Se anunţă schimbări majore pentru şoferi, în ceea ce privește RCA. Ce prevede noua Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului

Se anunţă schimbări majore pentru şoferi, în ceea ce privește RCA. Ce prevede noua Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului
Se anunţă schimbări majore pentru şoferi, în ceea ce privește RCA (FOTO ilustrativ: Shutterstock)
Publicat: 20/08/2020, 16:26

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat marți, 18 august, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii RCA, în urma avizului motivat al Comisiei Europene din data de 25 iulie 2019, conform informaţiilor publicate în documentul proiectului.

„Având în vedere emiterea de către Comisia Europeană a Avizului motivat în data de 25.07.2019 şi ținând cont de urgenţa îndeplinirii obligaţiilor şi respectării termenului impus, se propune modificarea prevederilor Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie”, se arată în textul Ordonanței, citat de Business Magazin.

Astfel, se propun modificări asupra modului de funcţionare a „asiguratului cu risc ridicat”, întrucât Comisia Europeană consideră că prin actualul mod de funcţionare este îngrădită libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate şi ofertate de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) şi nu de către asigurătorul RCA. Propunerea de modificare a legislaţiei are în vedere aliminarea obligaţiei BAAR de ofertare a primei de asigurare în cazul asiguratului cu risc ridicat.

De asemenea, se are în vedere instituirea obligaţiilor BAAR de alocare a asiguratului cu risc ridicat conform politicilor şi procedurilor proprii, proceduri interne care stabilesc şi condiţiile de încheiere a asigurării, asumate de către toţi mombrii BAAR, precum şi de stabilire a unor reguli de conduită aplicabile membrilor săi inclusiv cu privire la încheierea asigurării RCA în cazul asiguraţilor cu risc ridicat.

Totodată, se propune abrogarea prevederilor ce limitează cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare ce pot fi incluse de către asigurători în calculul tarifelor de primă, dar şi eliminarea obligaţiei ASF de reglementare a modului de calcul al tarifelor de primă, a criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienţilor de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de primă, condiţii în care calculul va avea în vedere respectarea principiilor actuariale general acceptate.

În același timp, se mai propune și punerea în acord a prevederilor din cuprinsul Legii nr. 132/2017 ce reglementează modul de distribuire a contractelor RCA cu prevederile Legii nr. 236/2018 privind distribuţia de asigurări, acestea intrând în vigoare ulterior publicării legii RCA.

Astfel, se reglementează, asumarea răspunderii pentru emiterea tuturor contractelor RCA indiferent de canalul de distribuţie utilizat, fie direct sau prin intermediarii de asigurări sau de asigurări auxiliare, definiţi conform Legii 236/2018. distribuţie utilizat, fie direct sau prin intermediarii de asigurări sau de asigurări auxiliare, definiţi conform Legii 236/2018.

21 de mașini au fost înghițite de o groapă uriașă după prăbușirea unui plafon al unei parcări într-un mall din China (VIDEO)

Plafonul unei parcări dintr-un mall s-a prăbușit și nu mai puțin de 21 de mașini au fost ”înghițite” de o groapă uriașă.

Imaginile șocante au fost surprinse de camerele de luat vederi. Potrivit site-ului Motor 1, televiziunea chineză de stat a transmis imaginile cu puternic impact emoțional, iar dezastrul s-a întâmplat miercuri seara.

Din primele informații oficiale rezultă nu au existat victime, iar 15 mașini avariate grav au fost recuperate.

Autoritățile cercetează, acum, cauza accidentului, însă există ipoteza plauzibilă că de vină pentru acest dezastru ar fi fost vremea capricioasă din zona respectivă

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase