Situație dramatică în învățământul românesc | Protest și ore ținute în curtea școlii, la un colegiu din Craiova. Elev: Nu avem săli de clasă – VIDEO

Situație dramatică în învățământul românesc | Protest și ore ținute în curtea școlii, la un colegiu din Craiova. Elev: Nu avem săli de clasă - VIDEO
Publicat: 10/09/2019, 21:28

La Colegiul „Ștefan Odobleja” din Craiova elevii și profesorii au oprit, marți, pentru câteva ore, cursurile pentru a protesta în fața unității școlare. Aceștia sunt nemulțumiți după ce Consiliul Local Craiova a dat anul trecut o clădire a colegiului unui alt liceu, astfel că spațiul este acum insuficient.

Potrivit profesorilor, sunt 31 de clase de elevi și 16 săli. Tot din cauza lipsei spațiilor, și durata orelor de curs a fost redusă de la 50 la 40 de minute.

„Nu avem săli de clasă și situația asta este foarte delicată. Copiii stau aici pentru că nu au intre să intre. Nimeni nu vrea să rezolve acesată chestiune. Vom protesta până când ne vor da clădirea înapoi. Anul trecut a fost la fel, am stat mai mult cu ghizidanele în spate, dintr-o clasă în alta cu ghiozdanele în spate. Sunt orele de 40 de minute, asta nu este posibil. Eu susțin bacalaureatul anul acesta și nu mi se pare normal să avem ora de 40 de minute, incluisv la disciplinele de examen, cum ar fi istoria și româna. În 40 de minute nu este timp de nimic”, a spus Mirela Glăvan, reprezentanta elevilor în Consiliul de administrație al colegiului.

„Protestăm pentru că nu avem săli de clasă. Mai avem nevoie de 16 săli de clasă și suntem obligați să ne înghesuim pe holuri, să căutăm mereu clasă. Mergem la toaletă cu ghiozdanele și nu este ok. Ni s-a spus că laboratoarele pot fi transformate în săli de clasă, dar știm că au fost făcute pe fonduri europene. Noi sperăm ca problema să fie remediată”, a declarat Daniel Voinea, un alt reprezentant al elevilor.

„Elevii Colegiului «Ștefan Odobleja» din Craiova au refuzat să intre la ore din cauza faptului că nu au sală de clasă fixă repartizată pentru anul școlar 2019-2020, nu mai sunt de acord să facă eforturile inumane din anul școlar precedent: fără pauze, deplasându-se între clădiri, cu ghiozdanul în spate la toaletă și la masă, indiferent de vreme. Sălile de clasă sunt insuficiente și sunt nevoiți să migreze oră de oră de la o sală la alta”, au spus cadrele didactice.

După ce au protestat în curtea unității școlare, o parte dintre elevi au mers în sălile de clasă, iar alții au ținut orele afară, în curtea școlii.

„Protestul a fost de câteva ore. Am decis să facem cumva să reluăm activitatea educativă. Astfel, o parte din elevi au intrat în corpul central de clădire, iar pentru cei care nu am avut săli de clasă au rămas afară”, a spus un alt cadru didactic.

Reprezentanții Primăriei Craiova susțin că vor avea o întâlnire cu profesorii de la colegiu și cu reprezentanții Inspectoratului Școlar.

„Vom avea joi o întâlnire cu profesorii și reprezentanții ISJ Dolj pe problema de la Colegiul Odobleja. Din documentele pe care le avem situația nu s-a schimbat față de anul trecut. ISJ Dolj ne-a transmis atunci că au suficiente spații pentru a-și desfășura activitatea. Nici profesorii care protestează acum nu au depus documente la Primăria Craiova prin care să arate că nu au săli de clasă”, a declarat Lucian Prejbeanu, consilierul primarului Craiovei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase