Șeful CJ Harghita ”renunță” la pensie: ”Nu mă preocupă această chestiune”

Șeful CJ Harghita ''renunță'' la pensie: ''Nu mă preocupă această chestiune''

Borboly Csaba a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX că are 41 de ani și se află la al patrulea mandat de ales local – unul de consilier județean, unul de vicepreședinte al CJ Harghita și pentru a doua oară, consecutiv, președinte al instituției.

„Și, totuși, nu mă preocupă această chestiune (legea pensiilor speciale ale aleșilor locali – n.r.), fiindcă analizând tendințele demografice și situația fondului de pensii, pentru generația mea ar fi o așteptare hilară să sperăm la orice fel de pensie”, a spus președintele CJ Harghita.

Borboly a adăugat că, în cazul generației sale, vârsta de pensionare va fi „probabil de cel puțin 70 de ani”, când „chiar nu contează ce pensie ai”, ci „să ai pe cineva care să aibă grijă de tine”.

„Eu și soția mea am investit împreună într-un fond de pensie pe doi piloni, cele două fete ale noastre. De la ele, de la nepoți am eu așteptări la bătrânețe, la cei 70 de ani, după pensionare”, a spus Borboly Csaba.

Plenul Senatului a adoptat, luni, legea privind pensiile aleșilor locali cu 86 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și nicio abținere. Liberalii au ieșit din sala înaintea votului.

Legea, în forma adoptată de plenul Senatului, prevede că primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare eșalonate au dreptul la încetarea mandatului la indemnizație pentru limită de vârstă dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat.

Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de Consilii Județene.

Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții Consiliilor Județene care beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă și care au ocupat până la vărsta de pensionare și alte funcții pentru care este stabilită indemnizația pentru limită de vărstă, prin alte acte normative, au obligația să opteze pentru una dintre indemnizații.

De indemnizația pentru limită de vârstă benficiază și primarii, viceprimarii, președinții și vicepreșdinții Consiliilor Județene care au avut anterior intrării în vigoare a prezentei legi calitatea de primar,
viceprimar, președinte sau vicepreședinte de Consiliul Județean.

Cuantumul indemnizațiior pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizația brută lunară aflată în plată.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, în luna noiembrie, iar comisiile de specialitate din Senat au acordat un raport favorabil. Discutarea legii în Senat vine la mai puțin de o săptămână de când Parlamentul a adoptat și proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor.

Legea pensiilor pentru aleșii locali va fi trimisă spre pomulgare președintelui Klaus Iohannis, care poate cere reexaminarea actului normativ.

De altfel, șeful statului solicitase Legislativului și reexaminarea legii privind pensiile deputaților și senatorilor, însă aceștia au acceptat doar unele observații. După votul de săptămâna trecută din plenul Parlamentului, președintele este nevoit să promulge actul normativ prin care sunt introduse pensiile speciale pentru parlamentari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA