Sorin Frunzăverde, trimis în judecată pentru corupție

Sorin Frunzăverde, trimis în judecată pentru corupție
Publicat: 03/07/2015, 15:15
Actualizat: 04/08/2015, 13:33

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, de vineri, procurorii anticorupție au decis trimiterea în judecată, sub control judiciar, a președintelui Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, care este și vicepreședinte al PNL, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Frunzăverde este acuzat de „săvârșirea infracțiunii de folosire, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influenței ori a autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, se arată în comunicat.

În același dosar a fost trimis în judecată, în stare de libertate, și fostul vicepreședinte al CJ Caraș-Severin Ionesie Ghiorghioni, care este acuzat de „folosire, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influenței ori a autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, influențarea declarațiilor (trei infracțiuni), fals intelectual și uz de fals”.

Potrivit procurorilor, în perioada cuprinsă între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale din luna noiembrie 2014, „Sorin Frunzăverde și-a folosit influența pe care o avea în calitatea sa de președinte al CJ Caraș-Severin și de vicepreședinte al unui partid politic (PNL – n.r.), asupra lui Ionesie Ghiorghioni, vicepreședinte al CJ și membru în același partid politic, pentru obținerea unor foloase necuvenite, respectiv să obțină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formațiunii din care făceau parte și, implicit, să-și consolideze poziția în cadrul acestei formațiuni politice, dar și în plan administrativ, prin condiționarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului”.

„Ulterior, în zilele de 12 și 13 noiembrie 2014, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a luat legătura cu nouă primari cărora le-a solicitat, folosindu-se de autoritatea și influența sa de vicepreședinte al CJ Caraș-Severin, să facă demersuri favorabile în direcția respectivă. De asemenea, pentru a-i determina să procedeze în acest sens, inculpatul Ghiorghioni Ionesie le-a transmis acestora că, de rezultatul votului, vor depinde alocările bugetare efectuate de Consiliul Județean către primării în anii 2015 și 2016, respectiv până la terminarea mandatului conducerii CJ Caraș Severin”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, în 18 noiembrie 2014, în urma unui accident rutier provocat de autoturismul pe care îl conducea, soldat cu rănirea ușoară a mai multor persoane, Ghiorghioni a determinat trei persoane să facă declarații necorespunzătoare adevărului, în sensul că acestea au relatat faptul că mașina implicată în coliziune fusese condusă de către una dintre ele, se mai arată în comunicat.

„Pentru aceasta, Ghiorghioni Ionesie a uzat de mijloace de corupere, constrângere, precum și prin folosirea autorității și influenței sale de vicepreședinte al Consiliului Județean, președinte al unui composesorat și de președinte al unei asociații de vânătoare. De asemenea, în exercitarea atribuțiilor de serviciu de vicepreședinte al Consiliului Județean, Ghiorghioni a emis un act intitulat Împuternicire prin care se atesta în mod neconform realității faptul că în data de 18.11.2014, una din cele trei persoane a fost împuternicită să conducă autoturismul respectiv, aparținând Consiliului Județean Caraș-Severin. Acest act a fost depus ulterior la dosarul de daune al societății de asigurare”, se mai arată în comunicat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș-Severin, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în acest caz.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus, în luna mai, punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând din 15 mai până în 13 iulie, față de Sorin Frunzăverde, potrivit unui comunicat de presă al DNA.

„În perioada cuprinsă între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014, inculpatul Frunzăverde Sorin și-a folosit influența pe care o avea în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin și de vicepreședinte al unui partid, asupra persoanei care avea calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean și membru în același partid, în scopul obținerii unor foloase necuvenite – respectiv să obțină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formațiunii din care făcea parte și, implicit, să-și consolideze poziția în cadrul acestei formațiuni politice, dar și în plan administrativ, prin condiționarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului”, arătau procurorii anticorupție.

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin a fost audiat timp de patru ore, în 15 mai, la Direcția Națională Anticorupție, după ce cu o zi înainte anchetatorii au făcut percheziții la biroul lui Frunzăverde de la CJ și la locuința acestuia din municipiul Reșița.

Perchezițiile au avut loc la doar două zile după ce procurorii DNA au verificat și biroul vicepreședintelui Consiliului Județean Caraș-Severin Ionesie Gheorghioni, acesta fiind ulterior arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant în timp ce lua mită 20.000 de lei pentru atribuirea unui contract.

În acest dosar, Ghiorghioni va fi cercetat sub control judiciar, potrivit unei decizii definitive, de joi, a Curții de Apel Timișoara.

Totodată, primul termen de judecată în procesul lui Ghiorghioni a fost stabilit pentru 16 iulie, la Tribunalul Caraș-Severin.

Ionesie Ghiorghioni și-a pierdut funcția de vicepreședinte al CJ Caraș-Severin imediat după ce a fost arestat preventiv.

Ionesie Gheorghioni a fost deputat PDL de Caraș-Severin în perioada 2004-2008, iar timp de șase ani a fost vicepreședinte al CJ Caraș-Severin, fiind unul din apropiații președintelui instituției, Sorin Frunzăverde.

Sorin Frunzăverde a fost unul dintre liderii PD din 1993 până în anul 2012, când a ales să părăsească acest partid pentru a se înscrie în PNL.

Din data de 7 aprilie 2012, Frunzăverde ocupă funcția de vicepreședinte al PNL la nivel național.

În iunie 2012, Sorin Frunzăverde a fost reales în funcția de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin pe care o ocupă și în prezent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Codin Maticiuc cere ajutorul fanilor în mediul online: ”3000 de euro pentru primul care-l găsește...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?