Sebastian Vlădescu, audiat la DNA. Are de achitat o cauțiune de un milion de euro

Sebastian Vlădescu, audiat la DNA. Are de achitat o cauțiune de un milion de euro
Publicat: 29/05/2018, 13:35
Actualizat: 26/03/2019, 08:15

DNA a anunțat, în luna aprilie, că fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu este urmărit penal pentru luare de mită și trafic de influență, după ce președintele Klaus Iohannis a avizat favorabil solicitarea Direcției. Procurorii au stabilit pentru Vlădescu o cauțiune de un milion de euro.

Potrivit procurorilor, „în perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora ar fi primit de la o companie străină, în baza unor înțelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor și plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei București-Constanța, precum și plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată, care fusese deja realizată de aceeași companie”.

Din informațiile publice, reiese că asocierea de firme Swietelsky – Wiebe – Takenaka este constructorul lucrărilor. De altfel, autoritățile austriece au efectuat o serie de percheziții în sedii ale firmei de construcții Swietelsky, în cadrul anchetei asociate dosarului fostului ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu, a relatat site-ul Nachrichten.at.

Procurorii au transmis că banii încasați ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăți făcute de statul român și erau achitați succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, de la statul român, respectiv de la compania C.N. C.F.R.,contravaloarea lucrărilor efectuate,

„În acest context, în prima parte a anului 2005, suspectul Vlădescu Sebastian ,împreună cu Costea Mircea Ionuț și Mititelu Mihaela, a pretins de la reprezentanții unei companii un comision de 3,5% din valoarea contractelor ce urmau a fi încheiate cu C.N.C.F.R. S.A. privind reabilitarea căii ferate București – Constanța pentru ca, în schimbul acestui comision, să își exercite atribuțiile care îi reveneau în calitate de ministru al finanțelor publice, respectiv să aprobe finanțarea suplimentară necesară pentru încheierea contractelor, precum și pentru a își exercita ulterior atribuțiile referitoare la asigurarea fondurilor necesare plății facturilor pentru lucrările efectuate”, explica DNA la momentul demarării investigațiilor.

În perioada 2008-2009, în baza acestei înțelegeri, Sebastian Vlădescu ar fi primit un milion de euro în conturile bancare ale unor societăți comerciale pe care le controla, reprezentând partea sa din comisionul pretins.

Ulterior, între 2009-2010, fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu ar fi acceptat de la reprezentantul companiei străine promisiunea sumei de două milioane de euro, iar în perioada noiembrie 2011- septembrie 2013, ar fi primit 65.000 de euro, sub forma finanțării activității unei companii offshore, unde avea calitatea de asociat, explică procurorii.

„De asemenea, în același context, suspectul Vlădescu Sebastian, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2013, a pretins și primit de la aceeași persoană suma totală de 2.117.000 euro. În schimbul acestor sume de bani, suspectul Vlădescu Sebastian urma să își exercite influența pe care a pretins că o avea asupra ministrului Transporturilor, pentru a-l determina să asigure finanțarea necesară plății facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată București-Constanța”, susținea DNA.

Alți patru inculpați din dosarul în care este cercetat Sebastian Vlădescu, Ionuț Costea, fost director EximBank, Mihaela Mititelu, Cristian Boureanu și Constantin Dascălu, au achitat cauțiunea stabilită procurori.

Astfel Ionuț Costea, acuzat de trafic de influență și complicitate la luare de mită, are cauțiune de 1.500.000 euro, Mihaela Mititelu, acuzată de aceleași infracțiuni, avea de plătit 1.000.000 euro. Constantin Dascălu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor la data presupuselor fapte, acuzat de luare de mită, are o cauțiune de 500.000 euro, iar Cristian Boureanu, fost deputat, cercetat pentru trafic de influență, 200.000 euro.

„Toți cei patru inculpați au respectat cele obligațiile stabilite de procurorilor anticorupție referitoare la cauțiunea”, transmite DNA.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
FOTO. Celebrul milionar însurat, imagini compromițătoare! S-a culcat cu 3 blonde. Cum arată tinerele de...
Canicula ucide. Semne că suferi de epuizare termică ce pot duce la AVC
Anuntul facut de Brigitte cu lacrimi in ochi! Alaturi era Florin Pastrama… S-a terminat! Decizia...
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Telefonul cu cea mai mare baterie din lume. Ține și cinci zile, o să uiți...
Valul patru pune pe pauză relaxările. Ce se întâmplă de la 1 august? Anunţul dat...
Cele opt persoane decedate duminică pe DN2 ar fi trăit cu această soluție simplă și...
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Ana Maria Popescu l-a lăsat cu mâna întinsă pe ministrul Sportului. „Credeam că mă așteptați...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Oamenii care au fost răpiți de EXTRATEREȘTRI. Descoperire ULUITOARE făcută de un cercetător rus
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
Marea dorință a lui Benone Sinulescu, după externare. Soția nici nu vrea să audă de...
Adevărul trist din spatele depozitelor din emisiunea „Storage Wars”
Horoscop august 2021. O lună cu schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce...
REGHE A DIVORȚAT! Adevărul a ieșit la iveală chiar acum
România, împărțită în două. Cei nevaccinați NU MAI INTRĂ în multe locuri. DOCUMENT
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...