Șefii marilor companii europene avertizează că Grexit-ul ar pune în pericol redresarea zonei euro

Redactor:
Anca Dumitrescu
Șefii marilor companii europene avertizează că Grexit-ul ar pune în pericol redresarea zonei euro
Șefii marilor companii europene avertizează că Grexit-ul ar pune în pericol redresarea zonei euro

Chiar dacă impactul Grexit-ului asupra majorității companiilor din afara Greciei ar fi mic, efectele secundare ar putea să se propage în economia zonei euro sub forma scăderii încrederii și a investițiilor, ceea de nu ar fi bine pentru profituri, a declarat directorul general al Peugeot, Carlos Tavares.

„Orice ar putea destabiliza economia europeană fragilă este din start un factor negativ pentru afacerile noastre. Europenii recâștigă treptat încredere, iar această încredere duce la creșterea cheltuielilor, inclusiv pe piața auto”, a afirmat Tavares, prezent la un eveniment la Rabat, în Maroc.

Economia zonei euro beneficiază de mai mulți factori favorabili, respectiv deprecierea euro, prețurile scăzute ale petrolului și programul de suplimentare a lichidităților pus în practică de Banca Centrală Europeană.

În primul trimestru, PIB-ul zonei euro a urcat cu 0,4%.

Grecia reprezintă doar 2% din economia uniunii monetare, dar directorii de companii consideră că șocul unui Grexit ar pune în pericol progresele prin creșterea costului de finanțare în unele regiuni ale Europei și scăderea cotațiilor acțiunilor.

Randamentele obligațiunilor cu scadența de 10 ani ale Spaniei și Italiei au crescut cu peste un punct procentual de la nivelurile minime atinse la începutul anului, pe fondul blocajului negocierilor Greciei cu creditorii țării, în timp ce investitorii anticipează și majorarea dobânzilor de către Rezerva Federală americană. Acești factori cresc costurile de finanțare și pentru companii.

„Grexit-ul ar afecta percepția generală de pe piețele de capital și financiare”, a spus Michele Norsa, director general al producătorului de articole de lux Salvatore Ferragamo, adăugând că piața elenă în sine este prea mică pentru a avea impact asupra vânzărilor companiei.

Norsa este totuși încrezător că ieșirea Greciei din uniunea monetară poate fi evitată.

Criza din Grecia reprezintă unul dintre principalele motive de îngrijorare ale directorului general al grupului german Siemens, Joe Kaeser.

„Temerile sunt legate mai mult de economia Europei. Este ceva ce trebuie urmărit, din cauza discuțiilor legate de Grexit”, a spus Kaeser săptămâna trecută, la un eveniment din Sao Paulo.

Pe de altă parte, criza îndelungată din Grecia și trenarea negocierilor cu creditorii au dat companiilor timp să se pregătească pentru ce este mai rău, în timp ce temerile legate de contagiune s-au redus, în parte datorită programului BCE de achiziții de obligațiuni.

„Zona euro este mult mai puternică decât în 2010 sau 2012, când a apărut problema pentru prima oară”, a spus Maxime Sbaihi, economist la Bloomberg Intelligence în Londra.

Incapacitatea de a rezolva problemele Greciei după cinci ani este o sursă de frustrare pentru Remo Ruffini, director general la producătorul de îmbrăcăminte de iarnă Moncler.

„Trebuie să găsim o soluție cât mai curând, nu să continuăm să găsim soluții mici. Pentru industria noastră Grecia nu este o piață mare, dar impactul ar putea fi mare dacă Grecia iese din zona euro”, a afirmat Ruffini într-un interviu la Milano.

Există semne că blocajul din Grecia afectează încrederea, inclusiv în Germania.

Unele companii ar putea resimți direct impactul ieșirii Greciei din uniunea monetară. Deutsche Telekom ar putea fi nevoită să revizuiască în scădere valoarea participației de 40% deținută la operatorul Hellenic Telecommunications Organization (OTE), potrivit Bloomberg Intelligence.

Anul trecut, investiția din Grecia a generat circa 6,4% din profitul EBITDA al Deutsche Telekom, cea mai mare companie de telefonie din Europa. OTE este cel mai mare acționar al Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) și Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote România).

Grupul Vodafone ar putea fi nevoit la rândul său să revizuiască în scăderea valoarea operațiunilor din Grecia, care au contribuit cu 2,1% la profitul EBITDA în al doilea semestru fiscal.

Directorul financiar al Remy Cointreau, Luca Marotta, a spus că vânzările de coniac grecesc Metaxa ale companiei vor avea de suferit din cauza evenimentelor din Grecia dar și din Rusia, unde sancțiunile occidentale afectează vânzările.

La nivel european cel mai mult ar putea fi afectate investițiile în infrastructură și industrie, din cauza reducerii cheltuielilor care ar fi provocată de Grexit, consideră Volker Stoll, analist la Landesbank Baden-Wuerttemberg în Stuttgart.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Mașina anului 2021. Modelul electric cu care Volkswagen a câștiga marele premiu
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
A pus bicarbonat de sodiu în Coca Cola. Ce s-a întâmplat după este ireal: ‘Cea...
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide