Situația de la spitalul „Obregia”, descrisă de un medic: „intră toxicomani însoțiți de familie, oricare poate fi traficant”

Situația de la spitalul Obregia, descrisă de un medic: intră toxicomani însoțiți de familie, oricare poate fi traficant
Publicat: 19/10/2012, 21:45
Actualizat: 01/02/2019, 06:28

Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Alexandru Obregia”, dr. Rodica Năstase, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că unitatea are secții pentru tratarea toxicomanilor, aceștia intră însoțiți de familie, astfel că oricare dintre ei poate fi traficant și poate înșela vigilența oamenilor de pază.

Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, în incinta unității sanitare există două secții de toxicomani și un centru de dispensarizare ambulatorie care se ocupă cu tratamentul de substituție cu metadonă. Acesta este motivul pentru care în spital intră toxicomanii și aparținătorii lor (cei care îi însoțesc pe bolnavi în spital când au nevoie de tratament – n.r.) pe jos, cu ambulanțe, cu taxiuri, mulți dintre acești toxicomani și aparținători fiind și traficanți, a mai spus medicul, adăugând însă că, în ultimul timp, vigilența paznicilor din spital a crescut în mod evident, nemaifiind depistate cazuri de trafic de droguri în unitatea sanitară.

Rodica Năstase a precizat spitalul se întinde pe o suprafață de 11 hectare, are două porți pe laturi opuse, iar în acest perimetru funcționează și Institutul cerebro-vascular, dar și 17 pavilioane de psihiatrie cu 1.259 de paturi.

„În acest condiții, oricând pot apărea cazuri atât de consum, cât și de trafic, fiind posibil ca dealerii să înșele vigilența oamenilor de pază. Acum câțiva ani, au fost găsite numeroase seringi folosite de toxocomani, în curtea spitalului, drogându-se cu etnobotanice ieftine și imposibil de depistat la analize”, a spus medicul.

Medicul a mai declarat că „prezența toxicomanilor în mijlocul bolnavilor psihici este total contraindicată, deoarece bolnavii psihic pot fi deoseori manipulați în foarte multe cazuri fiind sugestibili”.

„De aceea, tratamentul și supravegherea toxicomanilor ar trebui făcute în afara spitalului de psihiatrie, în comunități nu prea mari, atât pentru a apăra drepturile bolnavului psihic cât și pentru a fi posibil să se asigure un tratament strict controlat și supravegheat al pacienților toxicomani. În acest sens înființarea comunităților terapeutice, veriga a treia care lipsește din lanțul terapeutic din România, se impune a fi realizată de urgență, altfel «construim pe nisip»”, a explicat dr. Năstase.

Medicul a mai spus că traficul și consumul de droguri reprezintă una din cele mai grave probleme pe plan național și internațional, atât prin implicațiile medicale, cât și sociale, care produc adevărate dezastre la nivelul individului și al întregii societăți.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Alexandru Obregia” a făcut aceste precizări, la solicitarea MEDIAFAX, după ce primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, vineri, că în unele spitale intră „tipi” care vând droguri, iar la Spitalul Obregia există un loc unde tranzacțiile se fac pe trotuar. Oprescu a făcut declarația cu ocazia participării la prima conferință națională cu tema „Adicția – abordare multidisciplinară, implicații medico-psiho-sociale”, organizată de Centrul de Evaluare și Tratament a Toxicodependențelor pentru Tineri „Sfântul Stelian”, în parteneriat cu Primăria Capitalei, Ministerul Sănătății și Agenția Națională Antidrog.

Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” se află în administrarea municipalității bucureștene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Travis Kelce devine cel mai bine plătit jucător din NFL. Taylor Swift este cea care...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ