Senatorii au decis. Cum poți ajunge soldat profesionist în Armata Română

Senatorii au decis. Cum poți ajunge soldat profesionist în Armata Română
Publicat: 18/03/2019, 19:24
Actualizat: 25/03/2019, 19:57

Senatorii au votat propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști cu 71 voturi „pentru”, 29 „împotrivă” și două abțineri.

Ministerul Apărării a susținut inițiativa. De asemenea, Comisia pentru apărare a dat un raport vaforabil, cu amendamente admise.

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr.384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști, în scopul îmbunătățirii cadrului normativ actual care guvernează exercitarea profesiei de soldat și gradat profesionist, clarificând situații și aspecte ce vizează drepturi, obligații și reponsabilități ale soldaților și gradaților profesioniști”, prevede raportul Comisiei pentru apărare din Senat.

Proiectul legislativ modifică felul în care este condiționată dobândirea calității de soldat profesionist.

Art 3 (3) „Dobândirea calității de soldat profesionist este condiționată de acordul scris al celor în cauză privind renunțarea la gradele dobândite anterior, în calitate de militar în termen, militar angajat pe bază de contract, gradat, profesionist sau gradat voluntar, precum și la gradele dobândite după parcurgerea a cel puțin un an de studii în cadrul instituțiilor și unităților militare de învățământ, în cazul în care studiile respective nu au fost finalizate”, prevede amendamentul adus articolului 3 (3), admis în Comisia pentru apărare.

În legea în vigoare lege in vigoare, articolul 3 (3) arăta astfel: „Dobândirea calității de soldat voluntar este condiționată de acordul scris al celor în cauză privind renunțarea la gradele dobândite anterior și deșinute ca rezervist”.

Un alt amendament prevede adăugarea la condițiile de încetare a contractului unui soldat a împlinirii vârstei standard de pensionare. „Soldaților și gradaților voluntari le încetează contractul și sunt trecuți în rezervp sau scoși din evidențele militare la împlinirea vârstei standard de pensionare”.

Alte condiții pentru încetarea mandatului: la la împlinirea limitei de vârsta stabilită de minister, la expirarea termenului contractului, dacă nu se poate reînnoi. când sunt clasați „inapt pentru serviciul militar” de către comisie, când sunt clasați „apt limitat”, pentru motive sau nevoi ale Ministerului Apărării, prin demisie, când sunt condamnați prin hotărâre judecătorească, etc.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a propus amendarea legii astfel încât prevederile acesteia să fie atribuite tuturor instituțiilor din domeniul apărării, nu doar Ministerului Apărării.

Amendamentul senatorului PSD a fost adoptat, astfel că Opoziția a anunțat că a votat împotriva proiectului legislativ: „Am un amendament de natură tehnică, cei care au fost la comisia de apărare știu acest lucru. În a doua formă a legii Legea privește doar ministerul Apărării Naționale. Vă propun un amendamwent de natură tehnică, o corectură în sensul în care dispozițiile legii să se apliceși tuturor instituțiilor din sistemul public de apărare, în tot cuprinsul legii. E normal să se aplice și celorlalte structuri. Se înlocuieștesintagma Ministerul Apărării Naționale cu formula instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională , în tot cuprinsul legii se înlocuiește sintagma”, a declarat Șerban Nicolae.

„USR a votat impotriva pentru ca brusc in fata plemului aceasta lege s-a schimbat intru totul, nu se mai apșlica unei categorii, ci mai multr instituții. Pe de altă parte nu știm impactul bugetar și care vor fi cheltuielile generate de aceste modificări, dacă au fost prevăzute în buget. Este indamisibil să se intample așa ceva în Parlament. Schimbăm fundamental această lege”, a declarat senatorul USR George Dircă, în plen.

Și PNL a anunțat că a votat împotrivă.

„Inițiatorii, constatând că au avut o scăpare electorală, au venit aicvi cu un amendament tehnic care nu știu cât este de tehnic. Vrea să vă spun stimați colegi că am votat împotrivă pentru că acest amendament tehnic vă contrazice chiar oe dumneavoastră, pentru că dacă se aplică și Serviciului de Informații Externe și SRI, în această situație dumneavoastră care ați tăiat bugetele celor două intituții importante nu veți aplica această lege. Asta înseamnă că amendamentul tehnic ar trebui amendat în continuare astfel încât legea să fie aplicabilă și să poată fi în beneficiul tutror personalului din apărare”, a susținut în plen senatorul PNL Marcel Vela.

Senatul a adopat proiectul, în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Câte zile e valabilă amiabila?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cum a cerut-o Aurelian Temișan pe Monica Davidescu în căsătorie: "Unul dintre ei mi-a dat...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Serviciile secrete din Occident au dejucat cel puțin 10 atacuri teroriste în Europa în 2023