Senatorul PSD Victor Mocanu, trimis în judecată pentru maternitatea-fantomă de la Buzău

Senatorul PSD Victor Mocanu, trimis în judecată pentru maternitatea-fantomă de la Buzău
Publicat: 20/12/2013, 14:45
Actualizat: 06/07/2016, 03:36

Senatorul PSD Victor Mocanu, fost președinte al Consiliului Județean Buzău, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, el fiind acuzat de 17 fapte de abuz în serviciu contra intereslor publice. Alături de el au mai fost trimiși în judecată patronul firmei Medical Finance Projects din București, Daniel Mihai Bădic, fostul director executiv al Direcției pentru Administrarea Patrimoniului și Investiții din CJ Buzău, precum și Eugenia Husea, reprezentanta firmei din București.

Mocanu este acuzat că în 2012 a încheiat în numele CJ Buzău 8 contracte cu firma Medical Finance Projects, pentru furnizarea de echipamente medicale pentru noua Maternitate a Spitalului Județean Buzău, care a fost inaugurată cu mare fast în plină campanie electorală, pe 1 iunie 2012. Maternitatea nu funcționa însă nici la jumătate de an de la inaugurare, pentru că aparatele fie nu fuseseră livrate, fie erau inoperabile, pentru că maternitatea nu le putea întreține sau folosi. De asemenea, prețurile aparatelor fuseseră mult umflate.

Gândul a scris despre „maternitatea-fantomă” de la Buzău, care a costat 15 milioane de euro, și despre înțelegerea lui Victor Mocanu cu patronul firmei bucureștene, în octombrie 2012.

Procurorii DNA arată acum că, în perioada 6 aprilie-14 mai 2012, Victor Mocanu s-a înțeles cu Daniel Mihai Bădic, patronul firmei bucureștene și a semnat cele 8 contracte de furnizare de echipamente medicale, dintre care 7 de achiziție directă și unul de închiriere, „prin încălcarea atribuțiilor de serviciu avute în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău”.

Mocanu „a aprobat efectuarea plăților în condițiile în care echipamentele medicale obiect al contractelor de achiziție directă, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate, iar contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic”, arată procurorii DNA.

Directorul de achiziții Constantin Lungu a întocmit acte false, pentru a sprijini aceste achiziții, iar Eugenia Husea, reprezentanta firmei Medical Finance Projects, a luat parte la simularea unor proceduri pretinse de achiziții publice, obținând oferte de prețuri supraevaluate pe care le-a înaintat CJ Buzău.

CJ Buzău a plătit către firma bucureșteană 503.563 de euro, fără TVA, în baza acestor contracte păguboase și supraevaluate. La acest prejudiciu se mai adaugă încă aproximativ 125.000 de euro, care reprezintă valoarea plăților efectuate în baza contractelor de cumpărare directă, fără ca bunurile să fie livrate.

Pentru a acoperi prejudiciul, procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri imobile ale inculpaților.

Dosarul a fost trimis pentru judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Victor Mocanu, senator PSD și fost președinte al CJ Buzău. Foto: Ciprian Sterian // Mediafax

Ancheta Gândul: reflectorul de 800 de milioane de lei vechi și masa de ginecologie marca Mocanu

În octombrie 2012, gândul a arătat că achizițiile făcute de CJ Buzău pentru noua Maternitate și semnate de actualul senator PSD Victor Mocanu erau supraevaluate și contractele împărțite în așa fel încât să fenteze procedura de licitație publică, înscriindu-se sub plafonul financiar și justificând astfel achizițiile directe. Astfel, în acte, o masă de ginecologie costa la fel cu un reflector sau cu un lavoar: fix 80.000 de lei.

Mai mult, Mocanu a lăsat moștenire un contract de închiriere de 50.000 de euro pe lună, pentru echipamente medicale care stăteau nefolosite.

Atunci, Victor Mocanu a explicat pentru gândul că achizițiile au fost justificate, dar că noua conducere liberală a CJ Buzău nu mai dorește să continue investiția la Maternitate. El a justificat prețurile de aproximativ 130.000 de euro pentru o masă de ginecologie sau pentru un reflector prin faptul că sunt foarte moderne și „în România nu știu dacă sunt trei-patru mese din astea de operație de ginecologie”.

Contactat de gândul, patronul firmei Medical Finance Projects, Dan Mihai Bădic, a negat că a avut o înțelegere cu Victor Mocanu, însă a recunoscut că ar fi fost nevoie de o licitație publică pentru astfel de achiziții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Semnul dumnezeiesc care a apărut în casa nepotului lui Tzancă Uraganu, înainte de a se...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Simona Halep, în lacrimi. Veste CRUNTĂ despre campioana României
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro