Școala încă nu a început pentru copiii dintr-un sat ieșean. Autoritățile caută spații în care să învețe 158 de elevi

Publicat: 10/09/2019, 08:13

În ziua când toți copiii din România își întâlneau colegii și profesorii, școlarii din satul ieșean Humosu încă se jucau în curți sau pe ulițe. Pentru ei, școala nu a început. Autoritățile promit că de miercuri vor merge și ei la cursuri, dar încă nu au stabilit unde vor învăța cei 158 de copii din sat.

Școala din sat este în reabilitare, iar săptămâna trecută autoritățile au anunțat că toți copiii vor fi duși cu microbuzele și cu un autocar la școala din Slobozia, un sat situat la 13 kilometri distanță.

Doar că planurile s-au schimbat. Pentru ca cei mici să nu mai facă naveta, primarul și directorul școlii s-au gândit să caute spații în satul Humosu, unde copiii să poată merge la studii până când vor fi terminate lucrările de reabilitare de la școală.

„Era varianta ca acești copii să învețe la Slobozia, într-o altă localitate, în trei schimburi, dar până la urmă autoritățile locale au găsit spații și nu vor mai fi nevoiți să facă naveta acolo, ci vor învăța în spații temporare, până la finalizarea lucrărilor de la școala din Humosu”, a declarat Marian Șerbescu, prefectul județului Iași, care a participat la deschiderea anului școlar de la Sirețel, comuna din care face parte și satul Humosu.

Până acum, autoritățile locale au găsit o soluție doar pentru copiii de grădiniță, care va funcționa într-o încăpere a bisericii. Despre cei mai mari, directorul școlii spune că ar putea învăța „într-un fel de cămin cultural”.

„Avem două spații în casa de prăznuire a bisericii din localitate și sperăm să putem închiria o locație, un fel de cămin cultural al unui proprietar, în care se poate despărți în două căminul respectiv, și să fie două săli de clasă și acolo. Am vizitat ieri spațiul, este acceptabil, decât să transportăm copiii 13 kilometri”, a declarat Marius Cojocaru, directorul școlii.

Și primarul comunei este sigur că elevii vor merge la școală, doar că nu știe exact unde.

„Sigur vor începe școala copiii din satul Humosu. Eu voi fi și astăzi (luni- n.r.) prezent acolo, să vedem. Cel mai indicat ar fi să găsim locații acolo, o să amenajăm destul de frumos, corespunzător, pentru că avem catedrele de la școala în construcție, avem bănci, avem tot ce trebuie și e mai bine decât să facă naveta”, a spus Gheorghe Ancuța, primarul comunei Sirețel.

În timp ce autoritățile au participat la festivitățile de deschidere a anului școlar în centrul de comună, copiii din Humosu sunt tot în vacanță.

Ștefan și Răzvan s-au jucat și luni prin curtea bunicilor, chiar dacă își pregătiseră ghiozdanele să meargă la școală, să își ia manualele.

În mod normal ar fi trebuit doar să treacă strada și să intre în curtea școlii, însă acum nu știu unde sau când o să meargă să studieze materia de clasa a patra.

Un alt copil, vecin de-al lor, stă pe banca din fața porții, în loc să stea în banca de la școală.

„Uitați-vă câți copii avem la poartă și așteaptă școala, de abia au așteptat să vină școala! Și de unde școala?”, spune revoltată bunica a patru copii din Humosu.

Alți copii se plimbă cu bicicletele sau joacă șah pe un teren aflat la câțiva metri de școală.

„Eu nu aș fi de acord să îmi ducă copilul tocmai la Slobozia, într-un sat străin. S-ar putea să piardă anul, dacă zice că nu se mai învață. Îl susțin (să nu abandoneze școala – n.r.), dar nu îmi convine mie să se ducă într-un sat străin, copiii sunt răi în ziua de azi”, spune tatăl unui copil din Humosu.

„Copiii de abia așteptau. Dimineață unul dintre dânșii plângea, că el de ce nu merge la grădiniță? Când se dă ordin, atunci mergem și noi la școală. Au spus să mergem cu clasele 1-4 la Slobozia și cu clasele pregătitoare râmân aici”, a explicat mama a patru copii.

Școala din Humosu a intrat într-un proces de reabilitare în luna iulie. Banii prin PNDL sunt în conturile primăriei de la jumătatea verii, doar că bugetul comunei nu a fost aprobat până în 4 septembrie. Constructorul a început lucrările, a lăsat clădirea la roșu și apoi s-a oprit, pentru că nu și-a primit banii. Abia peste câteva zile va fi redeschis șantierul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului