Sile Cămătaru, după eliberare: Ușor-ușor, voi da drumul la niște afaceri în domeniul construcțiilor

Sile Cămătaru, după eliberare: Ușor-ușor, voi da drumul la niște afaceri în domeniul construcțiilor
Publicat: 12/11/2013, 17:15
Actualizat: 10/12/2013, 16:38

Vasile Balint, cunoscut ca Sile Cămătaru, a declarat marți, după eliberarea din Penitenciarul Rahova, că își va vedea de treaba lui și va începe „niște afaceri” în domeniul construcțiilor, precizând că el se satură „și cu puțin, și cu mult”.

„Ușor-ușor, voi da drumul și eu la niște afaceri și-mi voi vedea de treaba mea. Eu mă satur și cu puțin, și cu mult. Afacerile le voi face în domeniul construcțiilor, chiar dacă asociații mei m-au dat deoparte în aceste nouă luni. Până la urmă, nici copiii sau familia nu mai cred dacă sunt sau nu vinovat, când ți se aruncă în spate asemenea acuzații”, s spus Sile Cămătaru.

Sile Cămătaru a adăugat, pe de altă parte, că el și fratele său, Nuțu Cămătaru, nu au avut posibilitatea de a participa la activități în penitenciar, fiind monitorizați în permanență de oamenii legii.

„În pușcărie am dus-o foarte rău. Am făcut pușcărie în pușcărie. Suntem singurii care am fost păziți 24 din 24 de mascați, fără ca eu sau fratele meu să avem fapte cu violență. (…) În închisoare nu am participat la nicio activitate, pentru că penitenciarul nu ne-a dat voie să participăm. Pentru asta, am înaintat și acte la CEDO vizavi de penitenciar. Le-am făcut plângere pentru tortură psihică”, a mai spus el.

Sile Cămătaru a mai spus că va încerca să își viziteze fratele în penitenciar, chiar dacă, în momentul de față, instanța i-a interzis acest lucru.

„Instanța mi-a dat o hârtie să nu iau legătura cu cei din dosar. La instanță voi face o cerere ca să pot merge la fratele meu și voi merge și voi sta de vorbă cu el”, a conchis el.

Sile Cămătaru – judecat într-un dosar, alături de alte 53 de persoane, pentru șantaj, cămătărie și infracțiuni cu violență – a fost eliberat de la Penitenciarul Rahova în urma unei decizii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

„Decizia a fost pusă în aplicare în noaptea de luni spre marți, el nu se mai află în custodia Penitenciarului Rahova”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Monica Pană.

Decizia de eliberare din penitenciar a lui Sile Cămătaru – aflat în arest din 23 februarie – a fost luată luni de judecătorii instanței supreme.

De asemenea, instanța supremă a decis eliberarea din arest a lui Marian Sîrbu, judecat în același dosar.

Sile Cămătaru și Marian Sârbu au interdicție de a părăsi Bucureștiul.

Sile Cămătaru, alături de fratele său, Ion Balint, cunoscut ca Nuțu Cămătaru, au fost trimiși în judecată în 25 iulie, împreună cu alți 52 de membri ai clanurilor „Cămătarii” și „Sportivii”, fiind acuzați de șantaj, cămătărie, tentativă de omor calificat și omor deosebit de grav.

Grupările infracționale organizate Cămătarii și Sportivii erau specializate în săvârșirea de infracțiuni de violență – șantaj, cămătărie, tentativă de omor calificat și omor deosebit de grav, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și uz de armă letală fără drept, potrivit DIICOT.

Din probele administrate în dosarul penal instrumentat de procurorii DIICOT rezultă că activitatea membrilor grupărilor s-a desfășurat pe două paliere infracționale.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2008 – 2012, în spațiul public, membrii celor două grupări rivale au provocat conflicte stradale în care s-au folosit inclusiv arme de foc, în scopul asigurării supremației la nivel infracțional în Capitală, situații ce au avut drept consecință directa punerea în primejdie a vieții și integrității corporale a mai multor persoane.

Procurorii DIICOT au documentat și un alt aspect al activității infracționale a inculpaților, aceștia fiind suspectați că au săvârșit infracțiuni de violență, generatoare de beneficii financiare substanțiale, în principal în material acordării și recuperării unor împrumuturi de bani cu camătă, se mai arată în documentul citat.

Dosarul se judecă la Curtea de Apel București.

Magistrații de la Tribunalul București arătau în martie, în motivarea deciziei de arestare preventivă a lui Sile Cămătaru, că acesta amenința direct invocând renumele său de șef al unei grupări mafiote și că „tiparul infracțional” al acestuia poate fi continuat cu ușurință în ipoteza unei eventuale lăsări în libertate.

„În condițiile în care această activitate infracțională era desfășurată de inculpat direct din penitenciar, și în condițiile în care se afla în stare de recidivă mare post-condamnatorie, sunt împrejurări ce imprimă un grad de periculozitate extrem de ridicat acestui inculpat. Aceste date referitoare la persoana inculpatului, coroborate cu natura și gravitatea faptei și contextul în care a fost comisă – din penitenciar unde se presupune că inculpatul trebuia să își însușească alte principii de viață și sociale, ca urmare a programelor reeducative, și să facă eforturi pentru o reinserție în societate, conduc la concluzia rezonabilă că un astfel de tipar infracțional poate fi continuat cu ușurință în ipoteza unei eventuale lăsări în libertate, iar persiana inculpatului constituie un pericol social și concret pentru ordinea publică”, se arată în motivare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Pericolul din micii de 1 Mai! ANPC trage un semnal de alamă: „Aveți grijă la...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică