Sindicatul din TVR, despre concedieri: Angajații nu sunt vinovați de catastrofa în care se află TVR

Sindicatul din TVR, despre concedieri: Angajații nu sunt vinovați de catastrofa în care se află TVR
Dragoș Bocanaciu, președintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaților din TVR (SPUSTV), a declarat pentru MEDIAFAX că angajații nu sunt vinovați pentru "catastrofa financiară" în care se află TVR, precizând că ar trebui ca administrația să se gândească la oamenii care vor suferi.
Publicat: 28/08/2012, 19:20
Actualizat: 28/09/2018, 00:10

Dragoș Bocanaciu, președintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaților din TVR (SPUSTV), a declarat pentru MEDIAFAX că angajații nu sunt vinovați pentru „catastrofa financiară” în care se află TVR, precizând că ar trebui ca administrația să se gândească la oamenii care vor suferi.

„În momentul de față, se pare că toată lumea se bucură de acest Plan de restructurare, însă când discuți despre darea afară a 980 de oameni nu cred că ai vreun motiv de satisfacție. Și ne întrebăm dacă nu puteau fi mai mici aceste costuri sociale”, a declarat Dragoș Bocanaciu, președintele SPUSTV, sindicatul reprezentativ din Televiziunea Română.

El a precizat că SPUSTV a prezentat „un contraplan prin care costurile sociale puteau fi diminuate”.

„Conducerea TVR trebuia să se gândească și la oamenii care vor suferi, dar care nu au nicio vină pentru situația în care se află acum TVR. De ce să plătească doar angajații TVR pentru incompetența și pentru bunul plac al unora care au avut în vedere doar propriile interese? Noi înțelegem că este o situație complicată, din care trebuie să ieșim, dar trebuie să plătim numai noi, numai 980 de angajați? De ce nu plătesc și cei șapte membri din actualul CA, care au făcut parte și din fostul CA, când la conducerea TVR se afla Alexandru Lăzescu. Dacă în perioada Lăzescu nu se făcea nicio angajare, poate acum ar fi trebuit să fie concediați doar 600 de angajați, cu 980 (…) În CA încă predomină o majoritate care a păstorit dezastrul din TVR. Eu nu acuz actuala administrație, dar sunt șapte oameni din actualul CA care au fost și în fostul CA”, a mai spus Dragoș Bocanaciu, referindu-se la Anne Jugănaru, Claudiu Brînzan, Cristian Nițulescu, Lucia Hossu Longin, Nicoleta Nicolicea și Raico Cornea.

Dragoș Bocanaciu a mai spus că SPUSTV se va preocupa să îi găsească și să îi „pedepsească”, cu mijloacele legale pe care le are la îndemână, pe „toți cei care au băgat în această catastrofă financiară Televiziunea Română”.

„Vom încerca în continuare să-i convingem că planul nostru alternativ, cu mai puține costuri sociale, este de preferat. Dacă nu vom reuși, vom încerca să aplicăm și alte metode mai vizibile de protest și, în ultima instanță, dacă vreun om din cei care pleacă este mai bine pregătit decât cei care rămân, vom face mare scandal. Dacă aceste concedieri nu vor fi făcute corect, nu vom ceda, ne vom bate pentru fiecare om de valoare care va trebui să plece”, a mai spus Bocanaciu.

El a precizat că, până în momentul de față, sindicatul nu a fost informat de data până la care vor fi publicate listele cu oamenii care vor fi concediați. „Ni s-a spus că după ce se vor stabili noile grile se va proceda și la stabilirea listelor cu oameni care trebuie să plece. După ce vor fi publicate aceste liste ne vom uita ca cei care sunt pe liste să nu fie oameni de valoare din TVR și vom analiza dacă vom putea să menținem producția de televiziune conform Legii 41 (legea de organizare și funcționare a TVR, n.r.) și la standardele pe care ni le cere această lege, pentru că există riscul ca această restructurare să fie făcută după ureche”, a mai spus Dragoș Bocanaciu.

Consiliul de Administrație al TVR a adoptat, marți, Programul de redresare economică a televiziunii publice, care prevede și modificarea organigramei Televiziunii Române și reducerea personalului la 2.340, fapt care implică concedierea a aproape 980 de angajați, a declarat pentru MEDIAFAX Claudiu Săftoiu, președintele-director general al Societății Române de Televiziune (SRTv).

Programul de redresare economică a întrunit, alături de cele 10 voturi de susținere, două voturi împotrivă (Valentin Nicolau și Sorin Burtea) și o abținere (Romina Gabriela Surugiu).

Hotărârea de marți a Consiliului de Administrație, nota de fundamentare a acesteia, precum și Programul în forma adoptată, urmează să fie trimise marți, spre informare, celor două camere ale Parlamentului României, respectiv către Ministerul Finanțelor Publice, în vederea înscrierii documentului pe ordinea de zi a sedinței de Guvern de sâmbătă, 1 septembrie, condiție esențială pentru eșalonarea pe șapte ani a plății datoriilor fiscale ale SRTv.

TVR are în momentul de față o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenției MEDIAFAX în 10 august și publicat în data de 11 august.

Conducerea Societății Române de Televiziune a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administrație al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal și plata datoriilor fiscale în șase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanțe a Guvernului.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care prevede că TVR Info și TVR Cultural trebuie să își înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) și de TVR 3.

TVR Info și-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59. Pe de altă parte, conducerea TVR nu a anunțat momentul în care TVR Cultural își va suspenda emisia.

De asemenea, reprezentanții administrației TVR au informat, în 23 august, membrii Adunării Generale a Sindicatului pentru Unitatea Salariaților din Televiziunea Română (SPUSTV) că, în urma procesului de restructurare, vor recurge la concedieri colective, iar prevederile actualului Contract Colectiv de Muncă vor fi respectate. În prezent, Televiziunea Română are circa 3.400 de angajați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
ÎȚI IA BANII pe loc. Românii au fost deja notificați de stat. E OBLIGATORIU să...
Filmul de pe Netflix pe care nu trebuie să-l ratezi. Un divorț cu năbădăi
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Cine a fost „Cenuşăreasa sovietică”, prima femeie care a văzut Pământul din spaţiu în urmă...
×