Roxana Din
17.07.2019
Știri

Sistemul cardurilor, blocat. Purtător de cuvânt CNAS, declarație neinspirată: Oamenii mor și cu un sistem și fără un sistem / Ce spune Sorina Pintea

Sistemul cardurilor, blocat. Purtător de cuvânt CNAS, declarație neinspirată: Oamenii mor și cu un sistem și fără un sistem / Ce spune Sorina Pintea
Sistemul cardului de sănătate, care nu funcționează de peste două săptămâni, ar putea fi repornit joi, după ce se vor face noi teste, a anunțat purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Daniel Osmanovici.

„Mâine (joi -n.r.), 18 iulie, va fi o primă tentativă de restartare a programului (…) Dacă pe 18, toate lucrurile funcționează bine, toate testele de pe parcursul acestei zile și de pe parcursul zilei de mâine, în prima parte a zilei, funcționează corect, atunci lucrurile astea se duc acolo. Blocajele de care vorbeați dumneavoastră și care da, sunt resimțite la nivelul fiecărui cabinet de medic de familie, la nivelul farmaciilor, la nivelul spitalelor, la nivelul tuturor categoriilor de furnizori, sunt prin prisma cantității uriașe de date”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, la RFI.

Purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a precizat că, într-un an, este vorba despre 76 de milioane de input-uri în sistem.

Întrebat despre oamenii care vor muri în timpul acestui blocaj, purtătorul de cuvânt al CNAS a replicat: „Cred că puteți fi de acord cu mine că nu există pe lumea asta niciun sistem perfect. Mă refer în lume la orice sistem (…) Nu aș vrea să mă duc în această zonă apocaliptică, pentru că oamenii mor și cu un sistem, și fără un sistem, nu vreau să sun cinic, dar nu e o chestiune pe care să o pun că acum, dacă a picat sistemul, se întâmplă cele mai mari nenorociri de pe planeta Pământ fix în România”, a completat Daniel Osmanovici.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat, pe 10 iulie, că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă în regim off-line.

Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că sistemul nu e funcțional de pe 1 iulie.

Sorina Pintea: Președintele CNAS mi-a spus că săptămâna viitoare lucrurile vor intra în normal

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, miercuri seară, referitor la blocajul de peste două săptămâni al sistemului informatic al cardurilor de sănătate, că președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) i-a transmis că săptămâna viitoare lucrurile vor intra în normal.

„Am avut o discuție cu președintele Casei care mi-a spus că de săptămâna viitoare lucrurile vor intra în normal. Pe mine nu mă mulțumesc aceste explicații pentru că de 17 zile sistemul este blocat, validarea consultațiilor are loc în offline. Asta nu înseamnă că vor fi consultații nevalidate, dar mă refer la disconfortul pe care aceste discontinuități, disfuncționalități ale sistemului provoacă disconfor medicului și pacientului”, a declarat Sorina Pintea, la TVR 1.

Tags:
Inchide