Secretar de stat în MAE: Restricțiile pe piața muncii pentru români în Marea Britanie nu se prelungesc după 1 ianuarie 2014, au fost declarații electorale

Secretar de stat în MAE: Restricțiile pe piața muncii pentru români în Marea Britanie nu se prelungesc după 1 ianuarie 2014, au fost declarații electorale
Publicat: 08/10/2012, 22:23
Actualizat: 31/07/2014, 15:05

MAE român a primit asigurări că Guvernul britanic nu își va schimba politica privind libera circulație, dar și că restricțiile pe piața muncii pentru români nu se vor prelungi după 1 ianuarie 2014, declarațiile recente ale unor oficiali britanici pe această temă fiind „în cheie electorală”.

Afirmația aparține secretarului de stat Ovidiu Dranga.

„Ceea ce este esențial este că Guvernul britanic nu își schimbă politica vizavi de libera circulație în spațiul european. Am fost asigurați că restricțiile pe piața muncii britanice nu se vor prelungi după 1 ianuarie 2014. Cu alte cuvinte, din acest punct de vedere, nu există niciun fel de probleme”, a afirmat, luni seară, la TVR 1, Ovidiu Dranga, care este și purtător de cuvânt al MAE român.

De asemenea, el a arătat că trebuie făcută o delimitare între politica Guvernului de la Londra și declarațiile politice sau cele electorale care se fac din când în când, oficialul MAE adăugând că are legătură cu apropierea Convenției Partidului Conservator afirmația ministrului de interne de la Londra, Theresa May, privind intenția de a introduce controlul la granițe pentru a bloca afluxul de imigranți din unele state membre UE.

„Trebuie făcută o delimitare de la bun început între politica Guvernului britanic și declarațiile politice sau cele în cheie electorală care se fac din când în când. În acest caz este limpede că suntem cu câteva zile înainte de Convenția Partidului Conservator și pe undeva este de înțeles că anumiți politicieni își construiesc un discurs care să arate preocuparea pentru situația din Regatul Unit cu privire la cetățenii străini, cetățenii europeni care lucrează sau studiază în Marea Britanie. Dar, în ansamblu, cred că nu se pune problema vreunei abateri de la legislația comunitară. Nicio țară membră nu își propune să încalce această legislație și cu atât mai puțin Marea Britanie”, a afirmat Dranga, întrebat despre poziția exprimată de ministrul britanic.

El a arătat că nici oficialii români, nici cei de la Londra nu se așteaptă la un masiv aflux de imigranți români în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014, când este termenul limită pentru ca toate statele membre UE să ridice restricțiile de acces pe piața muncă pentru cetățenii provenind din România și Bulgaria.

„Nu ne așteptăm la un masiv aflux de imigranți după 1 ianuarie 2014, nici noi, nici ei. O astfel de tendință nu are fundament economic”, a punctat Dranga.

Totodată, referitor la preocuparea exprimată luni de MAE român cu privire la „dificultățile persistente și din ce în ce mai numeroase întâmpinate de cetățenii români în exercitarea libertății de circulație în Regatul Unit”, Dranga a precizat că vizează „anumite întârzieri” la eliberarea de către autoritățile britanice a permiselor de muncă sau certificatelor de înregistrare pentru studenți care merg la universități britanice.

„Problemele care apar periodic în ceea ce privește cetățenii români din Marea Britanie, anumite categorii, se referă la anumite întârzieri în eliberarea acelor permise de muncă, dar și a unor certificate de înregistrare, care se acordă studenților care studiază în Marea Britanie. Această chestiune a fost semnalată de noi în repetate rânduri și aici la București, dar și la Londra, aceste lucruri sunt cunoscute, iar Guvernul britanic ne-a asigurat că se vor regla în viitorul apropiat”, a evidențiat purtătorul de cuvânt al MAE român.

MAE român a informat luni că este preocupat de recentele declarații ale unor lideri de la Londra, dar și față de „dificultățile persistente și tot mai numeroase întâmpinate de cetățenii români în exercitarea libertății de circulație” în Regatul Unit, adăugând că situația a fost semnalată și CE.

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu preocupare de recentele declarații ale unor lideri marcanți din Marea Britanie referitoare la posibilitatea impunerii unor măsuri de control al mobilității cetățenilor din unele state europene după 2014. În acest context, secretarul de stat Luminița Odobescu va avea astăzi, 8 octombrie 2012, o întrevedere cu ambasadorul Marii Britanii la București, cu scopul de a transmite preocuparea părții române față de aceste ultime declarații, precum și față de dificultățile persistente și din ce în ce mai numeroase întâmpinate de cetățenii români în exercitarea libertății de circulație în Regatul Unit”, se afirmă într-un comunicat de presă transmis de MAE.

De asemenea, MAE informează că în paralel „a făcut deja demersuri atât pe lângă oficialii britanici de resort, cât și pe lângă Comisia Europeană pentru semnalarea situației în care se află cetățenii români”.

Eurodeputatul PSD Corina Crețu a afirmat luni că declarațiile oficialilor britanici privind blocarea imigranților din state membre UE confirmă temerile privind menținerea restricțiilor pentru cetățenii români și după decembrie 2013, când este termenul limită pentru acestea.

Crețu a transmis și o sesizare Comisiei Europene cu privire declarațiile premierului David Cameron și ale ministrului britanic de Interne referitoare la posibilitatea introducerii controlului la granițe pentru a bloca afluxul de imigranți din unele state membre UE, potrivit unui comunicat transmis MEDIAFAX.

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a declarat că Londra ar putea introduce măsuri pentru a bloca afluxul de imigranți din unele state membre UE, cel mai probabil România și Bulgaria. Într-un interviu acordat publicației The Sunday Times, Theresa May s-a declarat îngrijorată de impactul asupra economiei britanice al unui nou val de imigranți. Ea susține că directiva UE privind libertatea de circulație, care garantează dreptul celor 500 de milioane de cetățeni europeni să călătorească liber în cadrul Uniunii, ar trebui revizuită.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a confirmat că Londra ar putea impune restricții imigranților din unele state europene, după ce ministrul de Interne a evocat această idee, iar presa a speculat că ar fi vorba de România și Bulgaria, informează BBC News online.

David Cameron consideră „corect” ca directiva UE privind libertatea de circulație să fie inclusă în planul de revizuire a „competențelor” europene. „Cred că este absolut corect să analizăm echilibrul competențelor, să examinăm fiecare domeniu și să vedem ce este în interesul Marii Britanii”, a spus Cameron.

Premierul conservator a evocat și perspectiva unui referendum privind relația Marii Britanii cu UE, însă a părut să respingă ideea unei întrebări directe privind apartenența țării la UE. În plus, Cameron amenință că poate folosi dreptul de veto pentru a bloca adoptarea bugetului Uniunii Europene.

Guvernul Marii Britanii nu a făcut nicio solicitare Comisiei Europene pentru modificarea dreptului la libera circulației a forței de muncă în cadrul UE, a declarat luni Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru piața de muncă, afaceri sociale și incluziune, Lazslo Andor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
Ce a apărut la mormântul Andreei Morega, studenta ucisă de Mirel Dragomir. Ți se rupe...
Simona Halep s-a dus să mănânce la Gigi. Ce prețuri a găsit la restaurant
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Soția lui Cristi Tănase a obținut ordin de protecție împotriva fostului fotbalist, la 2 luni...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Finlanda se pregăteşte pentru un război la scară largă cu Rusia: Trebuie să fim pregătiţi
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Se confiscă banii românilor. S-a dat lege pe 10 mai: Direct la pușcărie, indiferent de...
Pensia lui Isărescu s-a dublat. Venitul guvernatorului BNR, uriaș
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu