Ședință extraordinară a CL Târgu Mureș, după ce furnizorul de energie termică a anunțat că pleacă

Ședință extraordinară a CL Târgu Mureș, după ce furnizorul de energie termică a anunțat că pleacă
Publicat: 26/06/2012, 19:02
Actualizat: 26/06/2012, 19:02

Foștii viceprimari din Târgu Mureș Claudiu Maior și Csegzi Sandor au declarat, marți, că reprezentanții furnizorului de energie termică din oraș, E-Star Mureș Energy, i-au anunțat că pleacă, astfel că se va convoca o ședință extraordinară a CL pentru a se analiza situația și a se găsi o soluție.

Claudiu Maior și Csegzi Sandor, foștii viceprimari din Târgu Mureș – numiți între timp consilieri ai primarului Dorin Florea – au declarat, într-o conferință de presă, că în urma întâlnirii de marți cu reprezentanții furnizorului de energie termică din oraș, firma ungară E-Star Mureș Energy, a reieșit clar că aceasta va pleca din oraș, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei doi au spus că, din acest motiv, se va convoca o ședință extraordinară a Consiliului Local, pentru a analiza variantele de rezolvare a situației celor 6.000 de consumatori din sistemul centralizat care nu mai au energie termică de două săptămâni, în urma sistării gazului necesar producerii agentului termic și rezilierii unilaterale a contractului de către E-Star Mureș Energy, din cauza datoriilor Primăriei.

Cel mai probabil, ședința extraordinară va avea loc vineri. În cadrul acesteia, ar urma să se decidă între mai multe variante de soluționare a problemei, ale căror implicații sunt în prezent analizate.

Potrivit celor doi foști viceprimari, una dintre posibilele soluții ar fi păstrarea unei părți a sistemului, iar furnizarea energiei termice să fie încredințată Serviciului Locativ din subordinea Primăriei, care ar urma să obțină avizele necesare în acest sens și să angajeze specialiștii necesari.

Cei doi foști viceprimari au susținut că au fost întrebați cetățenii care au rămas fără energie termică și circa jumătate, adică 3.000 de consumatori, ar dori să rămână în sistem. Pentru aceștia ar trebui să se realizeze urgent un program de reabilitare termică a blocurilor, pentru a degreva Primăria de subvenții, în timp ce pentru cei care vor dori să se debranșeze ar trebui să fie acordat un ajutor pentru achiziția unor mijloace proprii de încălzire, de 1.700 de lei.

În ședința de urgență vor fi analizate toate variantele, inclusiv cea care prevede renunțarea la sistemul centralizat și debranșarea totală, au precizat ei.

Foștii viceprimari au susținut că Primăria datorează E-Star Mureș Energy doar 100.000 de lei, întrucât hotărârea de CL prin care municipalitatea se angaja să acopere diferența dintre prețul de producție și cel de furnizare către cetățeni, de 160 de lei pe gigacalorie, a expirat în luna decembrie. Ei au refuzat să precizeze dacă, potrivit contractului, Primăria avea de achitat vreo subvenție în perioada ianuarie-iunie 2012, susținând că nu pot da mai multe date economice, care să fie folosite într-un eventual proces de firma ungară.

Potrivit fostului viceprimar Claudiu Maior, problema firmei ungare – care a preluat în urmă cu aproape doi ani sistemul, în urma unei licitații – a fost că, deși cetățenii au fost mulțumiți, nu au existat cereri de rebranșare și, în urma calculelor făcute, reprezentanții acesteia au decis să renunțe, pentru a-și limita pierderile.

Pe de altă parte, consilierii locali UDMR acuză „administrația iresponsabilă” și susțin că mii de gospodării din Târgu Mureș pot rămâne și fără apă potabilă, în următoarea perioadă.

Într-un comunicat de presă transmis marți, aceștia au anunțat că au inițiat convocarea unei ședințe extraordinare a CL Târgu Mureș, având ca temă situația creată în ce privește „asigurarea energiei termice și apei potabile” în oraș și pentru a soluționa cât de curând posibil această problemă.

„Grupul consilierilor locali UDMR a luat la cunoștință cu îngrijorare faptul că sistemul de termoficare din oraș a fost adus din nou în imposibilitate de a funcționa și de a asigura agentul termic și apă caldă pentru mii de gospodării din Târgu Mureș. Mai mult, datoriile acumulate către compania de furnizare a energiei electrice pot duce la sistarea furnizării și a apei potabile, care poate cauza serioase probleme de sănătate publică. Inconsecvența dintre adoptarea hotărârilor de către CL și punerea lor în aplicare de către executiv a dus la nerespectarea obligațiilor contractuale de către Primăria Târgu Mureș, care a avut ca rezultat denunțarea unilaterală a contractului de către firma prestatoare”, se arată în comunicat.

Consilierii locali UDMR afirmă că CL Târgu Mureș a alocat cinci milioane lei pentru a subvenționa prețul energiei termice, însă Primăria nu a plătit niciun leu din luna decembrie a anului trecut.

„Mai mult, nu a plătit nici consumul propriu pentru instituțiile subordonate. Nu a racordat la sistemul centralizat instituțiile din subordonare din zona unitară de termie, deși s-a obligat la acest lucru. Din aceste cauze, prestatorul a fost obligat să rezilieze unilateral contractul. Și, ceea ce este și mai grav, din cauza iresponsabilității persoanelor cu putere de decizie, acum este în pericol și furnizarea apei potabile în aceste 8.000 de locuințe pe timp de vară, care poate crea serioase probleme de sănătate și igienă”, se mai arată în comunicat.

Luni, Dacz Gabor, reprezentantul firmei E-Star Mureș Energy, anunța, într-o conferință de presă, că societatea intenționează să plece din municipiu, după ce, din cauza datoriilor Primăriei, a fost pusă în situația de a nu mai putea furniza energie termică. El declara că Primăria nu și-a achitat obligațiile contractuale, ceea ce a dus la acumularea de datorii către propriii furnizori, E. On și Electrica, de peste 4 milioane de lei.

Potrivit acestuia, facturile de electricitate care urmează să iasă din termenul scadent se ridică la 100.000 de lei, iar o eventuală sistare a alimentării cu electricitate a pompelor E-Star Mureș Energy va duce la imposibilitatea de a furniza apă rece pentru alți circa 8.000 de consumatori – o parte dintre cei care nu au în prezent nici apă caldă, dar și alții.

„Primăria nu și-a manifestat intenția de a plăti. Dacă cetățenii ne vor intenta procese, vom chema Primăria în garanție. Din ianuarie suntem în discuții (pentru plată), ar fi trebuit să reziliem contractul de atunci, dar am finanțat din surse proprii, ca să nu lăsăm consumatorii fără apă caldă și încălzire, mai ales pe timp de iarnă. După ce trec cele 90 de zile calculate din data de 8 iunie, noi vom pleca din Târgu Mureș. Pagubele, mai ales de imagine, sunt greu de estimat în bani. Nu știu ce ar mai putea să ne promită Primăria ca să ne răzgândim”, spunea Dacz Gabor, arătând că avea programată marți o întâlnire cu reprezentanții Primăriei Târgu Mureș pe această temă.

În toamna anului 2010, firma ungară RFV Mureș Energy SA – devenită între timp E-Star Mureș Energy – a preluat, în urma unei licitații, pe o perioadă de 25 de ani, sistemul de termoficare din zonele orașului neafectate de debranșări masive. Firma și-a asumat realizarea unei investiții de 24 de milioane de euro în sistem, în cinci ani de la preluarea rețelei de termoficare. Firma ungară a plătit, în termenul convenit, de 30 de zile de la semnarea contractului, o redevență de 2 milioane de euro, necesară pentru ca municipalitatea să plătească din datoria fostei societății de termoficare a orașului, Energomur, către E. On Gaz, datorie care fusese preluată de Primărie. Peste 15 ani, concesionarul urma să mai plătească încă 2 milioane de euro.

Contractul prevedea ca diferența dintre prețul de facturare către populație, de 231 de lei, și prețul de producție a gigacaloriei să fie suportată de la bugetul local. Consiliul Local Târgu Mureș a votat, în luna februarie 2011, acoperirea pierderilor firmei, declarându-se de acord cu majorarea prețului de producere a gigacaloriei, de la 301 la 391,3 lei. Majorarea subvenției a fost motivată de viceprimarul Csegzi Sandor prin faptul că s-a înregistrat un consum de energie termică mai mic decât se estimase, în condițiile în care în sistem au rămas mult mai puține apartamente decât se estima inițial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA