Șeful SRI: Documentele despre clanul Bercea Mondial au ajuns la președinți, diverși premieri și miniștri. Băsescu nu a fost informat despre relația lui Bercea cu fratele său

Șeful SRI: Documentele despre clanul Bercea Mondial au ajuns la președinți, diverși premieri și miniștri. Băsescu nu a fost informat despre relația lui Bercea cu fratele său
Publicat: 24/06/2014, 17:05
Actualizat: 06/07/2016, 19:13

Directorul SRI George Maior a explicat, după audierea în comisia parlamentară pentru controlul SRI, că Serviciul a realizat peste 400 de pagini de informări cu privire la activitățile infracționale ale clanului Bercea Mondial, care puteau afecta siguranța națională. Monitorizarea clanului interlop de către SRI a început încă din anul 2001, a precizat Maior.

„Evaluările preliminare realizate la nivelul SRI au relevat faptul că activitățile infracționale ale lui Anghel Sandu, respectiv ale grupării interlope pe care o coordonează, s- au aflat în atenția SRI încă din 2001. Date fiind consistența informațiilor obținute de SRI, notorietatea acțiunilor ilegale ale lui Sandu Anghel, dar și impactul acestor ilegalități, Serviciul a acționat consecvent pentru informarea, în funcție de competențe, a beneficiarilor legali centrali și locali, respectiv a organelor de cercetare și urmărire penală”, a declarat șeful SRI.

Maior a mai spus că aceste informații au ajuns la beneficiarii lor legali – președinți, premieri, miniștri și organe de urmărire penală. Astfel, de-a lungul timpului, la beneficiarii de la nivel central au ajuns 13 informări ale SRI despre activitățile clanului Bercea Mondial, Maior precizând că atât Ion Iliescu, cât și Traian Băsescu au fost destinatarii informărilor SRI, ca președinți ai României.

„În perioada 2001-2012, la nivelul SRI au fost opt acțiuni informativ-operative pe profil de apărare a Constituției, securitate economică și amenințări transfrontaliere. Acestea au fost finalizate prin informarea beneficiarilor legali. De la nivel central, președinți ai României, și domnul președinte Iliescu a fost informat pana la un anumit moment”, a spus șeful SRI.

Președintele Traian Băsescu a primit o singură informare SRI despre clanul Bercea Mondial, pe 29 octombrie 2009. „Această informare nu a conținut aspecte referitoare la relația lui Bercea cu fratele domniei sale. Președintele a avut dreptate când a spus că Serviciul nu a abordat această chestiune”, a declarat George Maior.

Șeful SRI a mai precizat că, începând cu 2009, aceste aspecte nu au mai putut fi comunicate beneficiarilor legali, pentru că ele ajunseseră deja la procurori și făceau obiectul unor acțiuni penale. Organele de urmărire penală au primit, de-a lungul timpului, 19 informări dela SRI, cu privire la activitățile infracționale ale clanului Bercea Mondial.

„Începând cu 2009 au început sesizări catre organele de urmărire penală, din acel moment lucrurile s au desfășurat în cadrul sistemului de aplicare a legii. Când s-a trecut la faza de sesizare a organelor de urmărire penală și de cooperare cu acestea, SRI nu mai poate transmite informații legate de aspecte ce țin de aceste dosare. Este un lucru elementar statului de drept”, a adăugat Maior, explicând de ce președintele Traian Băsescu nu a fost informat de SRI cu privire la relația Mircea Băsescu-Bercea Mondial.

„Informările au vizat acțiuni ale acestui clan privind perceperea de taxe de protecție în diverse județe, derularea prin societățile controlate direct sau prin interpuși a unor operațiuni ilegale cu metale neferoase sau activități de evaziune fiscală de mare amploare, coordonarea unei rețele implicate în trafic de persoane, inclusiv minori, în Italia, Franța, Spania și Serbia, de la care erau colectate fonduri obținute prin cerșetorie, furt, alte activități ilegale, creditarea ilegală a unor persoane fizice și juridice, cointeresarea unor funcționari ai finanțelor publice în scopul evitării controalelor și aplicării de sancțiuni asupra societăților comerciale deținute, accesarea și deturnarea de fonduri bugetare destinate minorității rrome prin intermediul unor structuri asociative ale etniei, coruperea unor magistrați în scopul obținerii de soluții favorabile în diverse dosare”, a mai declarat George Maior.

Toate datele pe care SRI, în frunte cu George Maior, le-au prezentat comisiei comune de control parlamentar, au fost introduse într-un raport care va fi înaintat Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

„Am avut o audiere extrem de precisă, profundă. Conducerea SRI ne-a prezentat toate informările din 2001 pe acest caz. Este un caz mai special. […] Raportul este elocvent, mai departe tot ceea ce ține de un dosar penal nu intră în atribuția mea ca politician. Informații suplimentare pot da doar procurorii”, a precizat, la finalul audierilor, președintele comisiei comune pentru controlul SRI, Georgian Pop.

Potrivit acestuia, în raportul final al comisiei se concluzionează faptul că”SRI a avut în atenție aspecte legate de securitatea națională legată de activitățile întreprinse de Anghel Sandu, zis Bercea Mondial, și persoane din anturajul său, încă din 2001″. Totodată, votul pe raport din cadrul comisiei a fost în unanimitate.

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
9 semne care pot trăda cancerul în stadii incipiente. Nu le ignora!
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Anamaria Prodan, victorie uriașă împotriva lui Gigi Becali! Ce sumă trebuie să plătească: `Atmosfera toxică...
Restricţii de Sărbători! Ministrul Sănătăţii spune clar ce ne aşteaptă de Crăciun şi Revelion
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un certificat de vaccinare fals al lui „Adolf Hitler” sfidează controalele europene
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
BOMBĂ! Se dau bani de la stat pentru acești români. Veștile vin direct de la...
Sondaj: Iohannis pierde încrederea românilor - 14%, Cîțu are doar 7%. PSD, cotat cu 40%
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER: Efectul advers de care se sperie toată România
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...