Șeful CNAS, despre cazul Magdei Vasiliu: Trebuie să demonstrăm cât mai rapid că acest copil are un handicap

Șeful CNAS, despre cazul Magdei Vasiliu: Trebuie să demonstrăm cât mai rapid că acest copil are un handicap
Publicat: 27/07/2017, 18:12
Actualizat: 26/03/2019, 05:58

„Potrivit legii, pentru copiii de peste șapte ani, mama nu mai beneficiază de concediu medical, decât dacă cel mic are un handicap și înțeleg că băiețelul despre care vorbim are opt ani. Trebuie să demonstrăm că are un handicap pe niște hârtii. Vreau să nu se interpreteze greșit, facem tot ce este posibil, dar trebuie să respectăm niște reguli. Doamna are nevoie de concediu medical și dacă mă întrebați pe mine, handicap mai mare decât boala asta nu cred că există, vorbesc în calitate de medic. Eu vreau date corecte de la familie ca să putem rezolva repede situația. Este ușor de spus că nu îi dăm concediu pentru că acel copil are mai mult de șapte ani, dar haideți să vedem în ce condiții se poate rezolva, cum îi putem ajuta. Trebuie să demonstrăm cât mai rapid că acest copil are un handicap”, a declarat pentru Mediafax, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Marian Burcea.

Burcea a precizat că, joi dimineață, a avut o întâlnire cu ministrul Sănătății, Florian Bodog, pe această temă. Ministrul i-a cerut să rezolve această problemă, șeful CNAS menționând că așteaptă anumite documente din partea Magdei Vasiliu.

„Eu nu contest că domna nu a bătut pe la niște uși și nu a pierdut timpul, dar la asta o să lucrăm, ca să nu se mai piardă timpul. Nu știu exact ce se întâmplă. I-am rugat pe colegii mei să adune toate datele necesare. Nu știm copilul ăla cum este acolo, e pe formular, nu e pe formular (E 112 – n.red.). Doamna zice că cel mic a fost tratat foarte drăguț, ceea ce este foarte bine, dar la sfârșit, ți se da o notă de plată. Trebuie să o luăm puțin pe capitole și repede. Dacă acest copil avea șapte ani, în 15 zile, cu datele traduse la un notariat, trebuia să i se dea concediu medical, fără să se prezinte personal la medic. Legislația nu este chiar atât de stufoasă. Boala copilului este clar un handicap pentru că leucemia este o afecțiune îngrozitoare”, a adăugat Burcea.

În ședința de guvern de joi, premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Sănătății, Florian Bodog, ca în cel mult două săptămâni să vină cu un proiect prin care să fie debirocratizat sistemul de sănătate, făcând referire la cazul Magdei Vasiliu.

„E în public un caz care nu face altceva decât să atragă atenția asupra birocrației care a ajuns la cote extrem și în cadrul Ministerului Sănătății. Cu bolnavi și mai ales cei care se lovesc de această birocrație sunt oameni bolnavi. 400.000 de hârtii care trebuie plimbate de la medicul de familie, la medicul specialist care trebuie să îi dea scrisoare medicală, care trebuie să îi dea rețetă nu știu cine, care să o ducă dupaia la farmacie, dacă nu le arate pe toate trebuie să o reîntoarcă să reia ciclul. Nu sunt sportivi de performanță cei aflați în situația asta”, a spus Tudose.

„Vă rog frumos, cât de curând, hai să spunem două săptămâni, și un proiect pe care să mi-l prezentați închegat de reducere a birocrației în acest sens. Nu se poate ca cineva care este la tratament, în străinătate, să fie nevoit să vină în țară ca să demonstreze dincolo că e bolnav. Este tot caz medical”, a afirmat premierul.

Ministrul Sănătății a declarat că a luat legătura cu mama copilului, în această dimineață, și că „situația este rezolvată” și că, împreună cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate va lua măsuri „ca așa ceva să nu se mai întâmple”. În replică, Tudose i-a cerut să nu rezolve cazurile punctuale, ci „sistemul”, care este unul „defect rău”.

„Domnule ministru, haideți să nu rezolvăm cazuri punctuale, haideți să rezolvăm sistemul. Sistemul e defect, rău. De 27 de ani înțeleg că toată lumea și-a demonstrat capacitatea de a complica și mai tare. Haideți să o facem mai simplu, dacă se poate”, a afirmat Tudose.

Prezentatoarea știrilor Prima TV, Magda Vasiliu, al cărei fiu a fost diagnosticat cu cancer, arată într-o postare pe contul său de Facebook, calvarul birocratic prin care trece în România, deși băiețeul este tratat în Italia cu atenție și grijă, fără asigurare.

„20 de ani în care am cotizat zdravăn la sistemul de asigurări de sănătate. 20 de ani în care am avut concediu medical o singură dată, cinci zile, pentru că mi-am rupt piciorul. În rest, analize făcute la particular, plătite, și o singură naștere. Atât. Azi mă văd în situația incredibilă de a găsi o soluție pentru a beneficia de concediu medical pentru îngrijirea copilului. Vlad, băiețelul meu, a fost diagnosticat cu cancer acum trei luni. De atunci sunt cu el la tratament în Italia, o țară care l-a primit instant. Internarea de urgență a copilului meu nu a fost condiționată de niciun act!! Vlad a fost internat, diagnosticat și a început chimioterapia fără să am inițial niciun document. Abia apoi m-au întrebat de cardul european. Le-am spus că nu-l am, dar îl voi avea și i-am rugat să nu oprească investigațiile. Funcționarul de la ghișeu mi-a răspuns simplu:

«Doamnă, copilul e tratat oricum. Nu condiționăm tratamentul de chestiuni birocratice! Stați liniștită!» Și am stat liniștită, gândindu-mă că și în țara mea există soluții decente pentru astfel de situații în care nu doresc nimănui să se afle…Dar a venit momentul în care am solicitat un concediu medical pentru că nu am altfel cum să-mi însoțesc copilul la analize, nu mă pot interna cu el din trei în trei săptămâni, nu-l pot îngriji după chimio, când suferința lui este cumplită…Medicul meu de familie, căruia nu i-am cerut niciodată nici măcar o adeverință, a ridicat din umeri – legea noastră zice că trebuie să vin personal la cabinet. Deci, nu mă poate ajuta… Aflu apoi că e nevoie de un aviz al direcției sanitare din București, unde ar trebui să mă prezint tot personal… Deci, nu se poate…

Legea noastră este făcută de niște cretini, pentru niște idioți ca mine, care speră în dreptate, înțelegere și bun simt! Când italienii îi fac copilului meu analize din trei în trei zile pentru a se asigura că e totul OK, România, țara mea, îmi cere acte peste acte, avize și documente traduse, legalizate, etc…Există un teanc de hârtii de la spitalul din Roma care atestă diagnosticul cumplit, toate parafate de somități în oncologie pediatrică.Statul român, conform unor legi de rahat, vrea aviz de la un oncolog din România! Adică un aviz formal, fără valoare medicală, pentru că acel oncolog evident nu va vedea copilul…N-are cum! Pentru că nu sunt cretină să-l port prin aeroporturi, avion și cabinete medicale când starea lui e una la limită!”, a scris Magda Vasiliu, pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...