SEZONUL AMBROZIEI. Masca de protecție, aliat sau dușman pentru cei alergici?

Redactor:
Gândul
SEZONUL AMBROZIEI. Masca de protecție, aliat sau dușman pentru cei alergici?
Masca de protecție este aliat sau dușman pentru cei alergici la ambrozie?

Suntem în plină pandemie de coronavirus, stare care ne efectează pe toți, în contextul amenințării infectării, dar se apropie și sezonul ambroziei, un adevărat calvar pentru cei alergici la ea. Sute de mii de români sunt alergici la această plantă.

Medicii spun că masca de protecţie împotriva COVID-19 are un efect benefic pentru cei sensibili.

„În principiu masca fiind un filtru, poate să ajute pentru că filtrează dar nu trebuie considerat un mijloc infailibil, pentru că măştile obişnuite nu sunt etanşe”, a declarat medical oftalmolog Marian Stamate, pentru Mediafax.

Specialistul îţi spune că cele mai bune sunt măştile FFP2 şi FFP3, dar şi măştile de protecţie normale pot fi o barieră binevenită.

“Pentru a asigura o oarecare protecţie, măştile trebuie purtate correct, adică şi pe nas şi pe gură”, a mai spus medical Marian Stamate.

În această perioadă, autoritățile din anumite zone au început deja recolectarea acestei plante, care e considerată periculoasă pentru sănătate.

Amenzi uriașe pentru proprietarii de terenuri pe care crește ambrozia, buruiana considerată „o specie periculoasă pentru sănătate”

Camera Deputaților a adoptat, în urmă cu doi ani, un proiect de lege care vizează combaterea ambroziei, potrivit căruia cei care nu iau măsurile necesare pentru a evita instalarea și răspândirea acestei plante vor fi amendați cu sume de până la 20.000 de lei.

„Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventiv invazive și eliminarea prezenței acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane”, potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților.

În scopul distrugerii ambroziei și prevenirea răspândirii acesteia, proprietarii terenurilor pe care crește ambrozia vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv, cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice, „măsurile urmând să fie menținute până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii”.

Primarul Capitalei a solicitat Guvernului să tripleze amenzile pentru cei care nu elimină ambrozia

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a solicitat anul trecut Guvernului României schimbarea legislației în ceea ce privește amenzile ce se aplică celor ce nu elimină ambrozia de pe terenurile în proprietate, astfel încât sancțiunile să fie triplate.

„Trebuie să recunoștem că legea privind eliminarea ambroziei nu a determinat o acțiune foarte concretă și în continuare sunt foarte multe cazuri de persoane care ajung la spital din cauza alergiilor agresive și foarte grave provocate de această buruiană care crește spontan, denumită ambrozia. Concluzia este că trebuie să aducem îmbunătățiri acestui cadru legislativ și împreună să dovedim că această activitate este mai eficientă, avem, așadar, doar declarați 500.000 de români alergici la ambrozie, dar numărul poate fi mult mai mare pentru că multe persoane poate se tratează acasă sau nu și-au descoperit această alergie”, a declarat Gabriela Firea, miercuri, în cadrul unui comnadament organizat la Primăria Capitalei pentru eradicarea ambroziei.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Știrea tristă a serii! Din păcate este vorba despre Ileana Stana-Ionescu: 'Nu mai poate respira'
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Marturii șocante din spitalul groazei de la Reșița. O pacientă dezvăluie cum sunt 'tratați' bolnavii
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
REZULTATE SONDAJ Mediafax și Ziarul Financiar. Cine câștigă alegerile parlamentare din 6 decembrie
Știrea tristă a serii! Din păcate este vorba despre Ileana Stana-Ionescu: 'Nu mai poate respira'
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Deschiderea mormântului PREOTULUI evreu CAIFA a scos la iveală ceva INCREDIBIL care provoacă o controversă...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Alegeri parlamentare 2020 în diaspora – tot ce trebuie să știi despre votul în străinătate
Alexandru Rafila face anunțul zilei. Vom avea multe decese CORONAVIRUS, în decembrie
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Giani Kiriță s-a reprofilat! A filmat un videoclip alături de Elena Ionescu: „Am emoții”
Inchide