Sorin Blejnar a fost audiat la DIICOT în cazul senatorului Cezar Măgureanu

Sorin Blejnar a fost audiat la DIICOT în cazul senatorului Cezar Măgureanu
Publicat: 27/07/2012, 12:12
Actualizat: 23/08/2013, 16:28

Fostul șef al SAutorității Naționale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, a confirmat faptul că fiica senatorului, Raluca Găzdac, a fost în audiență la el, la ANAF, precizând presei că oricine solicita audiență era primit.

Blejnar a susținut că nu a intervenit în niciunul dintre controalele făcute la firmele familiei fiicei senatorului.

DIICOT arată – în referatul cu propunere de arestare preventivă a 39 de persoane implicate într-o amplă rețea de evaziune fiscală – cum senatorul Cezar Măguranu își liniștea mereu fiica în legătură cu controalele dese la firmele ginerelui său, spunând că va discuta despre acestea cu fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, dar și cu un ministru, probabil, Gheorghe Ialomițianu.

Procurorii DIICOT ) arată, în referatul prin care au propus Tribunalului București arestarea preventivă a 39 de membri din gruparea care a făcut evaziune fiscală estimată la peste 40 de milioane de euro pe an, că în iulie 2011, Raluca Găzdac îi spunea tatălui ei, senatorul Cezar Măgureanu, că a avut o discuție cu Mădălina Năipeanu, șef de serviciu la Direcția Generală de Finanțe Publice (DGFP) Giurgiu, în care aceasta i-a spus că „a găsit și un ordin de inspecție fiscală cu niște firme încrucișate din Bulgaria”, care ar viza și firmele familiei Găzdac.

Ulterior, notează anchetatorii, în 28 iulie, Raluca Găzdac a vorbit la telefon cu tatăl ei, căruia i-a spus că este la Finanțe, iar funcționarii de acolo i-au spus că directoarea i-a anunțat „că au buget de atins, trebuie să-și facă targetul și că nu depinde ei, ci de directoare”.

Măgureanu i-a cerut fiicei sale să meargă să discute cu directoarea, însă Raluca Găzdac i-a răspuns că nu mai vrea să-i ceară acesteia „astfel de favoruri”, pentru că „luni le-am mai dat 150 de milioane, aș putea să spun că s-a văzut bunăvoință din partea contribuabilului Danubius”. „Adică luni vă plătesc 150 de milioane și acum vrei iar, la trei zile, să-ți mai dau iar 150?”, îi spunea Raluca Găzdac tatălui ei, adăugând că mama ei, Carmen Luiza Măgureanu, șef serviciu Resurse Umane la DGFP Giurgiu, a avut deja câteva discuții cu directoarea pe acest subiect.

La 1 august 2011, Raluca Găzdac i-a spus senatorului că firmele Danubius Trading SRL, Vega Prod Logistic, Capa Transport și Gerald Trans sunt controlate de inspectorii fiscali. Ea preciza că ultima firmă este a lui Valentin Andrei Găzdac, dar „ne folosim noi de ea”. În aceeași zi, într-o altă discuție telefonică, Măgureanu, știind că la firma Danubius Food Trading SRL este un control al Gărzii de Mediu, a întrebat-o pe fiica lui cât trebuie să plătească și dacă pe președinte îl cheamă Gheorghe Popescu. Raluca Găzdac i-a confirmat numele președintelui Gărzii de Mediu, precizând că firma trebuie să plătească 1,1 milioane lei. După o jumătate de oră, Măgureanu a contactat-o din nou, telefonic, pe fiica lui, pentru a o întreba dacă vicepreședintele ANAF se numește Bogdan Andrei, din discuție rezultând că, anterior, cei doi au fost împreună la o întâlnire cu acesta. După trei minute, Găzdac și-a sunat tatăl pentru a-i spune că vicepreședintele ANAF este Bogdan Dragoș.

În 17 august 2011, într-o altă discuție, Raluca Găzdac i-a spus tatălui ei că a fost unde a trimis-o și că a aflat că va fi deschis „control de fond pe Vega și pe Capa”.

În 5 septembrie 2011, în contextul unui control declanșat în 31 august 2011 de Garda Financiară la Danubius Trading Food SRL Giurgiu, reprezentată de Sorin Găzdac, Măgureanu a contactat-o telefonic pe fiica sa, pentru a-i cere să-i pregătească toate actele care au fost verificate, pentru că „miercuri mă întâlnesc cu Blejnar, cu generalul și cu Blejnar”, și să-i spună numele celor care au fost în control de la Garda Financiară Ilfov, Giurgiu și București, dar și de la Garda de Mediu.

O zi mai târziu, Raluca Găzdac îl anunță pe tatăl ei că „a fost închis actul de control la Vega și nu am primit nicio amendă, că totul a fost perfect”, iar a doua zi va primi și procesul verbal în urma controlului la firma Capa. Măgureanu îi reamintea atunci să-i pregătească toate actele, pentru că în următoarea zi, la ora 8.00, trebuia să ajungă la București, procurorii precizând că se referea la întâlnirea pe care urma să o aibă cu Sorin Blejnar.

Procurorii redau în document afirmațiile senatorului despre discuția avută cu Sorin Florea, comisarul șef adjunct al Gărzii Financiare – Structura centrală. „Zic «mă, tu ești ca și copilu’ meu! Mă, datoria mea e să mă port cu copiii…» și zice «dom’ne, că a venit de la poliție, nu știu de unde, de la IGP, adresă că sunt astea contingente, știi?»; «Băi băiatule, pe mine nu mă interesează atâta timp cât n-au probleme; de ce toată ziua pe capu’ lor?»; «Dom’ne, că trebuia să fac ceva…da’ lăsați-mă să verific»; «nu știu, verificați, vedeți, să nu mai aud»”, îi povestea Mãgureanu fiicei sale, Raluca Găzdac.

Într-o discuție similară, Măgureanu îi spunea fiicei sale despre persoana la care a intervenit pentru rezolvarea problemei: „M-a chemat la acela, la general, la Oprea (…) și pe urmă zice «decât să meargă…mai bine mergem la birou la mine să-l chemăm pe-acela, stăm de vorbă, știi»”.

Anchetatorii mai arată că senatorul Măgureanu o întreba pe fiica sa ce active au firmele cu probleme ale familiei, respectiv pe ce bunuri mobile sau imobile ar putea pune sechestru procurorii.

Procurorii DIICOT mai arată că la un moment dat, la începutul anului, în urma declanșări unor controale la alte firme ale familiei Măgureanu, s-a angajat să discute cu „ministrul”, anchetatorii menționând că, cel mai probabil, ar putea fi vorba despre fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu.

„La solicitarea fiicei sale, Măgureanu Cezar s-a angajat ca în cursul zilei de 13 ianuarie să ia legătura cu «ministrul» (probabil fostul ministru al Economiei și Finanțelor Publice, Gheorghe Ialomițianu) pentru a-i cere să intervină la organele de control în favoarea sa”, arată procurorii DIICOT, care notează în continuare și răspunsul senatorului: „Hai că mă duc mâine la…mâine ce e? Joi? … Mă duc mâine în Bulgaria cu mami și vineri mă duc la ministru”.

În dosarul evaziunii fiscale de peste 40 de milioane de euro pe an, 39 de persoane au fost arestate preventiv. Printre acestea se numără ginerele senatorului Măgureanu, Sorin Găzdac, Nicușor Drăgan, director general adjunct al ANAF, Dan Stroe, director de achiziții în cadrul ANAF, Octavian Grecu, zis „Butoane”, și omul de afaceri de origine libaneză Nicole Saikaly, cunoscut în presa mondenă drept fostul iubit al Ginei Pistol.

Senatorul Cezar Măgureanu a fost audiat joi la DIICOT, în calitate de învinuit în același dosar.

Potrivit unor surse judiciare, fiica senatorului, Raluca Ioana Găzdac, și ea învinuită în dosar, este gravidă în luna a patra și a fost lăsată să plece marți seară de la DIICOT

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice