri:

Profesorii și elevii trebuie să-și schimbe parolele

Veți solicita cadrelor didactice și elevilor schimbarea parolei de acces pentru platformele online pe care le utilizează, pentru a evita accesare a conturilor de către persoane neautorizate care au avut acces la contul generat inițial de personalul IT;

Cadrele didactice vor informa elevii și părinții cu privire la riscurile la care se supun în condițiile în care furnizează persoanelor neautorizate, datele conturilor de acces la platformele online pe care le utilizează. Acesul egal la un sistem informatic constituie infracțiune și se pedepsește conform legii.

Orice imixtiune în procesul de învățământ, va fi semnalată în cel mai scurt timp atât Inspectoratului școlar al Municipiului București cât și poliției”, se mai arată în adresa trimisă de ISMB tuturor școlilor din București.

Cum alegi o parolă sigură – tot ce trebuie să ştii despre parole!

Din lipsă de experienţă, nepăsare sau naivitate, cei mai mulţi utilizatori îşi aleg parole uşor de spart, scrie go4it.ro. Majoritatea utilizatorilor preferă parole formate din cuvinte scurte şi uşor de reţinut. Acestea sunt şi foarte uşor de spart.

Spargerea unei parole se face, de regulă, prin două metode. Una este simpla „ghicire”. O persoană care te cunoaşte şi vrea să intre pe unul din conturile tale va încerca prima oară cuvinte sau date care înseamnă ceva pentru tine.

A doua metodă este atacul brut. Se folosesc în acest scop aplicaţii care încearcă, pe rând, toate combinaţiile posibile.

Experţi în securitate informatică: multe dintre cerinţele de pe site-uri pentru parole sunt idioate

Practic, Ion3scu#1 este o parolă greu de memorat şi nu oferă beneficii semnificative comparativ cu una mai simplă, exemplifică go4it.ro. NIST le recomandă site-urilor să accepte orice parolă care are mai mult de 8 caractere, dar cu o condiţie. Combinaţia aleasă trebuie comparată cu o listă de parole comune, întocmită din listele cu cele mai comune parole care au apărut pe internet de-a lungul timpului. Mai simplu, să nu fie permise combinaţii de genul 12345678 sau password.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control