Situație greu de imaginat în Suceava: de ce a rămas orașul fără firmă care să colecteze GUNOIUL

Situație greu de imaginat în Suceava: de ce a rămas orașul fără firmă care să colecteze GUNOIUL
Publicat: 18/04/2015, 15:29

Consiliul Local Suceava ar fi trebuit să valideze, sâmbătă, în ședință de îndată, licitația pentru contractul temporar de salubrizare menajeră organizată de Primărie și contestată apoi de firma Rosal, care a prestat acest serviciu și al cărei contract expiră sâmbătă, însă din cei 23 de consilieri locali au fost prezenți doar zece, nefiind asigurat cvorumul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În aceste condiții, consilierii locali prezenți au transformat ședința într-o întâlnire informală în care să se găsească o soluție care să fie adoptată într-o nouă ședință, convocată pentru luni, în condițiile în care pe site-ul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a fost postată o decizie de suspendare a licitației, care însă nu a fost transmisă oficial Primăriei, pentru a o putea contesta.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, i-a acuzat pe aleșii locali care au absentat că încearcă să fugă de răspundere și le-a transmis că nu-i obligă nimeni să rămână în funcție, dacă nu au curajul să adopte o decizie.

„Mulți consilieri au o frică de a lua decizii. Nici pe mine nu m-a obligat nimeni, dar trebuie să ne asumăm și să luăm deciziile cele mai bune. (…) Că sunt decizii grele, că putem da cu subsemnatul, asta e. Ne-am asumat”, a spus Lungu.

Totodată, primarul a explicat că decizia CNSC, care este postată pe site-ul instituției, nu a fost transmisă oficial Primăriei, nici prin poștă, nici prin e-mail sau fax.

La rândul său, consilierul local PSD Eugen Girigan a afirmat că publicarea deciziei privind suspendarea licitației pentru contractul temporar de salubrizare menajeră organizată de Primărie doar pe site-ul CNSC „este o glumă” atât timp cât nu a fost comunicată oficial autorității contractante.

De asemenea, el crede că CNSC nu are atribuții în cazul acestui tip de licitație, care este o procedură stabilită de Consiliul Local Suceava pentru un contract temporar, licitația pentru desemnarea firmei care să presteze această activitate urmând să fie organizată în 2 iunie.

Primarul Sucevei a mai declarat că în domeniul salubrității doar Consiliul Local este cel abilitat să ia decizii și că vor fi convocate atâtea ședințe de Consiliu Local câte vor fi necesare pentru soluționarea problemei.

„De la ora 0.00 suntem în situație de forță majoră. Stăm cu picioarele în apă rece până luni să vedem ce să facem”, a spus Lungu.

Ion Lung a mai spus că încearcă să ia legătura cu reprezentanții CNSC până la ședința de luni a CL Suceava.

Viceprimarul Sucevei, responsabil cu domeniul salubrității, Lucian Harșovschi, a explicat că în prezent au fost dublate containerele de preluare a gunoiului menajer, pe platformele de colectare a gunoiului fiind atât tomberoanele Rosal, care continuă activitatea susținând că CNSC a suspendat licitația, dar și ale asocierii Florconstruct-Diasil, care a câștigat licitația organizată de Primărie.

„Două societăți vor să ridice gunoiul, dar nu e mandatată niciuna”, a spus Harșovschi.

După întâlnirea consilierilor locali suceveni, viceprimarul Lucian Harșovschi s-a întâlnit cu reprezentanții Rosal și Florconstruct-Diasil, pentru a găsi o formulă comună de acțiune.

„În urma întâlnirii s-a stabilit că sâmbătă, până la ora 24.00 să ridice gunoiul menajer doar Rosal, urmând ca apoi să ridice ambele firme și nu se vor certa. Până luni după-amiaza vor acționa ambele firme. Sunt dublate tomberoanele în tot orașul”, a spus Harșovschi.

El a arătat că important este ca sucevenii să nu aibă de suferit și că se pare că ambele părți au înțeles acesta lucru.

Firma Rosal, care se ocupă de salubritate în Suceava, a contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) declanșarea procedurii de selecție a unui nou operator, și a cerut din 29 august 2014, conform prevederilor contractuale, ca municipalitatea să prelungească cu patru ani contractul actual.

Până la finalizarea procedurilor de selecție, licitația fiind programată pentru 2 iunie, autoritățile locale au lansat o licitație pentru desemnarea unei firme care să se ocupe temporar de salubrizarea menajeră a orașului, la care au fost invitate 14 firme de salubrizare, dar au fost prezentate doar trei oferte.

Din cele trei oferte prezentate a fost selectată cea a asocierii între firmele sucevene Florconstruct și Diasil, cu care ar urma să fie semnat contractul temporar. Și această licitație a fost contestată de firma Rosal la CNSC, iar CNSC a dispus, în 14 aprilie, suspendarea licitației, decizia fiind publicată pe site-ul instituției.

Primarul Ion Lungu declara că a primit, joi dimineață, o adresă de la Rosal, la care a fost anexată și o decizie a CNSC, nesemnată, prin care se arăta că a fost suspendată licitația pentru contractul temporar.

El menționa că Primăria Suceava nu a primit, oficial, această decizie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația