Sebastian Burduja: ”Sunt necesare investiţii în digitalizare atât la ministere, cât şi din partea mediului privat”

Sebastian Burduja: ”Sunt necesare investiţii în digitalizare atât la ministere, cât şi din partea mediului privat”
Sebastian Burduja
Publicat: 21/04/2023, 19:35

Ministrul digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat vineri, la Braşov, că sunt necesare investiţii în digitalizare din partea ministerelor, dar şi a mediului privat. Potrivit acestuia, România este în continuare pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte digitalizarea economiei.

Burduja a lansat. vineri, în cadrul unui evenimentului Caravana antreprenorială, organizat la Poiana Brașov de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali, o provocare mediului de afaceri, și anume să investească în cercetare şi digitalizare.

„I-am provocat să investească în cercetare-dezvoltare, dându-le exemplul Israelului, unde 5% din PIB este dedicat cercetării, însă 90% din acest procent vine din mediul privat, ori, la noi în ţară, avem 0,5% din PIB, împărţit cam 50-50% între public şi privat şi, de asemenea, i-am rugat să promoveze instrumente de digitalizare în cadrul comunităţii de afaceri pentru că firmele mari au adoptat noile instrumente – de la un simplu website de prezentare până la modalităţi de vânzare online, alte companii mai mici nu sunt încă acolo. Există facilităţi pe cercetare-dezvoltare, activitatea este scutită, în codul fiscal, de anumite impozite şi taxe”, a spus demnitarul, potrivit Agerpres.

„Anul trecut am clarificat ce înseamnă activitate de cercetare şi astăzi avem un registru al evaluatorilor de cercetare – şi asta am promovat aici. În trecut, ANAF-ul venea şi se pronunţa cu privire la aplicarea acestei facilităţi, adică spunea dacă o activitate este de cercetare sau nu, ceea ce nu este corect; azi, agenţii economici au posibilitatea să-şi certifice această activitate şi să aibă această abilitate, predictibilitatea măsurilor pe care le iau şi să investească cu mai multă încredere în cercetare”, a subliniat Sebastian Burduja.

În context, ministrul a făcut referire şi la digitalizarea ANAF, spunând că această problemă nu se va rezolva în curând.

„Anumite aspecte – spaţiul privat virtual funcţionează, adică ne putem plăti obligaţiile faţă de ANAF în general în mediul online, acestea sunt aspectele simple, însă aspectele complicate – legate de urmărire, de creşterea gradului colectare, nu sunt rezolvate şi România putea rezolva această problemă de mulţi ani, doar că un alt guvern a decis întreruperea unui program cu Banca Mondială, noi plătisem o parte din program pe asistenţă tehnică şi când să trecem la implementare guvernul a decis să nu mai facem program. Adică s-au pierdut nişte bani. Digitalizarea ANAF nici nu se va face de azi pe mâine, pentru că nu mai au procedură de achiziţie. În ce priveşte achiziţia pe digitalizarea ANAF, va dura 6 luni – un an de zile şi vorbesc în termeni foarte optimişti”, a afirmat Sebastian Burduja.

Nu în ultimul rând, el a spus că sunt necesare investiţii în digitalizarea ministerelor, menţionând că, spre exemplu la Sănătate, ultimele s-au făcut în urmă cu zece ani.

„Blestemul acestui minister este că atunci când se întâmplă ceva rău în digitalizare, toată lumea se uită la noi. Dar realitatea din teren şi instituţională este că noi nu gestionăm nici digitalizarea ANAF, nici a Ministerului Sănătăţii sau a celui al Educaţiei, ne ocupăm de cloud-ul guvernamental şi de câteva proiecte specifice şi de legislaţia generală. Cert este că trebuie investit. Ultimele investiţii în digitalizarea Ministerului Sănătăţii sunt de acum 10 ani”, a spus ministrul Digitalizării, adăugând că fiecare ministru trebuie să-şi asume un termen clar pentru realizarea acestor investiţii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Milionarul Cășuneanu a fost bătut după un scandal în „lumea bună”. “Fabulosul Costeluș” și-a primit...
FOTO. Imagini incendiare cu Corina Caragea într-un costum de baie alb!
Femeia care și-a rupt pașaportul și a ales închisoarea din Belarus în locul exilului este...
Răzvan a murit după ce medicii l-au trimis acasă cu antibiotic! 'Dacă i se făcea...
Cu tarabele pline de produse locale, de calitate, românii aleg tot mai des "chinezăriile". Preţul dictează...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
2024: O nouă regulă de circulație în sensul giratoriu. Singura bandă care are întotdeauna prioritate
Ce datorii a lăsat în urmă Mioara Roman: „Sunt bune de plată!”
Trupul lui Alexei Navalnîi a fost predat familiei. Unde și în ce condiții va avea...
Analiză Politico: Intrarea lui Klaus Iohannis în cursa pentru şefia NATO poate produce divizări în...
Scandal uriaș imediat după ce Mioara Roman a murit! Revoltă în masă din cauza unor...
Un EXPERIMENT NASA în SPAȚIU a sfârșit în FLĂCĂRI! Ce au încercat să facă?
A venit anunțul agenției care a distrus-o pe Halep: DECIZIA și motivarea hotărârii...
Recalcularea pensiilor. Cine trebuie să aducă documente în plus la dosar
Ce a putut să își facă la geamul apartamentului un român din cartierul Drumul Taberei,...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
O structură scufundată a fost descoperită în Grota Albastră din Italia