Ședința de guvern | Orban: Nu mi se pare normal să ne trezim cu ordonanțe despre care habar nu am / Reacția lui Anisie, după reproșurile premierului / E oficial: Bugetarii au mai multe zile libere de Sărbători

Ședința de guvern | Orban: Nu mi se pare normal să ne trezim cu ordonanțe despre care habar nu am / Reacția lui Anisie, după reproșurile premierului / E oficial: Bugetarii au mai multe zile libere de Sărbători
Publicat: 20/12/2019, 13:20

Anisie: Elevii care sunt în clasa a 7-a acum susțin Evaluarea Națională așa cum este ea anul acesta

Guvernul a adoptat, vineri, OUG care prevede că elevii care sunt în clasa a 7-a anul acesta vor susține examenul de Evaluare Națională în conformitate cu prevederile Legii nr 1/2011. Totodată, OUG mai prevede punerea în practică a evaluării școlilor doctorale, urmând să fie întocmită metodologia.

Citiți continuarea…

Anisie susține că nu a avut proiecte de acte normative pe care să nu le fi discutat cu Orban / „Probabil se referea la alt proiect”

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, vineri, că nu a avut proiecte de acte normative pe care să nu le fi discutat cu premierul Ludovic Orban și că acesta probabil se referea la alt proiect, la începutul ședinței Guvernului, nu la ordonanța de urgență care a și fost aprobată.

Citiți continuarea…

Guvernul a adoptat OUG prin care 15% din valoarea certificatelor de CO2 va merge către industrie

Guvernul a adoptat, vineri, Ordonanța de Urgență prin care 15% din sumele obținute din vânzarea certificatelor de CO2 este direcționată către sectorul industrial. Totodată, 50% din sumă merge spre proiectele Fondului de Mediu,29% la bugetul de stat, iar 6% către proiecte reducere a emisiilor de CO2.

„Ordonanța de Urgență care modifică Ordonanța 115 asupra Fondului de Mediu și instituirea unei scheme de ajutor de stat a fost adoptată . Aceasta este împărțită în două, pe de-o parte alocă banii procentuali din Fondul de Mediu, 29% merg la bugetul de stat, 50% merg către proiecte ale fondului de mediu, 15% de data aceasta pentru cele 15 sectoare industriale, sectoare aprobate de Comisia Europeană. Industria acestor sectoare va putea fi ajutată cu un procent de 15% din valoarea certificatelor de CO2 care for fi vândute și banii se vor strânge în fondul de mediu, iar 6% din acest buget vor merge către proiecte de reducere a emisiilor de CO2, proiecte care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Economiei, derulate prin Fondul de Mediu”, a declarat ministrul Economiei Virgil Popescu, vineri, la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul Economiei a precizat că măsura aceasta este bună în „contextul în care exista un risc foarte mare de relocare a industriilor din aceste sectoare”.

„Practic prin această Ordonanță ajutăm și industria, cu cele 15 sectoare și creăm și premizele unor colaborări viitoare de reducere a emisiilor de CO2 pe acel procent de 5%. E un lucru bun, aveam un risc foarte mare de relocale a industriilor din aceste sectoare. Cred că reușim și venim în sprijinul industriilor respective și reușim să menținem locurile de muncă în România și să creștem competitivitatea industriei românești”, a mai spus Popescu.

Executivul a adoptat hotărârea prin care zilele de 27 decembrie și 3 ianuarie sunt declarate libere

Executivul a aprobat, vineri, hotărârea de Guvern prin care zilele de 27 decembrie și 3 ianuarie vor fi declarate zile libere pentru persoanele care lucrează în instituțiile și autoritățile publice. Hotărârea de Guvern a fost înaintată de ministrul Muncii Violeta Alexandru.

Guvernul a aprobat, vineri, o hotărâre prin care zilele de 27 decembrie și 3 ianuarie sunt declarate zile libere, pentru angajații care lucrează în instituțiile și autoritățile publice.

În timpul ședinței, după ce ministrul Muncii, Violeta Alexandru, l-a asigurat că proiectul este pregătit, Orban a precizat: „Aici va trebui comunicat că și în cazul în care sunt acordate libere, trezoreria va lucra pe 27. Asta înseamnă că 23, 24, 27, 30 și 31 decembrie, 3 ianuarie… deci nu închidem trezoreria”

Ministrul de Finanțe a spus că Trezoreria nu va fi închisă, fiindcă sistemul bancar lucrează

Știre inițială

„Vă spun de acum – nu mai accept introducerea pe ordinea de zi a niciunei ordonanțe de urgență pe care nu o discutați în prelabil cu mine. Nu mi se pare normal ca, pe nepusă masă, să ne trezim cu două ordonanțe despre care habar nu am. Să nu mai spun că sunt subiecte care trebuiau discutate anterior”, a spus Ludovic Orban în ședința de vineri a Guvernului.

Replica premierului a venit după ce ministrul Educației, Monica Anisie a cerut introducerea pe ordinea de suplimentară a ședinței a două ordonanțe de urgență.

Ședință de Guvern. Încă două zile libere de sărbători și o nouă rectificare bugetară, pe ordinea de zi

Executivul are, vineri, în discuție și posibil aprobare un proiect de hotărâre prin care 27 decembrie 2019 și 3 ianuarie 2020 să fie declarate zile libere pentru persoanele care lucrează în autoritățile și instituțiile publice, au declarat surse guvernamentale, pentru Mediafax.

Întrebat despre subiect, joi, la Radio România Actualități, Ludovic Orban a spus „vom lua o decizie privitoare la această chestiune”.

Potrivit agendei oficiale a premierului, ședința de Guvern va începe vineri la ora 08.00.

Șeful Executivului va fi apoi prezent la Timișoara la comemorarea care va marca împlinirea a 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989.

Guvernul Orban ar putea adopta, în ședința de vineri, o nouă rectificare bugetară

Executivul ar putea aproba, în ședința de vineri, o nouă rectificarea bugetară, de data aceasta pentru alocarea sumelor care să asigure cheltuielile de funcționare pentru autoritățile locale, au declarat surse guvernamentale, pentru Mediafax.

Pe ordinea de zi a reuniunii de vineri a Executivului, care începe la ora 8.00, se află un proiect de hotărâre prin care vor fi alocate fonduri din bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul în curs pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază persoanele disponibilizate de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului S.A.

„Se aprobă alocarea sumei de 34 mii lei din bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul 2019 pentru plata venitului lunar de completare prevăzut la art. 1 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 69/2019 pentru aplicarea unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare din cadrul operatorilor economici pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive în perioada 2019-2024, de care beneficiază persoanele disponibilizate de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului S.A., în condițiile planului de disponibilizare, aprobat potrivit legii”, arată proiectul de act normativ.

Potrivit planului de disponibilizare au fost afectate 305 persoane, arată nota de fundamentare a proiectului de hotărâre privind Mina din Valea Jiului.

Guvernul mai are spre aprobate un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.

„Asigurătorii RCA își asumă răspunderea pentru toate contractele RCA, inclusiv pentru cele alocate de către BAAR conform art. 19 alin. (3), precum și pentru erorile sau omisiunile apărute la emiterea contractelor RCA fie direct, fie prin intermediarii de asigurări sau de asigurări auxiliare, definiți conform Legii nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări”, arată actul normativ afișat pe site-ul Guvernului.

De asemenea, o prevedere este abrogată, cea care preciza că „asiguratul are obligația de a informa asigurătorul RCA despre încheierea altor contracte RCA cu alți asigurători RCA și poate opta pentru menținerea în vigoare a unei singure polițe”.

Proiectul de act normativ prevede și modificări privind calcularea tarifului de primă de către asiguratorii RCA.

„În calculul tarifului de primă, asigurătorii RCA pot folosi criterii de risc, indici de încărcare, coeficienți de corecție ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de primă, cu respectarea principiilor actuariale general acceptate”.

În forma în vigoare a legii se arată că: „În calculul tarifului de primă, asigurătorii RCA pot folosi criterii de risc, indici de încărcare, coeficienți de majorare și/sau corecție ori alte instrumente de ajustare a tarifelor stabilite prin reglementari ale ASF”.

Executivul mai are spre aprobare un proiect de ordonanță de urgență privind prorogarea termenului prevăzut de art. III din Legea nr.352/2015 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.26/2011 privind înființarea Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutier.

Alt proiect de hotărâre înscris pe ordinea de zi este cel care stabilește contingentul de lucrători străini nou admiși pe piața forței de muncă în anul 2020.

Foto: Shutterstock

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?