Snowden: „Toată lumea voia sa dispar”/ Activistul atrage atenția asupra sistemelor de monitorizare

Snowden: „Toată lumea voia sa dispar/ Activistul atrage atenția asupra sistemelor de monitorizare
Publicat: 14/09/2019, 10:48

Edward Snowden, devenit activist pentru transparență, afirmă, într-un interviu acordat cotidianului The Guardian, că a depistat atenuarea ostilității publice față de el în Statele Unite, după dezvăluirea documentelor secrete despre amploarea programelor de monitorizare ale serviciilor de informații din SUA și Marea Britanie.

Chiar și foști critici admit acum că „trăim într-o lume mai bună, mai liberă și mai sigură după dezvăluirile privind sistemele de supraveghere în masă”, a declarat Edward Snowden în interviul acordat cu ocazia publicării cărții de memorii intitulată „Permanent Record” („Înregistrări Permanente”).

Edward Snowden a descris cei 18 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 drept „o serie de distrugeri americane, prin modul american de autodistrugere, prin promovarea de politici secrete, legi secrete, instanțe judiciare secrete și războaie secrete”.

„Cel mai mare pericol este încă potențial, prin rafinarea capabilităților de inteligență artificială, de genul sistemelor de recunoaștere facială și a profilului. O cameră de luat vederi dotată cu sistem de inteligență artificială nu ar fi un simplu dispozitiv de înregistrare, ci ar putea fi transformată în ceva apropiat de un agent de poliție automatizat”, atrage atenția Edward Snowden.

Fostul colaborator CIA stabilit în Rusia este preocupat că Administrația SUA și guvernele altor țări, ajutate de mari companii din domeniul Internetului se îndreaptă spre crearea unui sistem de înregistrare a datelor tuturor persoanelor din lume.

Snowden afirmă că este relaxat în Rusia, unde s-a căsătorit în secret acum doi ani cu partenera sa, Lindsay Mills. El spune că acum nu se mai teme la fel de tare cum se temea în anul 2013, când a ajuns în Rusia și se simțea singur, izolat și paranoic în privința unui atac comis de agenți americani. „Eram foarte mult o persoană pe care cel mai puternic guvern din lume o voia să dispară. Nu le păsa dacă mergeam la închisoare. Nu le păsa dacă intram în pământ. Voiau să dispar”, a declarat Snowden, care acum nu se mai teme că va fi predat de președintele Rusiei, Vladimir Putin, Statelor Unite.

Edward Snowden crede că Administrația de la Moscova consideră primirea lui în Rusia publicitate utilă. „O țară ale cărei probleme politice sunt legendare, care are zilnic probleme cu drepturile omului a ajuns să aibă acum un punct strălucitor în materie de drepturile omului. De ce ar renunța la acest lucru?”, subliniază Snowden.

În vârstă de 36 de ani, Edward Snowden locuiește într-un apartament situat la periferia Moscovei și câștigă bani din discursuri în universități și prin Internet. A primit azil temporar și ulterior rezidență permamentă, cu posibilitatea de prelungire la trei ani, deși spune că aceasta este o formalitate. A ajuns în Rusia prin Hong Kong, în speranța că va trece prin Cuba în drumul spre Ecuador, dar Statele Unite i-au anulat pașaportul. În afară de Moscova, a fost în Sankt-Petersburg și în stațiunea Soci, situată pe litoralul rus al Mării Negre.

„Unul dintre lucrurile care se pierd în problematica politică referitoare la Administrația Rusiei este că aceasta este una dintre cele mai frumoase țări din lume. Oamenii sunt prietenoși, sunt calzi. Când am venit aici, nu înțelegeam aceste lucruri. Îmi era teamă foarte mare de acest loc deoarece aceasta este măreața fortăreață a inamicului, modul în care CIA percepe Rusia”, subliniază Snowden.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York