Senatorul Cezar Măgureanu a venit la DIICOT pentru a fi audiat în dosarul de evaziune fiscală

Senatorul Cezar Măgureanu a venit la DIICOT pentru a fi audiat în dosarul de evaziune fiscală
Publicat: 26/07/2012, 13:48
Actualizat: 04/07/2013, 00:48

Cezar Măgureanu a ajuns la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în jurul orei 13.00, el spunând doar că nu a sprijinit pe nimeni și că nu știe nimic despre acest caz.

Procurorii DIICOT îl acuză pe senatorul Cezar Măgureanu că a contribuit la activitatea infracțională, fiind învinuit de aderare sau sprijinire a grupului infracțional acuzat de evaziune fiscală. Concret, senatorul i-ar fi sprijinit pe ginerele și fiica sa, Sorin Adrian și Raluca Livia Ioana Găzdac.

Cezar Măgureanu este cercetat într-o cauză separată, dată fiind calitatea acestuia de senator, au precizat procurorii DIICOT.

Senatorul Cezar Măgureanu spunea, marți, că nu are niciun amestec în acest caz, că este rușinos ceea ce se întâmplă și că va face dovada nevinovăției.

„Este rușinos ceea ce se întâmplă. Am o familie sănătoasă, serioasă, nu am făcut nimic care să contravină legilor, nici acum și nici înainte de 1989”, preciza Măgureanu.

Senatorul mai spunea că ginerele său are 32 sau 33 de ani și poate răspunde singur, precizând că nu s-a implicat niciodată în afacerile acestuia.

„Nu m-am implicat în afacerile lui. El a făcut afaceri legale, dar poate nu a avut posibilitatea să mai plătească unele lucruri, că sunt vremuri tulburi. Eu nu știu lucrurile acestea, nu am informații”, a mai spus Măgureanu.

Cezar Măgureanu a fost ales în Colegiul uninominal 1 din Circumscripția electorală 19 Giurgiu, candidând din partea PDL. Senatorul a activat în grupul UNPR și apoi ca independent, iar la începutul lunii mai a anunțat că intră în grupul parlamentar al PSD.

Senatorul de Giurgiu Cezar Măgureanu, fiica și ginerele său sunt implicați într-o rețea de evazioniști, alături de Octavian Grecu, zis „Butoane”, de șefi din ANAF, de comisari ai Gărzii Financiare Centrale și din Giurgiu și ai Direcției Finanțelor Publice Giurgiu, în acest caz DIICOT făcând, marți dimineață, 256 de percheziții în București și județele Giurgiu, Argeș, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiș, Bihor, Constanța și Vâlcea.

Activitatea grupului infracțional a vizat tranzacțiile comerciale intracomunitare cu zahăr și a gravitat în jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA București – reprezentată de Tudor Constantin, Ductil Rom SA București – reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov – reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu – reprezentată de Sorin Adrian Găzdac și Livia Ioana Găzdac, a precizat DIICOT

Procurorii DIICOT spun că activitatea infracțională a acestora, toți învinuiți în dosar, a fost sprijinită în diferite forme de Nicușor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziții în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiță Penciu, toți comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infracțională realizată în județul Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis „Butoane”, învinuit în dosar, au precizat procurorii.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – 2012, gruparea infracțională a produs un prejudiciu bugetului de stat de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

Procurorii au reținut, miercuri, 39 de persoane în dosarul de evaziune fiscală, și au cerut instanței arestarea lor preventivă pentru 29 de zile. Ordonanțele de reținere au fost emise în urma audierilor începute marți, când la sediul DIICOT au fost aduse peste 120 de persoane.

Doi judecători ai Tribunalului București au dezbătut, miercuri noapte, în două complete diferite, propunerea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a 39 de persoane implicate în dosarul de evaziune fiscală, în care prejudiciu produs de membrii grupării în perioada 2010-2012 a fost estimat la peste 40 de milioane de euro anual.

Instanța a decis ca un lot de 20 de persoane să fie judecat de un magistrat, iar un alt lot de 19 persoane de către un alt judecător.

Din cele cu 20 de persoane din primul lot fac parte Octavian Grecu, zis „Butoane”, ginerele senatorului Cezar Măgureanu, Adrian Sorin Găzdac, omul de afaceri de origine libaneză Nicole Saikaly, cunoscut în presa mondenă drept fostul iubit al Ginei Pistol, Daniel Nițu, director la firma acestuia, Cristian Valeriu Sava, Mădălina Elena Năipeanu, Nadia Păcală, Andrei Valentin Găzdac, Ștefan Aurel Drugă, Florin Bogdan Silinescu, Valeriu Muja, Doru Moale, Lili Florin Deliu, Marian Bordei, Bogdan Moise, Stelian Ficleanu, Marius Petrache, Svetlana Anton, Florin Mihai Dumitriu și Valentin Rus.

Instanța a dispus, miercuri noapte, în cazul tututor celor 20 de învinuiți din acest dosar arestarea preventivă pentru 29 de zile. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Din al doilea dosar, în care procurorii au propus arestarea a 19 persoane, fac parte Nicușor Drăgan, director general adjunct al ANAF, Dan Stroe, director de achiziții în cadrul ANAF, Tudor Constantin, Vasile Petre, Mirela Doina Petrescu, Florin Ivănuș, Viorel Cazan, Ionel Petcu, Neculai Martaș, Stelian Vintilă, Marian Eduard Gusti, Mircea Rădină, Ionuț Robert Chiripuș, Gabi Mircea Fertu, Marius Sorin Cune, Luca Galavotti, Alin Mihai Teodorescu, Emil Marius Cilibeanu și Sorin Stuparu.

Instanța urmează să ia joi o decizie în cazul acestora.

Potrivit unor surse judiciare, fiica senatorului Cezar Măgureanu, Raluca Ioana Găzdac, învinuită în dosar, este gravidă în luna a patra și a fost lăsată să plece marți seară.

Agenția MEDIAFAX relata, în octombrie 2011, că Octavian Grecu, cunoscut sub numele de „Butoane”, apare ca girant într-un contract de împrumut între firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Măgureanu și o instituție bancară, în același contract fiind girant și fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le deține în proprietate.

Numele lui Octavian Grecu, cunoscut sub numele de „Butoane” a revenit în atenția presei în contextul agresiunii căreia i-a căzut victimă baschetbalistul american Chauncey Hardy, într-un bar din Giurgiu, agresiune soldată cu moartea sportivului.

Ulterior, presa a difuzat înregistrări din 2009 în care senatorul Cezar Măgureanu, la acea vreme membru PDL, apărea la o petrecere cu maneliști care îl avea ca protagonist pe Grecu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”