Soluția Elenei Băsescu în cazul micilor

Soluția Elenei Băsescu în cazul micilor
Publicat: 09/05/2013, 17:18
Actualizat: 01/04/2019, 10:24

Ea menționează că într-o situație similară se mai află și alte produse din carne, precum burgerul sau cârnatul spaniol chorizo.

„În ultimele zile s-a creat o adevărată confuzie referitoare la posibilitatea ca «micii» să fie interziși în România. De fapt este vorba despre interzicerea folosirii unui aditiv alimentar, bicarbonatul de sodiu – sau E500, care intra în componența «micilor»”, scrie Elena Băsescu pe Twitter.

Ea arată că bicarbonatul de sodiu nu este un aditiv dăunător, atât timp cât este folosit în cantități mici, însă acesta poate ascunde mirosul sau gustul cărnii, în special a celei stricate. Pe de altă parte, bicarbonatul este folosit în rețetele tradiționale de mici, fiind un ingredient important pentru păstrarea formei și a culorii produsului. Mai mult, bicarbonatul poate fi folosit ca medicament în tratarea unor tulburări gastrice, menționează Elena Băsescu.

Europarlamentarul PDL menționează că, prin intermediul unui Regulament adoptat în 2008 de către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană era autorizată să adopte o listă de aditivi/coloranți care puteau fi folosiți în diverse categorii de produse alimentare (inclusiv carne), iar bicarbonatul de sodiu nu a fost inclus în lista aditivilor care pot fi utilizați în produsele din carne, așadar folosirea lui va fi interzisă începând cu iulie 2013 în acest tip de produse alimentare.

„Soluția este includerea «micilor» în lista produselor tradiționale care sunt exceptate de la interdicția de a folosi bicarbonatul de sodiu, lucru pe care Guvernul l-a și solicitat. Într-o situație similară se mai află și alte produse din carne, precum burgerul sau cârnatul spaniol chorizo”, mai scrie Elena Băsescu.

Premierul Victor Ponta a spus, vineri, la Constanța, că Guvernul „se luptă” să salveze micii de Comisia Europeană, adăugând că „nu e nicio problemă”, și le-a transmis românilor să fie „mai ponderați” de sărbători.

„Noi ne luptăm, salvăm micii. Deci nu e nicio problemă, micii îi salvăm de Comisia Europeană”, a declarat Ponta, vineri, într-o conferință de presă susținută la Constanța.

Guvernul a transmis Comisiei Europene, joi, o solicitare formulată de Asociația Română a Cărnii pentru ca rețeta mititeilor să fie inclusă pe lista rețetelor tradiționale, având în vedere că de la 1 iunie producția de mititei sub actuala rețetă ar trebui interzisă, conform unei directive europene.

Directiva prevede că de la 1 iunie se interzice folosirea în compoziția produselor de carne procesată a carbonaților de sodiu, a unui conservant și a unui antioxidant – aditivi alimentari ce sunt esențiali în rețeta de preparare a micilor.

Guvernul anunța joi, printr-un comunicat, că va face demersuri ca produsul „mititei” să fie introdus, alături de burger și de cârnatul spaniol chorizo, în categoria produselor tradiționale care nu sunt supuse acestor reguli.

„Astfel, cu ocazia grupului de lucru care va avea loc în 2 mai, în cadrul Comisiei Europene, reprezentantul Guvernului României va transmite solicitarea formulată de către Asociația Română a Cărnii ca rețeta produsului mititei să fie inclusă pe lista rețetelor tradiționale. Reprezentanții Guvernului vor face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor în lista produselor tradiționale și consideră că aceasta și orice alte măsuri care trebuie luate, reprezintă o soluție corectă și normală, susținută și de reprezentanții industriei producătorilor de carne. Autoritățile române vor lua toate măsurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul României”, se arăta în comunicatul Executivului.

Guvernul preciza că discuția de la nivelul Uniunii Europene se referă numai la micii produși industrial.

Asociația Română a Cărnii, cea mai importantă organizație a procesatorilor de carne din România, a solicitat deja Comisiei Europene introducerea actualei rețete de mici în lista celor „tradiționale”, pentru ca procesatorii români să poată folosi în continuare aditivii ce urmează să fie interziși.

În 2012, piața locală a micilor s-a ridicat la aproape 22.000 tone, dintre care 72% a fost acoperit de vânzările din retailul modern.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ