SOLICITARE. Cinci lideri politici cer Guvernului măsuri pentru repornirea economiei: Ne preocupă lipsa de transparenţă decizională

SOLICITARE. Cinci lideri politici cer Guvernului măsuri pentru repornirea economiei: Ne preocupă lipsa de transparenţă decizională
Publicat: 13/04/2020, 19:51
Actualizat: 13/04/2020, 21:15

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, luni, că a trimis o scrisoare către premierul Ludovic Orban, semnată și de alți patru lideri politici, în care îi cer șefului Executivului întâlniri periodice pentru repornirea economiei.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, luni, pe Facebook, că a trimis o scrisoare premierului Ludovic Orban. Social-democratul susține că este momentul ca PNL și Guvernul Orban să recunoască că „nu gestionează cum trebuie nici criza sanitară și nici cea economică, scrie Mediafax.

Având în vedere atât caracterul excepţional al situaţiei, cât şi raporturile constituţionale dintre Parlament şi Guvern, considerăm că este indispensabil să stabilim neîntârziat un cadru de dialog politic instituţionalizat in interesul întregii societăţi româneşti. Starea de urgenţă ne obligă pe toţi la consens cu privire la obiectivele şi metodele acţiunii statului. Suntem deosebit de preocupaţi de modul in care Guvernul acţionează în plan medical-sanitar pentru prevenirea răspândirii epidemiei şi suntem îngrijoraţi de lipsa informaţiilor precise cu privire la măsurile pe care le întreprindeţi şi la planul de acţiune al Guvernului pe termen scurt şi mediu”, se arată în scrisoarea publicată de liderul PSD.

În document se arată că există riscul ca prăbușirea economică să se transforme într-un „dezastru social major”.

Numeroase semnale de îngrijorare sosesc şi din partea mediului economic care aşteaptă măsuri riguroase şi rapide de atenuare a efectelor crizei şi doreşte în acelaşi timp să se implice efectiv în acordarea de sprijin pentru depăşirea dificultăţilor actuale.

Există riscul major ca prăbuşirea economică la care asistăm să se transforme într-un dezastru social major şi de aceea suntem dispuşi să colaborăm cu Guvernul pentru a adopta cele mai eficiente măsuri capabile să asigure cât mai grabnic repornirea economiei”, se mai spune în scrisoare.

Semnatarii scrisorii îi atrag atenția premierului că este împotriva principiilor democratice să nu consulte majoritatea parlamentară în ceea ce privește alegerile sau măsurile de sprijin pentru salariați.

Nu in ultimul rând, dorim să evităm o competiţie în plan legislativ între Parlament şi Guvern. Vrem să vă reamintim că Guvernul pe care îl conduceţi nu are o capacitate discreţionară de legiuitor delegat. Ordonanţele de urgenţă pe care le adoptaţi ajung imediat în Parlament, unde vor fi dezbătute, urmând a fi adoptate sau respinse total ori parţial. Pentru a asigura eficienţa măsurilor de urgenţă pe care le preconizaţi este indispensabilă consultarea prealabilă cu toate partidele parlamentare. În caz contrar, aceste măsuri pot suporta modificări substanţiale în momentul adoptării, având în vedere că partidul pe care-l conduceţi se bazează în Parlament pe aproximativ 20% din voturi. Este împotriva celor mai elementare principii democratice să nu consultaţi şi să nu cădeţi de acord cu majoritatea parlamentară în materii precum organizarea şi calendarul alegerilor ori pachetele de sprijin pentru salariaţi, întreprinderi şi consumatori ce angajează cheltuieli publice majore”, se mai arată în scrisoare.

De asemenea, liderii politici îi cer premierului discutarea planurilor privitoare la reîntoarcerea la muncă „în vederea reluării cât mai grabnice a activităţilor economice precum şi a funcţionării instituţiilor administraţiei centrale şi locale”.

„Ne preocupă lipsa de transparenţă decizională şi evitarea abordarii unor probleme de care dă dovadă Guvernul, precum şi efectele pe care instituirea stării de urgenţă le creează prin îngrădirea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. Scopul stării de urgenţă este sporirea eficienţei actului administrativ, nu ştirbirea calităţii democraţiei. Criza va trece, dar încălcările Constituţiei şi derapajele de la bunele practici democratice vor rămâne în memoria publică”, se arată în scrisoare.

Sematarii documentului îi solicită premierului să accepte organizarea unor întâlniri periodice ale Guvernului cu partidele parlamentare, pentru examinarea problemelor. semnalate.

Scrisoarea adresată lui Ludovic Orban este semnată de Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele ALDE, Victor Ponta, preşedintele Pro Romania, și de Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață