Șeful Direcției Infrastructură din Primăria Capitalei, reținut de DNA, pentru lucrări date cu dedicație. El dirija pe ascuns două firme și a luat mită un Mercedes și un BMW X6

Șeful Direcției Infrastructură din Primăria Capitalei, reținut de DNA, pentru lucrări date cu dedicație. El dirija pe ascuns două firme și a luat mită un Mercedes și un BMW X6
Publicat: 05/06/2014, 17:00
Actualizat: 07/07/2016, 02:44

Directorul Direcției Infrastructură din Primăria Capitalei, Mădălin Dumitru, a fost reținut, joi, de procurorii anticorupție, în dosarul în care este suspectat că ar fi dat preferențial contracte unor firme, pentru diverse lucrări.

Mădălin Dumitru a fost scos din sediul Direcției Naționale Anticorupție cu cătușe la mâini și urcat într-o mașină a anchetatorilor.

Dumitru este acuzat de fals în declarații, acte de comerț incompatibile cu funcția, participație la delapidare, luare de mită, abuz în serviciu și trafic de influență, conform unui comunicat al DNA.

Procurorii DNA arată că Mădălin Dumitru nu și-a declarat averea în mod corespunzător, ăn perioada 2008-2013. El nu a menționat, în 2008, suma de 150.000 de euro obținută ca urmare a încheierii antecontractului de vânzare – cumpărare pentru un teren în suprafață de 217 mp, din București. În 2010, Dumitru nu a trecut venituri în sumă de 90.200 lei obținute din cesionarea părților sociale la SC MAGISTRAL SRL, al cărei reprezentant era. În 2013, el nu a declarat veniturile obținute din închirierea închirierea unui imobil situat în orașul Voluntari, Ilfov (1.850 euro pe lună, pentru anul 2012, în total 5.500 de euro, repsectiv pentru perioada ianuarie – iulie 2013, suma de 11.100 euro).

Dumitru nu a declarat nici 8 ceasuri (mărci precum Longines sau Mont Blanc) și a declarat în fals venituri în sumă de 500.000 lei și 150.000 euro obținute ca urmare a încheierii a trei antecontracte de vânzare – cumpărare, susțin procurorii.

Și la Primărie, și contracte la propriile firme

După numirea în funcția de director al Direcției Infrastructură, Mădălin Dumitru a continuat să administreze firmele SC PRECON SRL și SC MAGISTRAL SRL, atât în mod direct cât și prin intermediul altor persoane, fiind în continuare factorul de decizie în cadrul acestora, arată DNA.

„S-a stabilit, de asemenea că Dumitru Mădălin Ionică identifica posibilii clienți ai societăților, discuta cu aceștia, le solicita întâlniri cu persoane din conducerea celor două societăți, însoțea clienții la sediul societăților pe care le administra în fapt. Urmare a exercitării acestor activități incompatibile cu funcția exercitată inculpatul Dumitru Mădălin Ionică a obținut foloase materiale necuvenite care constau în: suma de 48.000 lei ridicată din casieria SC PRECON SRL de administrator la solicitarea sa și depusă de acesta într-un cont indicat; costurile suportate de SC PRECON SRL pentru angajarea unui șofer personal, respectiv retribuția acestuia; costurile suportate de SC PRECON SRL pentru asigurarea folosinței mai multor autoturisme (rate de leasing, asigurări, taxe, cheltuieli de întreținere) – autoturismul marca Chrysler Grand Voyager; autoturism marca Audi A5; autoturismul marca Audi Q7, costurile aferente abonamentelor telefonice pentru posturile utilizate de el și fiul său”, arată DNA.

Procurorii au mai stabilit de asemenea că au fost obținute foloase și pentru alte persoane, reprezentând salarii aferente perioadei 20.10.2010 – 16.05.2013 (30 luni x 7.130 lei – 213.900 lei) și costurile aferente asigurării folosinței mai multor autoturisme.

Mită – lucrări de reparație, electrocasnice, un BMW X6 și un Mercedes

Procurorii DNA mai arată că, în perioada 2009 – 2014, în calitate de director general în cadrul Direcției Generale Infrastructură și Servicii Publice (DGISP) din cadrul Primăriei Generale, de președinte al comisiilor de evaluare, de președinte al comisiei de recepție a lucrărilor, Mădălin Dumitru a pretins și primit de la o societate comercială foloase necuvenite de peste 9.200 lei, constând în efectuarea unor lucrări de reparații/renovare/instalații, materialele necesare și obiecte electrocasnice pentru a-și exercita influența în vederea atribuirii, derularea în bune condiții a contractelor și pentru a aproba decontarea unor lucrări neefectuate.

În aceeași calitate, Dumitru a recepționat unele lucrări neefectuate la obiectivul „Refacerea și consolidarea structurii de rezistență a Pasajului denivelat suprateran Băneasa”, decontând astfel 372.636 lei fără TVA pentru lucrări neefectuate, respectiv la articolul deviz „Parapet metalic direcțional zincat” au fost decontați în plus 701 metri parapet nepus în operă, mai arată DNA.

Prejudiciul de 372.636 lei fără TVA a fost recuperat integral, iar folosul firmei care a realizat lucrările constă în suma de bani încasată nelegal, constatarea finalizării lucrărilor și neaplicarea unor sancțiuni contractuale.

Tot în perioada 2009 – 2014, Dumitru a primit de la reprezentanții a două societăți comerciale două autoturisme unul marca Mercedes, celălalt marca BMW X6, precum și alte foloase necuvenite în cuantum de circa 50.000 de euro și 9.000 lei, în vederea obținerii pentru acestea de lucrări în subcontractare, avize/aprobări, a efectuării plăților la timp.

Mădălin Dumitru va fi prezentat Tribunalului București vineri, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În 28 mai, procurorii DNA au făcut 20 de percheziții în București și în județul Ilfov, la instituții publice, printre care și la Primăria Capitalei, la sediile unor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane.
Anchetatorii au ridicat atunci documente din biroul lui Mădălin Dumitru și de la locuința acesta, precum și din celelalte imobile percheziționate.

Surse judiciare declarau, pentru Mediafax, că Mădălin Dumitru, directorul Direcției Infrastructură din Primăria Capitalei, este suspectat că a dat preferențial contracte unor firme, pentru diverse lucrări. În același dosar este suspectată și soția acestuia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern