Și-a recuperat milionul de euro! ÎCCJ restituie cauțiunea impusă de DNA lui Vlădescu. Fostul ministru avea depuse și lingouri de aur

Și-a recuperat milionul de euro! ÎCCJ restituie cauțiunea impusă de DNA lui Vlădescu. Fostul ministru avea depuse și lingouri de aur
Publicat: 16/01/2020, 15:38

„Admite cererile de restituire a cauțiunilor depuse de inculpații Boureanu Cristian Alexandru, Mititelu Mihaela și Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe în vederea luării măsurii preventive a controlului judiciar. Ridică indisponibilizarea instituită cu titlu de cauțiune asupra sumelor de bani, precum și a bunurilor mobile și imobile constituite ca garanții reale. Dispune restituirea cauțiunilor constituite de inculpați prin consemnarea de sume de bani la CEC Bank SA și prin constituire de garanții reale mobiliare și imobiliare în conformitate cu ordonanțele procurorului privind luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauțiune date în dosarul nr. 89/P/2017 la data de 03.05.2018″, se arată în minuta Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Decizia vine după ce Boureanu și Vlădescu au contestat măsura. Soluția este definitivă.

DNA a stabilit, pentru Sebastian Vlădescu, o cauțiune în valoare de 1 milion de euro. În 2018, fostul ministru Vlădescu a pus la dispoziția procurorilor înscrisuri din care rezultă:

– consemnarea la o unitate bancară, la dispoziția DNA, a sumelor de 1.000.000 de lei și 100.000 de euro;

– constituirea unei garanții reale mobiliare asupra unor lingouri de aur în cantitate totală de 3 kg (evaluate la 109.740,26 euro);

– constituirea unor garanții reale imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la 488.640 euro;

– constituirea unor garanții reale mobiliare asupra unor sume de bani aflate în mai multe conturi bancare până la concurența valorii cauțiunii stabilite de procurori.

Mihaela Mititelu avea de plătit 1.000.000 euro, iar Cristian Boureanu, fost deputat, cercetat pentru trafic de influență – a avut 200.000 euro.

Procurorii DNA au decis trimiterea în judecată, în 15 noiembrie 2019, a dosarului în care fostul ministru al Finanțelor este acuzat de luare de mită și trafic de influență. În acest caz, între inculpați sunt și un angajat al Ministerului, un secretar de stat și politicianul Cristian Boureanu.

Fostul ministru al Finanțelor, Sebastian-Teodor Gheorghe Vlădescu, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită și a unei infracțiuni de trafic de influență.

Ceilalți inculpați din dosar sunt: Mircea-Ionuț Costea, fost angajat în cadrul Ministerului Finanțelor, deținând o funcție de conducere într-o bancă de stat la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și complicitate la luare de mită; de un administrator al unor societăți comerciale, persoană apropiată de conducerea CNCFR pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și complicitate la luare de mită, de Constantin Dascălu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor în perioada săvârșirii faptelor, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită și de Cristian-Alexandru Boureanu, parlamentar și vicepreședinte al unui partid politic aflat la guvernare în perioada săvârșirii faptelor, pentru săvârșirea unei infracțiuni de trafic de influență.

„Cauza are ca obiect infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2005-2017, respectiv plăți în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro făcute de către o companie străină, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate”, arată DNA.

Sură FOTO: Shutterstock