Șeful de la Direcția de Asistență Socială Timiș, reținut pentru luare de mită. Câți bani primea pentru a elibera certificate de handicap

Șeful de la Direcția de Asistență Socială Timiș, reținut pentru luare de mită. Câți bani primea pentru a elibera certificate de handicap
Publicat: 09/11/2020, 15:40

 Şeful Serviciului Evidenţă Drepturi Persoane cu Dizabilităţi din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASP) Timiş a fost reţinut, luni, acuzat că lua mită între 2.000 şi 5.000 de euro pentru a include, ilegal, persoane în rândul celor cu handicap.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus urmărirea penală şi reţinerea pentru 24 de ore, luni, a lui Lihor-Laza Laszlo Andras, şef Serviciu în cadrul DGASP Timiş, acuzat de luare de mită în formă continuată.

„În perioada 2015-2020, în exercitarea funcţiei de şef al Serviciului Evidenţă Drepturi Persoane cu Dizabilităţi din cadrul DGASP Timiş, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi pretins şi primit de la mai multe persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlul de mită, pentru a întocmi formalităţile necesare obţinerii indemnizaţiei de încadrare în grad de handicap, în baza unor documente false, persoanele în cauză nefiind îndreptăţite să beneficieze de aceste drepturi”, arată DNA. într-un comunicat transmis luni.

Lihor-Laza Laszlo Andras primea între 2.000 şi 5.000 de euro

Până în acest moment au fost stabilite aproximativ 100 de persoane cărora, pentru sume de bani cuprinse între 2.000 şi 5.000 de euro de persoană, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras le-ar fi înlesnit obţinerea indemnizaţiei de încadrare în grad de handicap.

„Concret, la data de 4 octombrie 2020, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi primit, de la un intermediar, suma totală de 1.600 de euro şi produse alimentare, reprezentând o parte din suma totală pe care ar fi trebuit să o primească pentru întocmirea formalităţilor de încadrare în grad de handicap pentru două persoane. La data de 8 noiembrie 2020 suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras a primit în scopul anterior menţionat, printr-un alt intermediar, sumele de 2.000 de euro şi 1.900 lei, pentru întocmirea formalităţilor de încadrare în grad de handicap a unei persoane cu domiciliul într-un alt judeţ, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante. De asemenea, la data de 08.11.2020 s-au efectuat două activităţi de constatare a infracţiunii flagrante cu privire la momentul în care doi dintre intermediarii suspectului Lihor-Laza Laszlo Andras au primit sume de bani şi documente pentru a le remite susnumitului”, arată DNA.

Potrivit procurorilor anticorupţie, obţinerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte judeţe şi-au stabilit provizoriu reşedinţa în judeţul Timiş, pentru a putea obţine un astfel de certificat. Este vorba de persoane din judeţele Caraş-Severin, Hunedoara sau Bistriţa Năsăud.

Prejudiciul estimat adus bugetului de stat este de peste 2.000.000 lei pe an

Asemenea certificate fac ca beneficiarii lor să obţină indemnizaţii de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar şi alte facilităţi conferite de lege, existând suspiciunea că, până în prezent, prejudiciul estimat adus bugetului de stat este de peste 2.000.000 lei pe an, arată procurorii.

De asemenea, spun procurorii DNA, din cercetări a mai rezultat că, începând cu luna martie 2020, adică pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, persoane care ar fi obţinut în mod ilegal certificate de încadrare în grad de handicap ar fi depus la primăriile de domiciliu, din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Bistriţa Năsăud, documentaţia necesară şi pentru obţinere de facilităţi acordate pentru prevenirea şi combaterea infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Suspectului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală.

Lihor-Laza Laszlo Andras urmează să fie prezentat Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Actele de urmărire penală se fac şi faţă de alte persoane, complici ai suspectului Lihor-Laza Laszlo Andras, care au îndeplinit rolul de intermediari ai mitei între acesta şi persoanele ce urmăreau să obţină indemnizaţii de încadrare în grad de handicap.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcţiei de Operaţiuni Speciale, IPJ Timiş şi Direcţiei Generale Anticorupţie.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
FOTO. Mihaela Rădulescu, de nerecunoscut! Imaginile cu ea sunt uimitoare: a întinerit cu noul look!
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Ce mașini au avut invitații Simonei Halep și ai lui Toni Iuruc la petrecere de...
Protest cu lacrimi la Caracal, la doi ani de la dispariția Alexandrei Măceșanu. Ți se...
Rezultate Admitere Liceu 2021. Situaţia completă. La ce liceu au intrat elevii
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Țara în care parlamentarii primesc aproape 50.000 de euro ca să-şi cumpere maşini, iar profesorii...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Gina Pistol, înspăimântată din cauza amenințărilor primite. Este hărțuită constant: 'S-au întâmplat lucruri oribile'
Oana Zăvoranu, reacţie spectaculoasă după ce Marius Elisei a apărut gol puşcă pe Instagram. Oana...
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
Boala teribilă care afectează FEMEILE din România: Cauzele exacte nu se cunosc! Evită neapărat aceste...
BOMBĂ! Simona Halep i-a PĂCĂLIT pe toți! De ce s-a ținut petrecerea, de fapt
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...